Aardverschuivingen blijven uit
GROOTSTE PARTIJEN BLIJVEN STABIEL

Aardverschuivingen blijven uit

De gemeenteraadsverkiezingen laten geen grote aardverschuivingen zien ten opzichte van de uitslag van vier jaar geleden.

 

De twee grootste partijen, CDA en GB90, behouden hun aantal zetels: 5 respectievelijk 4. Borne-Nu zou het met deze voorlopige uitslag met een zetel minder moeten doen, twee in plaats van drie en de VVD lijkt er een derde zetel bij te krijgen. De lijstcombinatie GroenLinks/SP gaat met twee zetels de Raad in en D66 wordt een eenmansfractie. De SP blijft stabiel op twee zetels.

 

Op voorhand was het moeilijk te voorspellen welke kant het op zou gaan. De kwestie van de Verbindingsweg zou de lokalen stemmen kunnen gaan kosten in Zenderen, maar beide partijen waren in het kerkdorp al niet sterk. De dalende trend van het CDA in de regio heeft zich in Borne niet vertaald in zetelverlies. De winst van de VVD is wellicht het meest verrassend. Drie zetels is toch wel boven de verwachtingen in Borne.

 

VVD dolgelukkig

"Geweldig! Ik ben wel een beetje geschrokken", reageert Anka Jacobs van de VVD op de uitslag waarbij de VVD naar alle waarschijnlijkheid met drie man in de Raad komt. "Heel fijn dat de burgers zoveel vertrouwen in ons hebben. Nu hebben we ook de power om iets te doen!" Jacobs verklaart het succes door op de inhoud te blijven gaan. "We waren duidelijk met de mestverwerker, ook al waren we de enige en voor de Verbindingsweg zijn we nooit geweest." De uitslag betekent dat Anka Jacobs naast zich Jan van Helvert en Bas de Groot zal weten in de nieuwe raadsperiode.

 

Borne-Nu teleurgesteld

Martin Velten, lijsttrekker van Borne-Nu, steekt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Het is heel simpel, dit valt tegen.” Waar het verlies aan ligt, kan hij niet zeggen. “Ik weet het niet, als ik dat eens wist….” Wat de uitslag betekent voor de continuering van de huidige coalitie met het CDA en GB90? “Ons past bescheidenheid op dit moment.”

 

GB90 'uitermate tevreden'

Bij GB90 zijn ze ‘uitermate tevreden’. “Ik prijs me gelukkig”, zegt lijsttrekker Michel Kotteman. “Borne heeft toch gekozen voor stabiliteit. Er is hard campagne gevoerd, zeker voor Bornse begrippen, maar de inwoners lijken gekozen te hebben voor fatsoen en rust.” De grootste lokale partij heeft zich de laatste weken afgevraagd of ze niet wat meer lawaai moesten maken. “We zijn toch bij onszelf gebleven.”

 

Verrassend was voor Kotteman de winst voor zijn partij in de Stroom-Esch, ondanks de commotie in de laatste dagen over de varkens aan de Oude Bieffel en het feit dat de VVD zo goed gescoord heeft deze verkiezingen. “Het is ook wel wonderlijk dat Borne-Nu zo verloren heeft. Ik kan me voorstellen dat ze daar ongelukkig mee zijn. Het heeft misschien ook wel te maken met hun wijze van campagnevoeren.” Wat dat betekent voor een eventuele coalitie? “Ik hoop dat we weer een raadsprogramma kunnen maken, dan speelt coalitie versus oppositie minder. Het liefst zelfs een samenlevingsagenda.”

 

GroenLinks/Pvda: "Blij"

Jan de Vries, de lijsttrekker van GroenLinks/Pvda, kan kort zijn. “Blij”, klinkt het. "Ik ben gewoon hartstikke blij. Natuurlijk we gingen voor drie zetels, je wilt immers altijd meer. Jammer dat dat niet is gelukt. Maar nogmaals, ik ben blij! In de totale uitslag zie ik wel een weerslag van de landelijke politiek. Maar het gaat hier om gemeentepolitiek. Dat is wezenlijk anders."

Op de vraag wat de nieuwe combinatiepartij gaat doen, antwoordt hij: "Het beleid blijft hetzelfde, ons verkiezingsprogramma wijkt nauwelijks af van we de afgelopen jaren deden. We gaan ook geen gekke dingen doen. Ik vind het wel oprecht jammer dat Bram (Donkers red.) afvalt, maar hij blijft ons als nieuwe raadsleden coachen. Morgen hebben we het eerste overleg."

 

"Maar eerst wil ik de kiezers bedanken", aldus De Vries. "Ik ben er trots op, we hebben de boodschap kunnen overbrengen. Dat brengt natuurlijk wel een grote verantwoordelijkheid met zich mee naar de mensen die op ons hebben gestemd.”

 

SP kan zich handhaven

De SP blijft met twee zetels stabiel. Aan het begin van de verkiezingsavond leek de partij op verlies af te stevenen. “Dat is altijd zo”, weet lijsttrekker Tom Verreussel. “Wij weten waar onze kiezers zitten. Ik ben blij dat Zenderen ons heeft kunnen waarderen en dat andere partijen ons stokje met betrekking tot de Verbindingsweg hebben overgenomen.” Al met al een tevreden lijsttrekker. “Ik ben blij met GroenLinks/PvdA met twee zetels aan onze kant en dat we ons als SP hebben kunnen handhaven.”

 

CDA: 'We zijn de grootste, dat schept een verplichting'

CDA-lijsttrekker Lansink: "Ik ben enorm tevreden. Wij hebben vijf zetels kunnen vasthouden, dat is een goed resultaat. Daar ben ik trots op. Dit is weliswaar een voorlopige uitslag, maar als dit ook de definitieve wordt, dan gaat de vlag in top. Voor ons is het in elk geval een bevestiging dat we het goed hebben gedaan. Dat we in Zenderen 100 stemmen hebben verloren, ervaar ik echter wel als een verlies. En toch wil ik blijven zeggen dat we ons zullen blijven inzetten om het totale probleem in één keer aan te pakken."

 

Oude Lansink: "Bovendien, de uitslag schept voor ons als grootste partij natuurlijk wel een verplichting naar onze kiezers in Borne, Hertme en Zenderen. Die verplichting gaan we niet uit de weg. Het eerste overleg met de fractievoorzitters, zaterdagmorgen, willen we constructief ingaan."

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bakker, J — 22 mrt 2018
Aan de (nieuwe) Gemeenteraad: Kreeg vorige week uitgave dd 14 maart van De week van Borne met de verkiezingsspecial Borne. Kreeg gisteren, 21 maart, nogmaals De week van Borne met .....uitgave 14 maart!! Dezelfde krant dus. Ben erg blij met dit oude nieuws! Volgende week op 28 maart hoop ik dan de uitgave 21 maart te mogen ontvangen. Etc..... Een idee voor de nieuwe coalitie: toch maar het gemeentelijke nieuws ‘BORNE informeert’ via de Bornse Courant!?
Ton HUISKES — 22 mrt 2018
Kijkende naar deze verkiezingsuitslag: geen veranderingen dus in de huidige coalitie, ondanks winst VVD (en ik mag hopen dat deze 3 VVD raadsleden er elke keer weer bij zijn 1x per maand dus 12 keer per jaar!) En dat er oplossingen komen voor de biologische varkensstal en de verbindingsweg in Zenderen (inderdaad beter zou zijn het andere alternatief). Kom op heren en dame, het yes we can gevoel dient te overheersen, zelfs in dit kleine Nazareth.
Piet — 22 mrt 2018
Maikel: was de fles azijn lekker vanmorgen?
Lekker makkelijk he, overal maar tegenaan trappen.....
Ondanks je tegenslagen , hoop ik toch dat je nog een leuke dag hebt vandaag.
Centrum — 22 mrt 2018
De reactie van de heer Velten zegt genoeg over zijn inzicht ten op zichte van het geleverde broddel werk met het IHP plan. Dit is zijn antwoord van de kiezer, anders luistert hij er niet naar.
Maikel van Gelseren — 22 mrt 2018
Mensen mensen.... waar zijn we mee bezig...?! 3 dodo's van de VVD die in Borne winnen?! Goed, Bas is een jonge knul zónder enige ervaring, weinig echte sturing, die krijgt ie echt ook niet van de volgende 2 Mensen, en hij duikt dus in het diepe. Daarnaast dus een zuchtende, puffende Utopia actrice die meekletst zo de wint waait, en een 3e -ahum- man die wel graag zijn geld komt ophalen elke maand en vervolgens al 3x! afwezig geeft zodra er beslissingen genomen moeten worden... zoals met de hond gaan wandelen zodra er over de afschaffing hondenbelasting gestemd moet worden. Jullie sponsoren hem weer heerlijk de komende 4 jaar. Zijn we hier nu zó zot dat we echt denken dat Rutte (VVD) hier in Borne in het Gemeentehuis zit?! Foei foei. Ik wens iedereen veel plezier de komende 4 jaar. Ook de medebewoners in de Stroom Esch met de heerlijke zwijntjeslucht! Geniet er van! Ik denk in elk geval over verhuizen naar een ander deel in Borne. Ennehh Zenderen veel succes met jullie rotzooi in het centrum van jullie kerkdorp! Die ellende gaat nu nog wel veel langer duren... Jullie zullen vast wel uitvinden dat afgeven op lokaal Borne beter plaats had kunnen maken voor lokale samenwerking. Het CDA is echt niet alles meer hoor, ondanks dat jullie ouders en voorouders al zo stemden... Maar da's nu jullie probleem. Man, wat een slechte uitslag! MvG.

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021