Vol geloof in toekomst Spanjaardgemaal
21-05-2017
PETER WELLES LAAT ZICH DOOR TEGENVALLEND BEZOEK NIET ONTMOEDIGEN

Vol geloof in toekomst Spanjaardgemaal

Peter Welles, de grote animator achter de pogingen het Spanjaard Gemaal aan de Piepersveldweg nieuw leven in te blazen, draaide er zaterdag tijdens de open dag bij het in verval geraakte gebouwtje niet omheen. “Ik had veel meer mensen verwacht, zeker honderd”, concludeerde hij zichtbaar wat teleurgesteld.” Ondanks een optreden van het vijfkoppige koperensemble Born2Brass van de Euregio Brassband bleef het aantal bezoekers tot enkele tientallen beperkt.

Welles is er echter de man niet naar om zich daardoor te laten ontmoedigen. Twee jaar is hij nu doende het uit 1916 daterende ‘watermachientje’ van de voormalige textielfabriek Spanjaard opgekalefaterd te krijgen en er is een aardig perspectief dat hem dat gaat lukken ook. “In juni krijgen we het plan van aanpak van de Heidemaatschappij en dat gaan we op 21 juni presenteren”, kondigt Peter Welles aan. “En daar proberen we wat mee te doen. Ook hopen we particulieren bij elkaar te krijgen, zodat er langzaam lijn komt in het project. We hebben ondertussen een voorlopig bestuur van drie man voor onze Stichting Vrienden van het Spanjaard Gemaalbestuur, Landschap Overijssel heeft de tekeningen voor de vijvers gemaakt en de firma De Boer die voor het gebouwtje zelf. Met een kleine 50.000 euro is alles klaar, waarvan we 10 mille nodig hebben voor het gemaal zelf. Op jaarbasis zal daar nog 3500 bijkomen voor onderhoud.”

Educatief en toeristisch
Jan Mulders schreef als adviseur de beleidsnota, met daarin elementen als financiën, planning, administratie en de subsidieaanvraag voor het project. Er moet een vervangende pomp komen, die waarschijnlijk beschikbaar komt via de stichting Het Heim in Hengelo en er zal moeten worden gezorgd voor onder meer water en elektriciteit. Peter Welles: “We willen de kelders opnieuw inrichten en daar een glazen bodemplaat overheen leggen. Binnen werkt nu niks meer, daar is alles veertig jaar geleden gesloopt en slecht achter gelaten.”

We kunnen het straks als een educatief én als een toeristisch project beschouwen”, vindt Welles. “We kijken of we iets op scholen kunnen doen en proberen ook de Bornenaren te interesseren voor dit stuk erfgoed. Hier lopen onder meer de wandelroutes het Marskramerspad van Bentheim naar Den Haag en de knopenroute plus diverse wandelroutes vanuit de Stroom-Esch langs. In de toekomst wordt het hier ook een toeristisch opstappunt, daar is geld voor. Het wordt dus allemaal alleen maar interessanter. Ik ben er ook van overtuigd dat de belangstelling voor dit soort dingen steeds meer toeneemt. Mensen gaan vaker dan in het verleden op zoek naar hun roots. Pas als iets weg is, weet je wat je mist. Maar dan is het te laat.”

Het eerste gemaalconcert krijgt een herhaling, belooft Peter Welles (foto hieronder). “Het is mooi, die muziek van amateurs. Dat moet bij dit stukje Bornse geschiedenis een jaarlijkse traditie worden. Het past hier. ”(WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024