Een feestje voor de Gidsen Oud Borne
14-05-2017
25-JARIG JUBILEUM GEVIERD IN HET BUSSEMAKERHUIS

Een feestje voor de Gidsen Oud Borne

Al vijfentwintig jaar leiden de Gidsen Oud Borne belangstellenden rond in het historische centrum van Borne. Een jubileumfeestje waard. In de zonnige tuin van Museum Bussemakerhuis kwamen gidsen, oud-gidsen en genodigden zaterdagmiddag bijeen om met elkaar het glas te heffen onder aanvoering van trotse voorzitter André Muller.

 

“Het is niet niks, 25 jaar. We hebben onze plek verdiend op de toeristische kalender van Borne en van Twente. We doen er toe”, sprak Muller de gidsen toe. Meer dan 35.000 geïnteresseerden zijn in de loop der jaren door de gidsen in de geschiedenis van Borne gevoerd en ingewijd in de historische, bouwkundige, bekende en soms onbekende, smeuïge en interessante aspecten van het dorp. En dat allemaal geheel belangeloos. De inkomsten uit de rondleidingen worden geschonken aan instellingen in Borne. Zo werd er bijgedragen aan het opknappen van de tuin bij de Mariakapel, kon de Bornse Synagoge een vleugel aanschaffen en mocht de Stichting Boris onlangs nog een donatie in ontvangst nemen.

 

Vernieuwen en ontwikkelen

Het begon allemaal met een stel enthousiastelingen die na een actie van de ANWB om eenmalig plaatselijke gidsen op te leiden voor rondleidingen in hun eigen woonplaats, de smaak te pakken hadden gekregen en het initiatief wilden doorzetten. En 25 jaar later zijn ze nog steeds niet uitverteld en mogen zich zelfs verheugen in een groeiende belangstelling. “Het is geen reden om achterover te leunen”, vindt André Muller. “We moeten blijven ontwikkelen en vernieuwen.” In de maak is een nieuwe kerkenroute en er staat een kinderroute op stapel.

 

Interactie met publiek

Teun Beumer (foto rechts) is nu al acht jaar met veel plezier gids. “Je maakt in Oud Borne een reis in de tijd naar 1800. Voor de meeste mensen is dat een openbaring. Oud Borne ademt helemaal die sfeer en er is heel veel te zien op een compacte schaal.”

 

Het is vooral de interactie met het publiek dat het gidsen voor Beumer zo leuk maakt. “Als er veel interesse is, dan ga ik een niveau dieper. Je merkt het als mensen meer dan gemiddeld belangstellend zijn. Daar let ik ook wel op.” De interesse in geschiedenis is bij Teun Beumer op latere leeftijd gekomen. “Op mijn eindexamen had ik een 2 voor geschiedenis. Maar dat lag aan de leraar, ha ha.” Inmiddels draait hij ook zijn hand niet meer om voor rondleidingen in andere plaatsen dan Borne.

 

Mysteries

En heeft Oud Borne dan nog wel geheimen voor de gidsen, die ieder detail lijken te kennen? “Ja, bij de Mariakapel staat op een van de graven een doodskop met gekruiste botten. Een teken zoals we dat kennen van de piraten. Waarom? Niemand weet het.” En zo zijn er zelfs voor de gidsen nog een paar mysteries, maar veel zijn het er niet. (AJ)

 

Meer informatie: www.gidsenoudborne.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Hans Nijhof — 16 mei 2017
Te lezen op Borne Boeit in dit mooie artikel:

Mysteries

En heeft Oud Borne dan nog wel geheimen voor de gidsen, die ieder detail lijken te kennen? “Ja, bij de Mariakapel staat op een van de graven een doodskop met gekruiste botten. Een teken zoals we dat kennen van de piraten. Waarom? Niemand weet het.” En zo zijn er zelfs voor de gidsen nog een paar mysteries, maar veel zijn het er niet. (AJ)

Oplossing mysterie:

een schedel met gekruiste botten of beenderen eronder komt vaker voor op grafstenen. Het is een Vanitassymbool. Vanitas is de Latijnse term voor ijdelheid. Het symbool verwijst naar de kortstondigheid van het leven en naar de betrekkelijkheid van alle aardse bezit. Dergelijke symbolen komen vaak voor in de 17e eeuwse schilderkunst.

Oorsprong: Vanitas vanitatum et omnia vanitas - IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid. (Prediker)

Hans Nijhof, gids oud Borne
Maria V — 15 mei 2017
De schedel met de gekruiste beenderen verwijst naar de kortstondigheid van het leven en de betrekkelijkheid van alle aardse bezit. Dit teken komt vaker voor bij met name bij oude graven.

Kloostergaarde bouwt aan uitzicht

In de sortimentstuin de Kloostergaarde in Zenderen wordt gebouwd aan een hoge uitkijktoren, die...
14-05-2019

Indrukwekkende stilte...

Terwijl het twee minuten stil is op het plein voor restaurant Dorset en enkel de wind door de...
04-05-2019

In stilte herdenken

Vrijdagmiddag is een start gemaakt met de herdenkingsbijeenkomsten in de gemeente Borne. Zo werd...
03-05-2019

Nationale Herdenking zaterdag 4 mei

De Nationale Herdenking, de dag waarop burgers en militairen worden herdacht, die in het...
29-04-2019

Na de lintjes nu de echte regen

Koningsdag 2019 kan de boeken in als een nat en deels letterlijk in het water gevallen...
27-04-2019

Frisse Koningsavond zorgt voor warme start

De Koningsdagfeesten in Borne zijn nu echt van start gegaan. Nadat vrijdagmorgen al tien...
27-04-2019