‘Het zou weleens druk kunnen worden…’
OVERVOL VRIJDAGAVONDPROGRAMMA MET LICHT, MUZIEK EN LEKKERS IN OUD-BORNE

‘Het zou weleens druk kunnen worden…’

Terwijl hemelsbreed enkele honderden meters verderop voor de allereerste keer deze winter wordt geschaatst, hult Oud-Borne zich vrijdagavond in een sprookjesachtige kerstsfeer, waarin licht, muziek en gezelligheid de hoofdmoot vormen. Met een fakkeltocht - die om 17.00 uur start vanaf het plantsoen aan de Stationsstraat en eindigt op De Pellenhof - zal het vernieuwde evenement Beleef Kerstmis in Oud-Borne van start gaan.

 

Annemarie Haak, een van de organisatoren, kijkt reikhalzend uit naar dat moment. “Ja, vanaf dan moet het gaan gebeuren”, zegt ze. “De fakkeloptocht heeft veel symboliek in zich. Kerstmis is een feest van het licht. De plek bij de Stationsstraat was bovendien zo’n 120 jaar geleden de locatie waar ir. Hofstede Crull zijn elektriciteitscentrale had en vandaaruit Borne als allereerste dorp van Nederland voorzag van straatlantaarns met elektrisch licht. Die symboliek is mooi. We accentueren dat door met fakkels, het oude licht, naar het nieuwe licht te lopen, dat op de toren van de NH Kerk geprojecteerd zal worden.”

 

Fabuleuze lichtshow

Dit nieuwe licht wordt een fabuleuze lichtshow op het dak en de toren van de kerk, waarin beeldfragmenten uit de rijke historie van Borne én laser- en lichtstromen elkaar in hoog tempo zullen afwisselen. De kerk vormt tegelijkertijd het kloppende hart waaromheen alle programmaonderdelen worden uitgerold. Op het terrein van Morselt bijvoorbeeld wordt een preuverie ingericht waarin koks uit verschillende landen, samen met de plaatselijke horeca, kleine gerechtjes gaan bereiden en serveren, terwijl het koor Inpajoko kerstliederen zingt.

 

De aangrenzende werkplaats van het voormalige timmerbedrijf is voor deze avond omgetoverd in een heuse concertzaal, waar de Bornse Harmonie samen met Multiple Noise een kerstconcert zal verzorgen. Net zoals het Bussemakerhuis (met de Muziekschool, het koor Vocal Time en kerstvertellingen), de Doopsgezinde kerk (met het koor A La Volette en de Euregio brassband) én de Synagoge (met Hebreeuwse liederen, vertellingen, gedichten én het kindermuziekensemble van de Muziekschool) de traditionele podia zijn die op deze avond natuurlijk niet mogen ontbreken.

 

Kerstmusicals en -liederen

“Maar is er nog zoveel meer”, aldus Annemarie. “In de Oude Kerkstraat bijvoorbeeld, waar in een tot herberg omgebouwde decorwagen Ierse muziek wordt gespeeld en het Lossers Chaootschap diverse acts opvoert. Iets verderop zal Theatergroep Luna stukjes uit kerstmusicals en kerstliederen ten gehore brengen.”

 

De Ennekerdijk is de plek voor de kerst- en brocantemarkt. Er staan tal van kramen opgesteld waar kerstspulletjes, decoratiematerialen en dergelijke bekeken en gekocht kunnen worden. In en rond de lijstenmakerij, vlakbij de Oale Schöp, treedt het harpen ensemble Arcadia op, evenals het koor Damessimo en Noes Lenselink met haar dwarsfluit. De Oale Schöp zelf is traditioneel weer het podium voor Theatergroep Barst, waar het kerstverhaal in een Tableau Vivant wordt opgevoerd.

 

Concert in de wagenschuur

In de aangrenzende wagenschuur bij Erve Rientjes ten slotte verzorgt het Stedelijk Orkest Borne een kerstconcert, terwijl bij de pomp aan de Potkampstraat het Muziektheater Capriccio en de groep Cessedia’s zullen optreden en worden afgewisseld door een wagenspel van het Lossers Chaootschap.

 

Annemarie Haak en haar medeorganisatoren zijn blij dat hun voorwerk erop zit. “En tegelijk ook een beetje bang, want het zou weleens heel druk kunnen worden. We hebben echt een fantastisch programma met heel veel gezelligheid. Met alle kraampjes, ook voor de inwendige mens, de rondlopende valkeniers met hun roofvogels en de Boornse Mirreweenterhoornbloazers, ja super. Iedereen wil meedoen, ook de bewoners in Oud-Borne zijn enorm enthousiast. Ja, dit kan niet anders dan een mooie kerstbeleving worden.” (BM)

 

Beleef Kerstmis in Oud-Borne vindt plaats op 15 december van 17.00 uur tot 21.00 uur.

Het complete programma lees je ook in onze special Feestmaand december.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Poppenkast’ kroon op druk weekend

Voor de Twentse carnavalsverenigingen is het een druk weekend. Behalve hun eigen feesten was er...
20-01-2019

Hertme heeft Prins Wouter en zijn Jarno

In een overvol Hof in Huis in Hertme waren het vrijdagavond Wouter Kleissen en Jarno Kemna die...
18-01-2019

Wie worden de nieuwe hoogheden?

De laatste uurtjes van Marcel Meijer en Peter Lucas als prinsenpaar van de Hertmese...
18-01-2019

Het spel is op de wagen

Vandaag over precies drie maanden is de eerste voorstelling van De Strijd - Passiespelen in...
12-01-2019

Gala vol afwisseling en humor

De kop is eraf. De eerste van de twee jaarlijkse Gala-avonden van De Toet’nbloazers zit er...
11-01-2019

Natte kerstbomen branden moeizaam

De kerstboomverbranding in de Stroom Esch zit er weer op. En alhoewel de 32ste editie toch...
05-01-2019


file:html/cookies.inc.html}