Kerstmarkt bij Groot Buuren
CLIËNTEN VAN ZORGBOERDERIJ VERZORGEN GEZELLIGE KERSTMARKT

Kerstmarkt bij Groot Buuren

Job (links op de foto) en Andy rechts), twee cliënten bij zorgboerderij Groot Buuren op het kruispunt van Borne, Delden en Ambt-Delden, zijn op het idee gekomen een kerstmarkt te organiseren. Beiden hebben op de deel twee tafels ingericht met kerstspullen, maar ook met houten voederhuisjes, een klok gemaakt van hout, en meer houten voorwerpen. Job heeft een tafel ingericht met onder andere een kerstservies en glaswerk. Het weer werkt niet erg mee, maar de eerste aanloop is al bemoedigend te noemen.

 

Zorgboerderij Groot Buuren

Groot Buuren is een onderdeel van de Stichting Philadelphia. Vanaf 2000 wordt op deze plek een boerderij gerund. Barbara Heuvelink is de begeleidster van een veertiental cliënten die in haar boerderij een goede dagbesteding hebben. Zij werken allen mee in het boerenbedrijf. In de boerderij leeft een aantal Jersey koeien, bekend om hun goed melkproductie, schapen, een groot aantal kippen en ander vee. De eieren van de kippen worden verkocht net als de producten die afkomstig zijn van de melk. Daarnaast maken cliënten wat gebruiksvoorwerpen van hout.

 

De kerstmarkt

In de koeienstal is een levende kerstgroep gezeten. Jozef en Maria zitten daar tussen de dieren. Al snel komen de eerste kijkers en kopers. Het houtwerk gaat grif van de hand. De eerste bezoekers komen uit Enter, ze komen geregeld naar de zorgboerderij Groot Buuren.

 

Een arrenslee rijdt rond en in het rustpunt, tussen de deel en de groentetuin wordt warme chocolademelk en koffie geserveerd. Een vrije gift is welkom. Via de bakkerij van de Stichting Philadelphia worden muffins, koekjes en meer verkocht.

 

Andy houdt van werken met hout. Hij zal dan ook tijdens de kerstmarkt een demonstratie geven hoe hij lampen maakt. Andy is creatief en bruist van de ideeën. Hij fungeert vandaag ook als Jozef. Dineke is Maria, maar zij kan ook uitstekend pannenkoeken bakken.

 

De ruilkast van Job

Job heeft andere ideeën. Momenteel werkt hij aan het idee van een ruilkast die te zijner tijd naast de verkoopkist buiten komt te staan. Nu staat er tussen de deel en het rustpunt een tafel met ruilartikelen.

 

Wat Job met name aanspreekt is het idee dat hij mensen die niets te besteden hebben, toch iets kan geven door middel van de ruilkast. Mensen mogen daar dan iets wat zij kunnen gebruiken uithalen maar iedereen kan er ook iets inzetten. Ook diensten kunnen aangeboden worden. Een voorbeeld: je wilt wandelen met een hond maar zelf geen hond willen bezitten. Iemand anders heeft een hond die uitgelaten moet worden, maar hij kan wegens omstandigheden de hond niet uitlaten. Via de kast kan een match gemaakt worden. Op deze manier ontstaan ontmoetingen tussen mensen.

 

In het rustpunt staat zijn tweede winkeltje: een kast met glaswerk. De glazen staan glanzend gepoetst te glimmen. Job is trots op zijn werk.

 

Buiten staat de vuurkorf te branden. Bij het vuur worden marhs mellows gebrand en tussen koekjes gezet. Leuk voor kinderen om te doen. Alle cliënten van de boerderij werken hard om de kerstmarkt te laten slagen. Het is ook zichtbaar dat zij er plezier in hebben. Ze zullen uitgeput, maar tevreden, naar huis gaan. (AM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerstmarkt Groot Buuren 2017


    Trots en superblij, maar ook nuchter

    ‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
    26-04-2024

    Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

    Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
    26-04-2024

    Vorstelijke bezoeken aan Borne

    Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
    26-04-2024

    Koningsdag in de steigers

    Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
    23-04-2024

    Borne blijkt ook fris op z’n Best

    Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
    21-04-2024

    Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

    Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
    16-04-2024