Dorsetplein

 

12.45 - 13.30 uur: Twents Shantykoor Bornse Maten

13.45 - 14.30 uur: Bornse Harmonie

14.45 - 16.30 uur: Stedelijk Orkest Borne en St. Gregorius

16.45 uur: prijsuitreiking Living Statues kampioenschap

17.00 - ... uur: Bloaz'n op zien Best - blaaskapellenfeestje met Wie dr bie, 't Is Ma Waj Went Band en Ditist

 

Twents Shantykoor Bornse Maten

 

Ooit had Borne een haventje aan de Bornse Beek. Eenvoudige vrachtscheepjes, zompen genaamd, vervoerden turf of bakstenen en legden in Borne aan. Van luxe was geen sprake en het was hard werken.

Maar soms, als het werk was afgelopen en het ruwe scheepsvolk bij de ondergaande zon met Bornse schonen op het dijkje bij de Bornse Beek zat, zongen ze liedjes van weemoed en varensplezier. Net zoals de Bornse Maten nu doen op zondag 16 april in het centrum van Borne.

 

Misschien zongen ze zelfs wel shanties, eeuwenoude zeemansliederen met een knipoog en een traan. Op de VOC-schepen naar de Orient schijnen ze voor het eerst gezongen te zijn, als ‘werkmansliederen’, zonder begeleiding en met veel coupletten, ter onderbreking van het veelal eentonige werk. Ritmisch gezongen, want het kwam goed uit tijdens het sjouwen aan boord. De thuishaven werd geromantiseerd, de liefde werd bezongen en de melancholie droop er van af. Hoewel zeelieden in het Borne van nu een zeldzaamheid zijn, zingen de Bornse Maten die Shanty-liederen nu nog steeds en ze houden daarmee de herinnering aan die oude zeilvaart hoog.

 

De Bornse Maten, een koor met meer dan 60 zangers, gespecialiseerd in meezingers, vrolijke en droevige zeemansliederen en Ierse folkzang. Meer dan 60 vrolijke kerels uit Borne, Hengelo, Almelo en andere Twentse plaatsen, die samen al 15 jaar de romantiek van de scheepvaart bezingen, in het besef dat het eigenlijk aan boord van zo’n klipper op de verre oceaan verre van romantisch was. In 2016 vierden ze het 15 jarig bestaan.

 

De loods (zo wordt de dirigent genoemd) heeft deze groep weerbarstige mannen strak in de hand. De Shantymen (zo worden de solisten genoemd) weten zich te onderscheiden en met het woordje ‘maten’ geven ze op een gemoedelijke manier uitdrukking aan kameraadschap en makkers aan boord en in het koor.

 

Bloaz'n op zien Best

 

Als de prijsuitreiking van het Living status kampioenschap eenmaal achter de rug is, zo rond de klok van vijf, is het de beurt aan de blaaskapellen Ditist, Wie D'r Bie en de Tis Ma Waj Went Band. Gedrieën zorgen zij voor de vrolijke en meeslepende uitsmijter van de Borne op z'n Best editie 2023.

 

Ditist

DITIST uit Bornerbroek is opgericht in 1996 en bestaat op dit moment uit 18 enthousiaste leden. Hun optredens vinden het hele jaar door plaats, zowel tijdens diverse festivals en feestjes in Nederland, als in Duitsland bij Schützenfesten, wijnfeesten en andere gelegenheden. Deze optredens staan in het teken van gezelligheid en het vermaken van het publiek met een goed stukje muziek. Het repertoire is zeer breed. Het reikt van nummers van Queen en Golden Earring tot nummers van DJ Paul Elstak en Anita Meijer. Kortom, voor elk wat wils.

 

Wie d'r Bie

Wie d’r Bie uit Borne liet in 2003 voor het eerst van zich horen. Een spetterend optreden op 'De Klippen' waarbij menig bewoner met de vingers in de oren een stel zenuwachtige kerels hun eerste stapjes in het dweilkapellenwereldje zagen zetten. Inmiddels zijn we een aantal jaren en vele optredens verder en staat er een ervaren kapel met 16 leden die 'feest maken' hoog in het vaandel hebben staan. Dit bewezen de mannen ook tijdens het kapellenfestival 'De Melbuul’nBloas' dat in augustus 2011 voor de vijfde keer door Wie d’r Bie werd georganiseerd. Ook op andere kapellenfestivals en feesten is Wie d’r Bie een graag geziene gast.
 

Tis Ma Waj Went Band

De Tis Ma Waj Went Band, kortweg TMWWB uit Zenderen, is een unieke band die naam en faam heeft gemaakt in Twente en ver daarbuiten. Met een repertoire van het Feestteam en Lawineboys tot de Dire Straits en Bon Jovi (en alles wat daar tussenin zit). TMWWB is opgericht in 2005 door zeven jonge muzikale carnavalisten uit Zenderen en inmiddels uitgegroeid tot zestien enthousiaste muzikanten. Met tientallen optredens in binnen- en buitenland spelen ze overal. Met plezier. Carnaval, de TMWWB Doldwaze Dweildinsdag, Sinterklaas, Pasen, een tuinfeest met enkele mensen of de triatlon in Holten met ruim vijftienduizend bezoekers.