Chinese Cheese Eaters winnen hackathon
05-11-2017
HACKERS HALEN IN EEN WEEKEND VEEL INFORMATIE BOVEN WATER

Chinese Cheese Eaters winnen hackathon

Door de kaart van Borne slim te combineren met berichten op social media en daarmee op straatniveau tot nieuwe inzichten te komen, gooide het team de Chinese Cheese Eaters hoge ogen in de hackathon die door de provincie Overijssel en de gemeente Borne afgelopen weekend georganiseerd werd. Bewondering was er ook voor team Shark Blood en team Infotopics, maar de Chinezen waren volgens de jury net wat innovatiever.

 

Hackers hielden zich een etmaal lang bezig met openbare data en alles wat zich op social media in Borne afspeelt. Ze keken naar netwerken en relaties. Sharkblood bijvoorbeeld onderzocht in hoeverre netwerken elkaar overlappen. Dat zou iets kunnen zeggen over wie in de samenleving belangrijk is, maar ook waar mensen juist weinig connecties met de Bornse samenleving hebben.

 

Het team van Infotopics maakte op postcodeniveau het veiligheidsgevoel en de relatie met politiemeldingen visueel. Bovendien onderzochten ze welke media de meeste invloed hebben en waar op social media de meeste interactie plaatsvindt.

 

Schat aan informatie

De Chinese Cheese Eaters (‘Omdat iedereen aan ons vraagt of we geen heimwee hebben en wij dan zeggen dat we kaas lusten’ ) onderzochten 15.000 tweets vanaf 2010, koppelden dat aan straten in Borne en kwamen op die manier tot verrassende inzichten. Zo wordt er blijkbaar in het noorden van Borne negatiever getweet dan in de rest van de gemeente. In het centrum is men juist weer erg positief. Bijzonder geïnteresseerd waren de beide Chinezen in de straat De Lover. (‘So romantic. Super cool’) en ontdekten dat er in deze straat relatief veel woorden als ‘trouwen’, ‘geluk’, enzovoort gebruikt worden. Het waren maar enkele van de meer triviale resultaten uit een veelheid van gegevens, die in ieder geval één ding duidelijk maakten: er is een schat aan informatie beschikbaar.

 

Unusual suspects

Burgemeester Rob Welten was onder de indruk van de hoge kwaliteit aan suggesties en adviezen die in korte tijd door de hackers tot stand was gebracht. “De slag om het praktisch te maken is niet zo groot”, vindt Welten.

 

Hij zou graag meer gebruik maken van de technische mogelijkheden om ook de unusual suspects te bereiken. “Dat raakt wel mijn onrust; bereiken wij wel alle mensen met onze kanalen? Ik vind dat we weinig innovatief zijn. Dat roepen we wel, dat verwachten we wel, maar of dat zo is…..? En hoe bereiken we de jeugd? Dat is toch heel belangrijk. Ik zou teleurgesteld zijn als dit een eenmalig experiment zou blijven.”

 

Een weekendje Borne

En wat vonden de hackers van een weekendje Borne? Milan van der Kuyp: ”Het was een eyeopener om te zien hoeveel data er aanwezig is, maar ook hoeveel er nog gehacked en gescraped kan worden van internet." Jan Willem Rutenfrans was aangenaam verrast door de variatie van denkrichtingen onder de hackers. “Het waren toch drie heel verschillende oplossingen.”

 

En wat voor indruk hadden de mannen van het plaatsje Borne gekregen? Dominik Lens: “Heel gezellig, heel gastvrij. Wel opvallend dat mensen hier zo bang zijn voor een terreuraanslag.” En een teamgenoot die zich blijkbaar in de criminaliteitscijfers had verdiept: “Ik zou hier nooit mijn fiets neerzetten.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 05 nov 2017
Nu vanaf de IPad, waar de app mooier oogt. Benieuwd of de reactie doorkomt. Dat was bij de IPhone niet zo.
Richard Mulder — 10 nov 2017
Waar is het filmpje met een registratie van alle eindpresentaties en conclusies??? Of is deze niet gemaakt? Is anders een gemiste kans om juist dit te delen met geďnteresseerde dorpsgenoten..
Paul Cohn — 06 nov 2017
Hebben ze ook de levensbedreigende invloed gevonden van de recente verhogingen van de verkeersssnelheden in Borne?
A1 ter hoogte van knooppunt Azelo en Bornsche Maten 120 km/u → 130 km/u
Europastraat 50 km/u → Aamaatweg 80 km/u
Pr. Bernhardlaan en Oonksweg 50 km/u → GVW 70 km/u
The Lancet Countdown on health and climate change: from 25 years of inaction to a global transformation for public health, Published: 30 October 2017
www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32464-9/fulltext
Zie de door de DUITSE overheid GEMETEN invloed van die steeds hogere snelheid op de emissies van zowel benzine- als diesel-voertuigen in:
www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/publikation/long/1933.pdf

Wie zijn onze wethouders?

Na een tumultueus formatieproces heeft de gemeente Borne sinds 5 juli een nieuw college. Drie...
06-08-2022

Vertrouwen in gemeente opnieuw gedaald

Uit de peiling ‘Waar staat je gemeente’, die begin dit jaar heeft plaatsgevonden,...
02-08-2022

Maarten Hollander is de nieuwe griffier

Zo’n beetje midden in het tumult rondom de formatie trad Maarten Hollander (40 jaar) in...
20-07-2022

De portefeuilles zijn verdeeld

De wethouders David Vermorken (VVD), Michael Geerdink (CDA) en Martin Velten (Borne-Nu) zijn...
15-07-2022

Afscheid met een lach en een traan

Donderdag namen de wethouders Arno Spekschoor (CDA) en Michel Kotteman (GB90) formeel afscheid....
14-07-2022

Besluit toekomst azc uitgesteld

De gemeenteraad dwong dinsdagavond middels een motie af dat het besluit om met Leverink &...
13-07-2022