Handwerken van AZC gaan grif van hand
29-08-2017
RIA SCHOONDERBEEK: ‘NA SLUITING OP 1 NOVEMBER BLIJVEN WE GEZINNEN BEGELEIDEN’

Handwerken van AZC gaan grif van hand

Een van de kramen van de braderie tijdens de Melbuul’ndagen was zaterdag het domein van vier bewoonsters van het Asielzoekerscentrum Azelo. Samen met Ria Schoonderbeek, die enkele uren per week vrijwilligster is bij het AZC, brachten Ali, Dalya, Elda en Qi Yue Ying handwerken van eigen makelij aan de man, zoals schilderijen, kussenslopen, theemutsen, schorten, pannenlappen, boxkleden en tulpen van textiel.

“Het was eigenlijk de bedoeling de spullen op een of andere kerstmarkt te gaan verkopen”, legt Ria Schoonderbeek uit, als de braderie aan de Grotestraat Noord nog volop gaande is. “Maar omdat het AZC op 1 november dicht gaat, moeten we nu maar zien ze kwijt te raken. Het loopt aardig, door de schorten zijn we zelfs al heen.”

Samen met Tjet Blacquière die nog van haar vakantie geniet, is Ria Schoonderbeek (geheel rechts) al twee jaar steun en toeverlaat van de bewoonsters van het AZC. Het duo organiseerde onder meer al twee keer een Sinterklaasfeest in het asielzoekerscentrum. “We helpen ze ook met het maken van kleding en met spelletjes die we zelf van vrienden krijgen en uitdelen. Weet je, die mensen komen hier met niks en wij zijn van die oude regelaars. Sommigen kunnen heel goed naaien, wij zorgen er voor dat ze machines krijgen en lappen stof.”

Met veel plezier
Het kan nu nog, maar op 1 november is het voorbij, realiseert Ria Schoonderbeek zich. “Na die datum zullen we een paar gezinnen blijven begeleiden die in de buurt blijven. Zoals een probleemgezin in Enschede. Het is belangrijk dat contact te onderhouden. Als er iets bijzonders is, bijvoorbeeld als ze een arts nodig hebben, zijn we er voor ze. Ook mijn man Gerrit is er langzamerhand druk mee. Maar we hebben het altijd met veel plezier gedaan en dat is nog steeds zo. Je krijgt toch een bepaalde band met ze. Die snijd je niet zomaar door.”

Voor de opbrengst van de verkoop bij de braderie is er al een bestemming. Ria Schoonderbeek: “Omdat ze weggaan, gaan we een heel leuke middag uit voor ze organiseren. Dat hebben ze wel verdiend.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024