Windmolens in Steinfurt maken indruk
09-03-2018
EXCURSIE NAAR AANLEIDING VAN PLANNEN BIJ KNOOPPUNT BUREN

Windmolens in Steinfurt maken indruk

Nadat er eerder al een excursie georganiseerd werd door de wijkorganisatie Letterveld/Kerkedennen naar windmolens in Aalten, boden initiatiefnemers van een plan voor twee windmolens bij knooppunt Buren, de familie Kristen en Raedthuys Energie, vrijdag belangstellenden de mogelijkheid aan om een windmolenpark in Steinfurt te bezoeken. Anderhalve bus vol belangstellenden kon in Duitsland windturbines ervaren die qua hoogte en techniek vergelijkbaar zijn met de windmolens die men langs de snelweg tussen Hof van Twente en Borne van plan is te plaatsen.

 

Windmolens ervaren

“Het was een mooi gevarieerd gezelschap”, vertelt Annemarie Kristen. “Mensen die ons plan goed vinden, mensen die twijfelen en ook mensen die hopen dat het niet doorgaat.” Aangekomen op het windmolenpark kon iedereen zijn eigen weg gaan, de windmolens van dichtbij bekijken en ervaren. Er was ook een deskundige van adviesbureau Bosch & van Rijn aanwezig voor diepgravende, technische vragen. “We hadden kaartjes gemaakt met afstanden, zodat je een beter beeld kunt krijgen van je eigen situatie en wat je dan ziet en hoort.” Er was specifiek gekozen voor een situatie met vergelijkbare windturbines, in een situatie met weinig achtergrondgeluid.

 

Zicht, geluid en slagschaduw

“Een indrukwekkend windmolenpark, dat echter wel op 2 kilometer afstand van de bewoonde wereld staat”, zegt Gerard Sleumer. “We hadden juist graag gehoord hoe mensen die dichtbij een windmolen wonen het ervaren.” Sleumer is één van de leden van het actiecomité in Borne Zuid, dat zich zorgen maakt over de overlast van twee windmolens dicht bij bebouwing. “Ik heb het lawaai gemeten met mijn mobieltje. Het was windkracht 3, maar ondanks dat toch 54 decibel.” Geluid, zicht en slagschaduw zijn de factoren die de buurtbewoners het meeste vrezen. “De slagschaduw zag je heel nadrukkelijk over het gras en tegen de bomen. Daar schrokken we toch wel behoorlijk van.”

 

Enquête in Borne Zuid

De actiegroep hield onlangs een enquête onder 165 huishoudens in Borne die binnen een straal van 1000 meter van de beoogde windmolens wonen. Men kon aangeven neutraal, voor of tegen te zijn. Een overgrote meerderheid (92 procent) zag de windmolens niet zitten. Door de excursie is in ieder geval Gerard Sleumer niet van mening veranderd. Hij ging in gesprek met mensen van Borne Energie en Raedthuys Energie. “Dat zijn natuurlijk geen tegenstanders, dat weet je. Maar iedereen heeft een mening en dat moet je respecteren.” De sfeer tijdens de excursie was prettig en er waren goede gesprekken mogelijk volgens Sleumer.

 

Waardering voor proces

Die indruk had ook Annemarie Kristen. “Ik heb veel gehoord dat men de manier waarop wij dit doen kan waarderen, of je nu voor- of tegenstander bent.” Over de opmerking dat de windmolens in Steinfurt niet zo direct in de omgeving van woningen staan zegt ze: “Ik snap dat. We zullen eens kijken of we iets kunnen regelen bij een situatie waar mensen wel op vergelijkbare afstand wonen. In Nijmegen is bijvoorbeeld een project, waartegen veel weerstand was. Het is wel interessant om te horen hoe ze er een jaar later over denken. We hebben ook nog wel de tijd om dat te doen.”

 

Voorlopig zijn er nog geen concrete, officiële aanvragen ingediend bij de gemeente Hof van Twente. “We gaan stap voor stap, het is een lerend proces. Het is ook best een gevoelig onderwerp. Als het hier uiteindelijk niet lukt, dan lukt het niet. Ik hoop dat we in ieder geval dan wel de discussie op gang gebracht hebben en dat het elders in Twente wel kan, want ook in Twente zullen windmolens moeten komen. Ik hoop natuurlijk bij ons.” (RH/AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ookdatnog — 11 mrt 2018
@Femke. Er zijn allerlei maatregelen die slagschaduw beperken, dat heeft de familie ook al aangegeven. Daarnaast is het klagen over geluid op z'n minst verwonderlijk gezien het knooppunt van de autosnelweg. En bij cht harde wind zitten de meeste mensen ook niet buiten. Noem het kortzichtig, maar "tegen zijn" is dat op veel meer facetten of zijn de klagers soms zelf al klimaatneutraal en geven ze daarmee een antwoord op hoe het k kan? Ik denk zomaar van niet #NIMBY
Femke — 11 mrt 2018
@ ook dat nog, uit uw kortzichtige opmerking blijkt dat u in elk geval niet in de zone woont die straks doorlopend met de windmolens opgescheept kunnen zitten. NIMBY kunt u alleen begrijpen als het u zelf overkomt. Deze mensen hebben gegronde redenen om te klagen.
Ookdatnog — 10 mrt 2018
Inderdaad Ton: NIMBY. Blijf me verbazen over de hypocrisie. Ik hoop z dat het plan gewoon doorgaat. Het lijkt wel alsof de bezwaarmakers hierin een nieuwe vorm van dagbesteding hebben gevonden.
Ton HUISKES — 10 mrt 2018
54 dB zegt Gerard Sleumer - kijk eens in je eigen keuken waar bijv een vaatwasser, droger, naaimachine of pianospel al 60 dB produceert ... (zie overzicht dB-waarden http://home.planet.nl/~camin023/revalidatie/dbwaarden.htm)
Ton HUISKES — 10 mrt 2018
Typisch NIMBY gevoel hebben mensen. Maar toch naast zonne-energie, is er ruimte voor andere energie bronnen - die voor minder CO2 uitstoot zorgen - zoals windenergie, toch?
Paul Cohn — 10 mrt 2018
Ernst, dat "bevoegd gezag" uit Zwolle was wl vertenwoordigd bij het bezoek aan "Hagenwind" in Aalten, in de persoon van mevr. Traag, (what's in a name) Gedeputeerde voor Energie, Milieu en Europa.
Ernst Janssen — 09 mrt 2018
Kleine correctie als het mag. De gemeente is niet het bevoegd gezag voor de toetsing en de afgifte van de vergunning, maar de provincie.

 

 

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

Grijp die kans, met een hoofdletter G!

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021

Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
18-02-2021