Melbuul’ndagen op losse schroeven
ORGANISATIE KAN NIET LEVEN MET VERDERE GELUIDSBEPERKING

Melbuul’ndagen op losse schroeven

De Melbuul’ndagen 2017 staan op losse schroeven. De organisatie van het dorpsfeest, dat traditioneel in de laatste week van augustus wordt gehouden, kan er niet mee leven dat als gevolg van het nieuwe beleid voor evenementenvergunningen de toegestane geluidsbelasting in de avonduren opnieuw naar beneden is bijgesteld. “Als het zo moet, kunnen we er maar beter mee stoppen”, verzucht voorzitter Ronny Kollen van de organisatie.

“We mogen ’s avonds na zeven uur alleen nog op zaterdag tot 85 decibel gaan”, legt Kollen uit, de andere avonden moeten we onder de 75 decibel blijven. Dat geldt ook voor de andere evenementen binnen de gemeente. Behalve wij mag alleen het Koningsconcert ook tot 85 decibel gaan. Daar kunnen we niet mee uit de voeten. Dan kunnen we net zo goed meteen de band afzeggen, want alleen al het gekletter van de fontein op het Dorsetplein haalt 48 decibel als er niet toevallig een auto langskomt. Dus is een band zonde van het geld, want die is niet verstaanbaar. Je doet je best een leuk feestje te organiseren voor de mensen in Borne, maar op deze manier is dat niet meer leuk."

Stekker eruit
"Als het niet verandert, moeten we de stekker er misschien maar uittrekken. Binnenkort hopen we met de besturen van andere evenementen om de tafel te gaan zitten om te kijken wat we hier gezamenlijk aan kunnen doen. Misschien moeten we maar eens een jaar niets organiseren, want op deze manier is het niet meer werkbaar. Er zijn langzamerhand gewoon te veel regels en we doen al zoveel water bij de wijn, dat het gewoon een keer ophoudt. Voor ons is de emmer vol, als het zo moet kappen we ermee.”

Het probleem is volgens het bestuur van de organisatie van de Melbuul’ndagen dat de gemeente teveel haar oor laat hangen naar protesterende omwonenden die jaarlijks ageren tegen in hun ogen te veel geluidsoverlast van evenementen. “Terwijl we vorig jaar aantoonbaar keurig binnen de normen zijn gebleven”, stelt Kollen, zelf geluidsspecialist. “We houden qua geluid al voortdurend rekening met de omwonenden, we hebben ze vorig jaar zelfs twee mobiele telefoons gegeven waarmee ze konden bellen als ze klachten hadden. Maar die zijn er niet gekomen.”

Van voren af aan
“Voor ons een teken dat het goed was”, vult vicevoorzitter Daniëlle Bartelink van het Melbuul’ncomité (op foto hierboven naast Ronny Kollen) aan. Ook bij de evaluatie was het goed. Maar vervolgens begint alles weer van voren af aan. Als je zo’n evenement organiseert, wil je daar wel positieve energie van krijgen, maar dat lukt op deze manier niet.”

Ronny Kollen: “Probleem is ook dat de gemeente geen standpunt durft in te nemen en zich laat leiden door uitgangspunten die gelden voor festivals zoals in Zwolle. Maar de situatie daar is in geen opzicht te vergelijken met die in Borne, waar de dichtstbijzijnde muur niet op 150 meter afstand zit, maar op 7,5 meter. Het is echt niet onze bedoeling de gemeente aan de schandpaal te nagelen, maar ze heeft zich gewoon niet voldoende verdiept in hoe het zit. Deze norm is echt zinloos.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Astrid — 05 jun 2017
Nou lieve inwoners van Borne, wordt het niet eens tijd dat we eens echt van ons laten horen dan alleen maar woorden??? Waarom gaan we niet echt de straat op om te laten weten dat we het er niet mee eens zijn? Tijdens de verkiezing "leukste dorp van Overijssel " lieten we ons ook allemaal zien in ons mooie dorp!!! Ik zeg: HET WORDT TIJD VOOR ACTIE!!!!!!
Max Pas — 04 jun 2017
Beste gemeente,
De gemeenschap verbinden is wellicht niet de primaire taak van de gemeente (alhoewel) maar wel het mede faciliteren van initiatieven zoals De Melbuuln' dagen en andere jaarlijkse evenementen die bijdragen aan:
* het positieve gemeenschapsgevoel
* de positieve uitstraling in de regio
* de verdraagzaamheid door samen te vieren
* de ondernemers successen
* gevoel voor het verleden (Melbuuln'/Meelzak)

(allemaal zaken waarop de gemeente en haar ambtenaren zich graag op laten voorstaan, vaak liefst met foto.) Het lijkt me mooi om dit belang in te zien en verantwoord en ook zeer constructief om te gaan met de voorwaarden in de evenementenvergunning. Ervaring leert dat de vele vrijwillige clubs die deze evenementen met veel energie en goodwill organiseren zeer zorgvuldig met de belangen van alle betrokkenen (dus ook de omwonenden) omspringen. Ik kijk met veel plezier uit naar de 2017 editie van de Melbuuln'dagen waarin muziek ook dit jaar niet kan ontbreken.
Erik Leushuis — 04 jun 2017
1 keer per jaar ga ik met mijn vrouw Borne in om van dit evenement en de R.B.R te genieten .verder ga ik weleens wat van de plaatselijke Chinees halen op zondag dan hoor ik de t.v 's die op standje 40 staan door het dorp galmen .Dit door dat de veelal oudere bewoners die al gehoorschade hebben .
Zijn dit de klagers ??????
Of wil de gemeente weer eens dwars zitten en interessant zijn ? Al met al weer geen reclame voor ons toch al magere centrum .invulling.
Ik heb respect voor de organisaties van de melbuulndagen en de Run Bike Run ;Dames en Heren :LAAT HET AUB DOORGAAN DIT JAAR !! EN VOOR DE KLAGERS :trek je (anonieme)klacht in .en voor alle bewoners ;laat je horen en reageer .
Erik — 04 jun 2017
De gemeente heeft geen ruggengraat.....je door een aantal centrum bewoner te laten manipuleren.
Als je in het centrum gaat wonen dan kun je dit verwachten.
jacques duynstee — 04 jun 2017
En dan vragen ze zich af hoe het komt dat er steeds minder ondernemers zijn/komen!!

Gewoon weer kansloos!!!
Monique — 04 jun 2017
Heb tot mijn 21ste in borne gewoond en moeders woont er Nog steeds en vele family, wat een onzin van die decibels 😈die paar dagen. Laat de mensen lekker genieten van iets wat bij borne hoort!
Raymond Niemeyer — 03 jun 2017
Regels zijn er toch voor de meerderheid van de mensen niet om te gebruiken tegen de meerderheid. Borne is van ons allemaal.
Kom al 39 jaar in Borne ,maar dit is de grootse onzin die er is,Gem Borne dit hoort bij uw dorp
michel de graaf — 03 jun 2017
Het is echt te triest voor woorden, 75 decibel .. dan kun je beter in een klooster gaat zitten met elkaar. Dit slaat werkelijk nergens op .. ik ben het volledig met de organisatie eens, stekker er uit en laat lekker zitten .. op deze manier kun je geen fatsoenlijke leuke gezellige avond meer organiseren. En mensen in het centrum van Borne, echt walgelijk..altijd maar klagen maar wel in het centrum wonen .. Als je rust wil, ga lekker buitenaf wonen .. staat genoeg te koop .. maar lig niet te zeuren over 1 of 2 avonden per jaar dat er iets leuks te doen is in de bornse avonden. Bah
peter ory — 03 jun 2017
"... het stop licht is rood, het stoplicht is groen, in Borne is altijd wat te doen...." 😎
Carmen Willemsen — 03 jun 2017
Ik heb ook een aantal jaren in het centrum gewoond. Tuurlijk hoor je het, maar ik vond het wel wat hebben.
Dit evenement hoort bij Borne!!
Dat weet je als je er gaat wonen.
Nu woon ik aan het spoor. Zelfs dát went.
Renate — 03 jun 2017
Alle mensen in het centrum van Borne, worden vriendelijk maar toch dringend verzocht: IN EEN HUTJE OP DE HEIJT TE GAAN WONEN! Klagers!!!!
Bennie Snijders — 03 jun 2017
Laat de BornEse mensen inclusief de vele bezoekers van buitenaf toch een paar dagen genieten. Wij zaten gisteren ook heerlijk buiten toen het muziek bij ons ook door kwam van uit Hengelo helemaal aan de andere zijde van Borne ik dacht dat het om muziek van Bornebroek ging. Maar ook muziek uit Hertme komt bij ons wel door. En wat te denken van de vele singale die ook weer de afgelopen week gegeven werden door de trein machinist om dat het ambtelijke aparaat weer eens niet op tijd werkte. Hopelijk hebben de mensen van de geluidsmeting in augustus ook even geen tijd om dit te meten. Dus bestuur de schouders er onder en zoals aan al de mooie reactie die er al zijn komt het helemaal goed.
Ebo jaspers — 03 jun 2017
Borne leukste dorp van Overijssel, borne wil dit en borne wil dat , maar niets komt van de grond , bruisend borne, borne op de kaart enz enz. al vanaf begin jaren 90 loopt met name de import te zeiken met als hoogtepunt ,anno 2017 ,het aanpassen van regels en wetten wat betreft het geluid , bij deze van harte gefeliciteerd met jullie overwinning, hoera gemeente en zeurders. Gecondoleerd , bestuur en vrijwilligers melbuulndagen , ik zou zeggen per direct de stekker eruit . En als al onze burgervaders ballen hadden gehad en elke nieuwkomer in borne erop gewezen hadden dat je best in t centrum mag wonen mits je niet zeurt over de aangegeven data waar activiteiten voor gepland staan dan had je dit veel ellende bespaart , maar nee in borne luisteren we naar een paar zeikers met alle gevolgen van dien . Daar waar borne roept bruisend te zijn en vooruit te moeten, graaft Borne al jarenlang haar eigen graf met als dieptepunt dat alleen het kruis nog ontbreekt . Alle hulde aan de mensen die er altijd nog wat van willen maken 👌👍👍en gemeente borne , ga jullie schamen , goedwillende ondernemers als jaren lang dwars zitten en dan ook nog eens alle melbuulnvrijwilligers t mes op de keel zetten voor al hun inzet, ik zeg;
BornebLoeit
Jeroen.R — 03 jun 2017
Ben zelf inwoner van het hartje centrum en ik vind dat als je in het centrum wil wonen je jezelf ook af en toe aan moet passen aan de feestelijkheden. Er zijn gewoon een paar momenten op jaarbasis dat de Bornenaren gezellig een feestje vieren. So what?! Als je daar niet van gediend bent moet je in een hutje op de hei gaan wonen. Ik ben voor de Melbuulndagen en deze mogen voor Borne nooit verdwijnen.
Rene — 03 jun 2017
De pinksterbruidjes mogen morgen wel oppassen dat ze niet te hard zingen 😂😂 straks gaan ze daar ook nog over klagen !
Robbie — 03 jun 2017
We leven in een dorp in Twenthe. Zoals ik de bordenaren als import ken zijn het vaak klagers. Leg je er bij neer als ze geen feest willen zoals in Hengelo (ov) of Hertme.
Willem — 03 jun 2017
Benieuwd of deze mensen gisteravond ook hebben geklaagd over geluidsoverlast van de nacht van Hengelo , die was tot ver in Borne te horen!
Laten we nu eens als bewoners massaal bij de gemeente bezwaren en klachten gaan indienen, schriftelijk , doet elke bewoner dat, dan zijn ze de komende tijd lkkr druk en zullen ze ons allemaal moeten beantwoorden , doen ze eindelijk weer eens wat dan alleen maar geneuzel met hen stomme regeltjes. Wellicht gaan ze dan toch eens luisteren!
Jeannette damhof — 03 jun 2017
Belachelijk dat de gemeente toch weer de hxtskant kiest van een paar mensen die klagen over zo'n gezellig en belangrijk feest voor Borne. Denk eens aan al die mensen die van ook van buiten Borne naar ons dorp komen voor de melbuuln dagen. Duizenden mensen genieten hiervan en dat wordt verknalt door een paar klagers. Ik sluit mij aan bij de vorige reacties. GA LEKKER BUITENAF WONEN.!!!
Renate — 03 jun 2017
Mensen die dicht bij de dorpskern gaan wonen kunnen weten dat er af en toe dit soort evenementen plaatsvinden en dat dit enige "overlast" gedurende een paar uur zal zijn. Misschien is een petitie naar de Gemeente namens de bewonwrs van Borne een idee om te laten zien of het probleem werkelijk draagvlak kent.
Jeroen — 03 jun 2017
Wellicht is het tijd om als voorstanders van dit evenement ook onze stem eens goed te laten horen.

Het probleem is dat dat niet gebeurt. Die paar tegenstanders weten zich wel goed te laten horen.
Danny — 03 jun 2017
Stuur ze met vakantie die dagen hebben ze ook geen last
HermanLR — 03 jun 2017
@Paul Cohn....appels en peren. Hele merkwaardige vergelijking.
Treinen lijken me een structureel probleem en niemand die daar profijt van heeft. De Melbuul'ndagen zijn een dag of drie per jaar. Daar moet een ontheffing voor geregeld kunnen worden, lijkt me, zeker als je dat afzet tegen de enorme positiviteit die er vanaf straalt!
R Lotgerink — 03 jun 2017
Ach, ik persoonlijk zit er niet mee.
Het dorpsfeest kent al jaren een sterke terugloop in sfeer en activiteiten.
Uiteindelijk draait het om het zuipen en omzet draaien
En dat de gemeente goed is in dingen de nek omdraaien bleek jaren geleden al toen de bouw van onze nieuwe bioscoop de nek werd omgedraaid.
Ook weer mede door mensen die in het hart van het dorp wonen en die daar niet op hun plaats zijn.
Wil je rust dan ga buitenaf wonen of naar een rusthuis.
Karin Scholten — 03 jun 2017
Vorig weekend was er een prachtig evenement in het openluchttheater in Hertme. Ook het college van B en heeft genoten. Over een paar weken barst het Afrikafestival los en in de komende tijd treden diverse topartiesten daar op. Nooit hoor je daar enige wanklank. Niet over geluidsoverlast, niet over de parkeeroverlast, nergens over. Sterker nog, heel Hertme loopt uit om die evenementen mogelijk te maken. Beste gemeente Borne, jullie vinden burgerkracht belangrijk. En die burgerkracht in Borne is groot. Faciliteer dan de vrijwilligers voor en achter de schermen met een adequaat, eenduidig beleid die dergelijke evenementen ook in de toekomst mogelijk en financieel haalbaar maken. Anders wordt het leukste dorp van Twente een doods dorp.
PS Beste gemeente, in gesprek blijven met de omwonenden is belangrijk. Maar praat aub met alle inwoners van het centrum over deze situatie. Niet alleen met de 'klagers'.
Patrick Mollink — 03 jun 2017
Door toenemende regelgeving worden prachtige evenementen als Melbuuldagen en de winterse ijsbaan langzamerhand de nek omgedraaid. Een aantal centrumbewomers maakt hier handig gebruik van en zorgt er zo voor dat het plezier van duizenden vergald wordt. Zelf draag ik ook mijn steentje bij aan meerdere evenementen en weet hoeveel tijd en energie het kost om iets goeds neer te zetten. Wat je daar als vrijwilligger alleen voor terug verwacht is enthousiasme en positiviteit vanuit de samenleving, dat is waar je je belangeloos voor inzet. Het gezonde verstand zou moeten zegevieren in plaats van dat een select groepje mensen met het wetboek in de hand evenementen weet weg te reguleren. Wel wil ik uitdrukkelijk benadrukken dat het ook anders kan: vele ondernemers en burgers in het Bornse centrum vinden dit soort evenementen geweldig en dragen hun steentje bij. Het mooiste voorbeeld is een niet nader te noemen, oudere persoon die vanuit zijn flat vandalisten in de gaten houdt en misstanden direct telefonisch meldt. Op de vraag of hij dan geen last had van geluidsoverlast tijdens de Melbuuldagen antwoordde hij: "dan ga ik er elk jaar mooi een paar dagen tussenuit. Ik vind dat geweldig en zo kunnen anderen een paar dagen per jaar ongestoord genieten van dit feest. Want wat is het geweldig wat er allemaal georganiseerd wordt voor iedereen". Zo zouden meer mensen het moeten bekijken, ik wens hen veel gezond verstand toe en hoop dat we er samen uitkomen!
Maaike leurink — 03 jun 2017
Borne heeft zoveel mooie initiatieven.
Soms gaat dat gepaard met geluid, maar dat weet je toch als je in het centrum woont. Het is niet zo dat er wekelijks veel lawaai is.
Jammer dat er toch steeds mensen zijn die er een probleem van maken.
Paul Cohn — 03 jun 2017
Borne strijdt tegen geluidsoverlast door treinen en zou geluidsoverlast door muziek moeten toestaan?
allebei 80-90 dB(A), ja....
Bennie van der tuuk — 03 jun 2017
Laten die azijn zijkers maar verhuizen naar ver weggistan .
Moet toch niet gekker worden!
Patrick — 03 jun 2017
Zo te horen zijn het weinig klagers. Geef die mensen een weekendje weg kado. Probleem is dan toch opgelost? Overige omwonenden die blijven geef je paar consumpties voor de eventuele overlast. Iedereen blij!
Diane Wilt — 03 jun 2017
Ik schrik van dit artikel. Als centrumbewoner heb ik alle lof voor de organisatie van dit event en idd juist het afgelopen jaar zijn zo keurig de afgesproken regels nageleefd. We hebben zoveel unieks in Borne, Borne bruist en daar zijn we trots op. Je weet dat er geplande events zijn als centrumbewoner, daar kun je dus rekening mee houden. Je gaat ook niet klagen over de vliegtuigen als je dichtbij Schiphol gaat wonen. Idem hier. Houd vol organisatie en ga in goed gesprek met de Gemeente. Sterkte!
ikke — 03 jun 2017
Geef die zeurders een stel oordopjes/beschermers!
Michel — 03 jun 2017
Maar 4 daagjes in 't jaar effe goed losgaan in Borne!!
josephine korf — 03 jun 2017
Kleine aanvulling: er zijn steden en dorpen waar mensen die in een binnenstad willen gaan wonen, een contract moeten ondertekenen dat er niet geprotesteerd wordt over geluidsoverlast wanneer er feesten zijn.
josephine korf — 03 jun 2017
Ik ben het volkomen met Maikel Born eens. Wie in een binnenstad gaat wonen moet niet gaan zeuren als er een paar keer per jaar feesten zijn waar je wat geluiden van zult horen. Ik vind dat een gemeente daar niet aan toe mag geven. De meerderheid telt. Een mooi feest is ook goed voor het toerisme.
Maikel Born — 03 jun 2017
Het mag niet zo zijn dat het plezier van duizenden Bornenaren wordt verpest door bezwaren van slechts enkele personen. Het wonen in het centrum is equivalent aan het ervaren van enigszins geluidsoverlast. Het is dan ook tijd dat de gemeente hier een duidelijk standpunt in gaat nemen. Ik heb in de praktijk gezien dat het bestuur van de melbuulndagen hier serieus en adequaat mee omgaat. Het is dan ook de taak van de gemeente om hier ook voor de overige bornenaren wat meer speelruimte in te bouwen. Het mag niet zo zijn dat een enkeling het feest voor de rest ruďneert.
Christian van Wieren — 03 jun 2017
Laat die zeikstralen lekker gaan verhuizen, stampen met die muziek, hoppaaaa!!!

Bliksembezoek van Sint aan Borne

Rond het middaguur kwam de Goedheiligman dan toch aan in Nederland. Een aankomst die nogal wat...
14-11-2020

Bornse Hulp-Sint bij Op1 aan tafel

Zaterdag komt de Goedheiligman aan in Nederland. Traditioneel hét moment voor klein (en...
13-11-2020

Sinterklaas in crisistijd

We leven in onwezenlijke tijden. Het coronavirus beperkt ons aanzienlijk in het dagelijkse doen...
11-11-2020

De midwinterhoorn gaat weer klinken

De Boornse Mirreweenterhoornblazers laten hun hoorns weer klinken in de straten van Borne. Vanaf...
09-11-2020

Premičre Sinterklaasfilm op losse schroeven

‘Alles is anders’, de allereerste Twentse Sinterklaasfilm en gemaakt door...
04-11-2020

Woorden van troost

De zevende editie van de nagedachtenisavond Verbonden in Licht op de begraafplaats in Borne is...
24-10-2020