Een feestje voor de Gidsen Oud Borne
14-05-2017
25-JARIG JUBILEUM GEVIERD IN HET BUSSEMAKERHUIS

Een feestje voor de Gidsen Oud Borne

Al vijfentwintig jaar leiden de Gidsen Oud Borne belangstellenden rond in het historische centrum van Borne. Een jubileumfeestje waard. In de zonnige tuin van Museum Bussemakerhuis kwamen gidsen, oud-gidsen en genodigden zaterdagmiddag bijeen om met elkaar het glas te heffen onder aanvoering van trotse voorzitter André Muller.

 

“Het is niet niks, 25 jaar. We hebben onze plek verdiend op de toeristische kalender van Borne en van Twente. We doen er toe”, sprak Muller de gidsen toe. Meer dan 35.000 geïnteresseerden zijn in de loop der jaren door de gidsen in de geschiedenis van Borne gevoerd en ingewijd in de historische, bouwkundige, bekende en soms onbekende, smeuïge en interessante aspecten van het dorp. En dat allemaal geheel belangeloos. De inkomsten uit de rondleidingen worden geschonken aan instellingen in Borne. Zo werd er bijgedragen aan het opknappen van de tuin bij de Mariakapel, kon de Bornse Synagoge een vleugel aanschaffen en mocht de Stichting Boris onlangs nog een donatie in ontvangst nemen.

 

Vernieuwen en ontwikkelen

Het begon allemaal met een stel enthousiastelingen die na een actie van de ANWB om eenmalig plaatselijke gidsen op te leiden voor rondleidingen in hun eigen woonplaats, de smaak te pakken hadden gekregen en het initiatief wilden doorzetten. En 25 jaar later zijn ze nog steeds niet uitverteld en mogen zich zelfs verheugen in een groeiende belangstelling. “Het is geen reden om achterover te leunen”, vindt André Muller. “We moeten blijven ontwikkelen en vernieuwen.” In de maak is een nieuwe kerkenroute en er staat een kinderroute op stapel.

 

Interactie met publiek

Teun Beumer (foto rechts) is nu al acht jaar met veel plezier gids. “Je maakt in Oud Borne een reis in de tijd naar 1800. Voor de meeste mensen is dat een openbaring. Oud Borne ademt helemaal die sfeer en er is heel veel te zien op een compacte schaal.”

 

Het is vooral de interactie met het publiek dat het gidsen voor Beumer zo leuk maakt. “Als er veel interesse is, dan ga ik een niveau dieper. Je merkt het als mensen meer dan gemiddeld belangstellend zijn. Daar let ik ook wel op.” De interesse in geschiedenis is bij Teun Beumer op latere leeftijd gekomen. “Op mijn eindexamen had ik een 2 voor geschiedenis. Maar dat lag aan de leraar, ha ha.” Inmiddels draait hij ook zijn hand niet meer om voor rondleidingen in andere plaatsen dan Borne.

 

Mysteries

En heeft Oud Borne dan nog wel geheimen voor de gidsen, die ieder detail lijken te kennen? “Ja, bij de Mariakapel staat op een van de graven een doodskop met gekruiste botten. Een teken zoals we dat kennen van de piraten. Waarom? Niemand weet het.” En zo zijn er zelfs voor de gidsen nog een paar mysteries, maar veel zijn het er niet. (AJ)

 

Meer informatie: www.gidsenoudborne.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hans Nijhof — 16 mei 2017
Te lezen op Borne Boeit in dit mooie artikel:

Mysteries

En heeft Oud Borne dan nog wel geheimen voor de gidsen, die ieder detail lijken te kennen? “Ja, bij de Mariakapel staat op een van de graven een doodskop met gekruiste botten. Een teken zoals we dat kennen van de piraten. Waarom? Niemand weet het.” En zo zijn er zelfs voor de gidsen nog een paar mysteries, maar veel zijn het er niet. (AJ)

Oplossing mysterie:

een schedel met gekruiste botten of beenderen eronder komt vaker voor op grafstenen. Het is een Vanitassymbool. Vanitas is de Latijnse term voor ijdelheid. Het symbool verwijst naar de kortstondigheid van het leven en naar de betrekkelijkheid van alle aardse bezit. Dergelijke symbolen komen vaak voor in de 17e eeuwse schilderkunst.

Oorsprong: Vanitas vanitatum et omnia vanitas - IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid. (Prediker)

Hans Nijhof, gids oud Borne
Maria V — 15 mei 2017
De schedel met de gekruiste beenderen verwijst naar de kortstondigheid van het leven en de betrekkelijkheid van alle aardse bezit. Dit teken komt vaker voor bij met name bij oude graven.

Hertme heeft Prins Wouter en zijn Jarno

In een overvol Hof in Huis in Hertme waren het vrijdagavond Wouter Kleissen en Jarno Kemna die...
18-01-2019

Wie worden de nieuwe hoogheden?

De laatste uurtjes van Marcel Meijer en Peter Lucas als prinsenpaar van de Hertmese...
18-01-2019

Het spel is op de wagen

Vandaag over precies drie maanden is de eerste voorstelling van De Strijd - Passiespelen in...
12-01-2019

Gala vol afwisseling en humor

De kop is eraf. De eerste van de twee jaarlijkse Gala-avonden van De Toet’nbloazers zit er...
11-01-2019

Natte kerstbomen branden moeizaam

De kerstboomverbranding in de Stroom Esch zit er weer op. En alhoewel de 32ste editie toch...
05-01-2019

Daar gaat de kerstboom…

Al vóór 13.00 uur vanmiddag lagen de eerste kerstbomen klaar om over enkele...
05-01-2019


file:html/cookies.inc.html}