Heeft het college belangrijke informatie voor de gemeenteraad verzwegen? Dat zou een politieke doodzonde zijn. Woensdag waren veel raadsleden hierover furieus. Aanleiding was een bericht in de media dat een belangrijke rijksbijdrage van 17 miljoen euro voor de aanleg van het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) was ingetrokken. Dit medianieuws kwam nota bene een dag na de bespreking van het Koersdocument Warmtebedrijf in de raadsvergadering. Door het wegvallen van deze subsidie staat de haalbaarheid van een warmtenet, dat gevoed zou worden met warmte van afvalverwerker Twence, behoorlijk onder druk. De gemeenteraad wist echter van niets en besprak het gevoelige onderwerp in onwetendheid over dit feit. Wethouder Geerdink werd achter de schermen ter verantwoording geroepen.
Geerdink wist het niet
Het bleek echter dat Geerdink zelf ook niet op de hoogte was. Dinsdagmiddag had Cogas een vertrouwelijke mail gestuurd aan de wethouder en een verantwoordelijke ambtenaar bij de gemeente Borne. Geerdink had deze mail nog niet gelezen, en de betreffende ambtenaar was op vakantie. Ook voor Geerdink kwam het nieuws in de media als een volslagen verrassing. De bron voor de media was communicatie van Cogas richting haar eigen aandeelhouders.
'Boos is zacht uitgedrukt!'
“Er wordt in de media gesuggereerd dat de gemeenten Enschede, Hengelo en Borne geen bezwaar zouden maken, wat impliceert dat daarover afspraken zijn gemaakt. Maar dat is absoluut onjuist!”, meldt Michael Geerdink. Boos nam hij contact op met de directie van Cogas. “‘Boos’ is nog zacht uitgedrukt! Wij zitten als gemeenten aan het stuur, en dan wil je van dit soort zaken op de hoogte zijn. Zeker als ik in de raad sta om het koersdocument te verdedigen!”
In dat koersdocument wordt afgesproken hoe er een verkenning wordt uitgevoerd naar een regionaal warmtebedrijf. “Hierin hebben we juist heel zorgvuldig gehandeld. En dan gooit dit roet in het eten, waardoor het als een complot kan lijken. Dat schaadt je geloofwaardigheid. Daar pas ik voor!” Het moge duidelijk zijn dat er nog gesprekken zullen volgen tussen de gemeenten, Twence en Cogas.
Geen effect op besluitvorming koersdocument
Voor de besluitvorming over het koersdocument heeft dit weinig gevolgen. “Die verkenning is nodig, juist om de risico’s in kaart te brengen,” zegt Geerdink, zoals het mogelijke mislopen van een subsidie. "Rijkssubsidies zijn aan strikte voorwaarden gebonden, en er was eerder al om verlenging gevraagd. Dit gebeurde mede vanwege de vertraging van de nieuwe Wet Collectieve Warmte." Of er in de toekomst nieuwe subsidiemogelijkheden zullen zijn, is nog onduidelijk.
De gemeenteraad van Borne besloot dinsdagavond niet om akkoord te gaan met de aanleg van het warmtenet, maar stemde in met een aanvullend onderzoek naar de haalbaarheid, betrouwbaarheid en betaalbaarheid ervan. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Kijk goed in Nederland wat een ellende de warmtenetten veroorzaken. Je kunt geen aanbieder kiezen en de kosten zijn erg hoog.
Het lijkt mij goed dat het warmtenet er niet gaat komen. Er zijn genoeg alternatieven voor de milieu freaks. Maar laat mij lekker mijn gas houden, er is genoeg gas en het bevalt al vele jaren erg goed.