En alwéér swingt het in Hertme…
ONDANKS REGEN EEN STRALENDE START VAN HET 29ste AFRIKA FESTIVAL

En alwéér swingt het in Hertme…

Afgelopen zondag nog zaten ruim 1.200 operaliefhebbers te smullen van de rijke muzikale klanken van de meestercomponisten Verdi en Puccini. Amper zes dagen verder luisteren zo’n 3.000 fans naar de opzwepende muziek uit Zanzibar, Tanzania, Mali en Angola. De enige overeenkomst is de grote hoeveelheid regen. Maar dat is het dan ook. Vandaag valt er geen ontkomen aan, de 29ste editie van het Afrika Festival is van start.

 

Mooie aantallen

In een ruime kring rondom het Bornse kerkdorp zijn de toegangswegen naar het Openluchttheater hermetisch afgesloten. Slechts een sporadische en goed bewegwijzerde route leidt je langs enkele inmiddels goed bezette campings naar de weilanden, waar je vriendelijk wordt begroet door de parkeerwachters. Rond een uur of drie zijn er inmiddels een kleine 3.000 bezoekers de toegangspoortjes gepasseerd. ‘Mooie aantallen’, aldus Gerard Hullegie van het Openluchttheater. “Dat hadden we alleen maar durven dromen met dit weer.”

 

Puntzak patat voor de diehards

Leidde de vele regen vorige week nog tot een voortijdige onderbreking en uiteindelijke afgelasting, op deze zaterdag is Pluvius Hertme veel beter gezind. Rond een uur of drie werd het droog en tegen het eind van de middag liet zelfs het zonnetje zich nog even zien. De vele bezoekers hadden er amper oog voor. Ze genoten vooral. De niet-alledaagse muziek, de meer dan honderd kraampjes met de meest exotische Afrikaanse producten, de fonkelnieuwe kinderhoek met tal van leuke bezigheden en natuurlijk de bijzondere eettentjes. Want hoewel er voor de diehards natuurlijk heus wel een puntzak patat te scoren viel, waren het vooral de meer Afrikaanse lekkernijen die gretig aftrek vonden.

 

Maar bovenal gaat het toch op dit festival om de muziek; zorgvuldig geselecteerd en bijeengebracht door Rob Lokin, sinds jaar en dag de succesvolle programmeur. Zo begon de middag met Rajab Suleiman & Kithara uit Zanzibar/Tanzania, die vanaf een uur of drie werden afgelost door de ’Culturele Karavaan voor de Vrede’ met de Ali Farka Touré Band & Terakraft uit Mali. Hun onophoudelijk opzwepende klanken deden het theater bijkans schudden op haar grondvesten. Velen dansten mee, ieder vierde zijn eigen feestje. “Aanstaande dinsdag zijn ze weer te zien in Paradiso, in Amsterdam. Allemaal gaan dus!”, aldus een duidelijk enthousiaste spreekstalmeester Lokin na afloop.

 

Koketterende giraffes

Halverwege hun performance wandelden enkele giraffes het theater binnen. Het bleken fraai verklede steltlopers te zijn, die -al koketterend met hun publiek- de aandacht trokken naar de geheel nieuwe kinderhoek op het achterveld. “We wilden nu echt ook eens iets aan de kinderen bieden, voor hen was er tot op heden niet echt een programma”, aldus Bernadet en dochter Romy Wieffer, de initiatiefnemers.

 

En zo kon het gebeuren dat kinderen een eigen paspoort kregen waarmee ze het Afrikaanse continent spelenderwijs nader konden verkennen. In een jungle entourage werden ze op de foto gezet, en konden ze worden geschminkt. En vóór hun tent, het kon niet mooier, speelde het Kidsgear kinderkoor uit Uganda. Ook al zo’n vaste waarde van de succesvolle tweedaagse.

 

De opmaat van de avond, die uiteindelijk tot bijna 01.00 uur duurt, is voor de beroemde Malinese zangeres en gitarist Rokia Traoré. Dag twee begint zondag om 12.00 uur met het Malinese trio Da Kali om ruim zeven-en-een-half uur later te eindigen met de absolute hoofdact, de Malinese Oumou Sangaré. Om 21.00 uur zit de 29ste editie er dan op. Een week later is het achtereenvolgens de beurt aan Bløf en Jett Rebel. (BM)

 

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Afrika Festival Hertme dag 1


   

   

  reageren op deze pagina

  Jeroen Pol Jagerskoning 2019

  Op de avond van 3 mei werd, in een rumoerige rookruimte bij De Steeg, de stichtingsakte met het...
  14-09-2019

  VVV lanceert toeristisch gidsje

  ‘De loop van Borne’ is de titel van een toeristisch reisgidsje dat vrijdagmorgen met...
  13-09-2019

  Lifestyle Event grootser dan ooit

  Over ruim anderhalve week is het weer zover. Het jaarlijkse Lifestyle Event in het centrum van...
  11-09-2019

  Zonnige start Open dagen

  Dit jaar is het thema ‘Zon, water en wind’ tijdens de Open Dagen van...
  07-09-2019

  Daniëlle Bartelink stopt als voorzitter

  Vorig jaar kondigde ze het al in heel kleine kring aan: ‘Na de Melbuul’ndagen van...
  06-09-2019

  Peace and harmony in Hertme

  Voor de vele honderden ‘oudere jongeren’ die het legendarische Woodstock festival in...
  31-08-2019