Voor de St. Stephanuskerk (Grotestraat)

 

12.30 - 13.15 uur Reborne

13.30 - 14.05 uur Völle Wille

14.15 - 14:55 uur Twents Shantykoor Bornse Maten

15.05 - 15.40 uur Born to pop

15:50 - 16:25 uur Young Evergreens

 

 

Twents Shantykoor Bornse Maten

 

Ooit had Borne een haventje aan de Bornse Beek. Eenvoudige vrachtscheepjes, zompen genaamd, vervoerden turf of bakstenen en legden in Borne aan. Van luxe was geen sprake en het was hard werken.

Maar soms, als het werk was afgelopen en het ruwe scheepsvolk bij de ondergaande zon met Bornse schonen op het dijkje bij de Bornse Beek zat, zongen ze liedjes van weemoed en varensplezier. Net zoals de Bornse Maten nu doen op zondag 16 april in het centrum van Borne.

 

Misschien zongen ze zelfs wel shanties, eeuwenoude zeemansliederen met een knipoog en een traan. Op de VOC-schepen naar de Orient schijnen ze voor het eerst gezongen te zijn, als ‘werkmansliederen’, zonder begeleiding en met veel coupletten, ter onderbreking van het veelal eentonige werk. Ritmisch gezongen, want het kwam goed uit tijdens het sjouwen aan boord. De thuishaven werd geromantiseerd, de liefde werd bezongen en de melancholie droop er van af. Hoewel zeelieden in het Borne van nu een zeldzaamheid zijn, zingen de Bornse Maten die Shanty-liederen nu nog steeds en ze houden daarmee de herinnering aan die oude zeilvaart hoog.

 

De Bornse Maten, een koor met meer dan 60 zangers, gespecialiseerd in meezingers, vrolijke en droevige zeemansliederen en Ierse folkzang. Meer dan 60 vrolijke kerels uit Borne, Hengelo, Almelo en andere Twentse plaatsen, die samen al 15 jaar de romantiek van de scheepvaart bezingen, in het besef dat het eigenlijk aan boord van zo’n klipper op de verre oceaan verre van romantisch was. In 2016 vierden ze het 15 jarig bestaan.

 

De loods (zo wordt de dirigent genoemd) heeft deze groep weerbarstige mannen strak in de hand. De Shantymen (zo worden de solisten genoemd) weten zich te onderscheiden en met het woordje ‘maten’ geven ze op een gemoedelijke manier uitdrukking aan kameraadschap en makkers aan boord en in het koor.

 

Völle Wille

Völle Wille is een enthousiast dameskoor uit Borne dat Nederlandse liedjes zingt welke variëren van smartlappen, levensliederen, luisterliedjes tot songfestival nummers uit de jaren 60 en 70.

 

Liedjes die vroeger populair waren en nu soms een beetje vergeten maar altijd mooi zijn om samen te zingen en naar te luisteren.

 

Door de enthousiaste uitstraling sporen de dames de deelnemers graag aan om mee te zingen maar ook meerstemmige luisterliedjes worden niet geschuwd.

Het koor bestaat uit 32 leden en wordt muzikaal ondersteund door Jos Leushuis (gitaar) en Ab van der Wagen (accordeon) . Nico Gerritsen zorgt op een professionele manier voor versterking van het geluid.

Völle Wille staat onder de deskundige leiding van Marianne van der Post terwijl zij ook de begeleiding op de piano voor haar rekening neemt.

 

Born to Pop

 

Born to Pop, het popkoor uit Borne, werd opgericht in 2002.

 

Ruim veertig enthousiaste dames en heren staan onder muzikale leiding van dirigent Alex Leenders. De vijfkoppige begeleidingsband speelt piano, gitaar, drums, basgitaar en keyboard. Het koor zingt hedendaagse popsongs in meerstemmige arrangementen van o.a. Ed Sheeran, Dotan, Muse, Robbie Williams, Bruno Mars, Racoon, Justin Timberlake en meer!

 

Elke maandagavond wordt er gerepeteerd van 19.45 tot 21.45 uur in Wijkgebouw De Letterbak in Borne. Tijdens repetities wordt aandacht besteed aan ademhaling en zangtechniek. Er worden nieuwe stukken ingestudeerd. Na de pauze komt de band erbij en wordt het repertoire doorgezongen. Ook worden dan de puntjes op de i gezet qua presentatie.

 

Wil je een keer meeluisteren/meedoen met een repetitie? Dan ben je van harte welkom!!

Meld je wel even aan via de site www.borntopop.nl.

 

The Young Evergreens

The Young Evergreens is een enthousiast popkoor uit Hengelo, bestaande uit sopranen, alten, tenoren en bassen. Het koor is opgericht in 1997 en zingt onder de enthousiaste leiding van Bertus van ’t Foort.

 

Het koor verwelkomt graag nieuwe leden. Ze zingen bekende popnummers die zich in de loop der tijd bewezen hebben, zowel Engels- als Nederlandstalig en heel herkenbaar voor een groot publiek.

 

Kom eens vrijblijvend een kijkje nemen bij de repetities en wie weet sta jij binnenkort wel te zingen tussen deze gezellige groep enthousiaste mensen. Gerepeteerd wordt iedere dinsdagavond van 19.45 uur tot 21.30 uur in de Bethelkerk te Hengelo (Berfloplein 18).