Uitbundiger oogstfeest nauwelijks denkbaar
26-08-2017
BOMVOL DORPSCENTRUM LAAFT ZICH AAN ZOMERS VERMAAK

Uitbundiger oogstfeest nauwelijks denkbaar

UPDATE

Alhoewel op verschillende plekken in het dorpscentrum de activiteiten voor de Melbuul’nzaterdag al vroeg op gang kwamen, is het rond de middag vooral nog de relaxte sfeer die voelbaar is. Het proeft een beetje als the day after the night before. Het succes en vooral ook het plezier van de culinaire vrijdagavond lijken overal nog een beetje na te gloeien. Alsof het idee leeft: de editie 2017 van de Bornse Melbuul’ndagen kan nu eigenlijk al niet meer stuk!

 

Boekenmarkt

En dat terwijl de Run Bike Run -toch een van de jaarlijkse hoogtepunten- nog moet beginnen, evenals de van oudsher overvolle zondag. Ondertussen draaien de boekenmarkt en de braderie al op volle toeren. De Stationsstraat bijvoorbeeld is het domein van de boekenmarkt. De stichting Hulp aan Sri Lanka staat er met een welgevulde kraam en daar wordt al aardig verkocht. Veel thrillers liggen op andere kramen maar ook streek-, kook-, kinder- en sprookjesboeken én andere genres liggen er te kust en te keur.

 

Overal in de straten staan kramen en kraampjes waar kleding, sieraden, hebbedingetjes, kunst en lekkers worden verkocht. Ook hier weer: voor elk wat wils. En dan zijn er nog de kramen van de goede doelenorganisaties.

 

Threelyfiets

Met de Heeren van Oranje bijvoorbeeld, voor de meeste Bornenaren bekend van de grote touringcar. Ieder jaar sponsoren ze een goed doel; dit jaar is de keus gevallen op de Stichting Fietswens, met een bijzonder Borns project: de threelyfiets. 

 

De achtergrond: Mathijs Beld heeft een zoontje met een groeibeperking. Zoals ieder kind wil ook zijn zoontje graag fietsen, maar die is voor hem niet voorhanden. Mathijs besloot daarom zelf een fiets te bouwen. Als ‘ie eenmaal klaar is, komt er meer vraag naar en de buurman van Mathijs, Jan Morsink, richt de Stichting Fietswens op, noodzakelijk omdat via een stichting de rekeningen betaald kunnen worden en goede materialen ingekocht. Alleen aan materiaal al kost de fiets vijfhonderd euro…

 

Het kost Mathijs zeker 15 uur om een fiets in elkaar te zetten. Tot dusverre heeft hij tien fietsen afgeleverd en staan nog eens tien op de planning. Niet te doen voor Mathijs alleen, dus de stichting is hard nodig. Fietshandel Brama biedt aan om gebruik te maken van de werkplaatsruimte. Als een fiets verkocht wordt, is Mathijs Beld zelf aanwezig om uitleg te geven. De fiets is energievriendelijk voor de gebruiker: de energie gaat niet verloren, maar verplaatst zich naar de voortbeweging. De fietsen zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 90 cm groot. Maar aan de fiets mag niet gezien worden dat de eigenaar een beperking heeft. Het is een stoere fiets.

 

Het grote probleem is en blijft de financiering. Daarom besloten de Heeren zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Dat doen ze dit weekend met het zogenaamde Sutuschoppen, waarbij zoveel mogelijk verlichte schermen met een voetbal geraakt moeten worden. Zondagmiddag om 17.00 uur worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

 

Feest van de oogst

Het is een van de voorbeelden. Overal in het bomvolle dorpscentrum heerst er op dat moment plezier en vermaak. Op het Kidsplein kunnen de allerkleinsten met hun papa en mama tekenen en kleuren, even verderop zijn het vooral de jongens die zich uitleven met de blusmaterialen van de brandweer. Op het pleintje bij de HEMA zingen drie jonge meiden de mooiste ballads waarbij ze zichzelf op de gitaar begeleiden, terwijl theaterschool Luna in de Nijstad met een grote groep kinderen de leukste dansjes opvoert.

 

Borne viert het feest van de oogst. Een betere oogst is nauwelijks denkbaar waarschijnlijk, want het feest is ernaar. Uitbundig, vrolijk, warm en rijkelijk opgediend met veel vermaak. (AM/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Melbuul'nzaterdag 2017


  Massale belangstelling voor Bergen Belsen

  In de Stefans-Hof waren de jongeren uitgenodigd die zich hadden opgegeven voor een bezoek aan...
  19-02-2020

  Zenderen omarmt Martijn en Carmen

  Na de Angorageiten, Melbuulkes en Kolkleu is sinds zaterdagavond ook bij De Doldraejers de kogel...
  15-02-2020

  Prille liefde in Hertme…

  Vandaag, 14 februari, is het Valentijnsdag. Voor de één een gruwel, voor de ander...
  14-02-2020

  Huize Lidwina herleeft aan Hanzestraat

  Vanaf de zomer in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, was Huize Lidwina in Zenderen het...
  11-02-2020

  Paasvuur werpt schaduw vooruit

  Het duurt nog even voor het Pasen is. Op zondag 12 april om precies te zijn en traditiegetrouw...
  08-02-2020

  Nieuwe voorzitter voor Melbuul’ndagen

  De Stichting Melbuul’ndagen heeft een nieuwe voorzitter gevonden. Nog vóór...
  04-02-2020