Wandelroutes aan elkaar geknoopt
23-04-2018
NIEUWE KAARTEN BIJ VVV VERKRIJGBAAR

Wandelroutes aan elkaar geknoopt

Nadat al eerder de ruiterroutes, mountainbikeroutes en fietsroutes op Twentse schaal gedigitaliseerd en in kaart gebracht waren, is nu ook het netwerk van wandelroutes geïnventariseerd, opgeschoond en aangepast. Nieuwe wandelkaarten voor heel Twente zijn sinds kort bij de VVV’s verkrijgbaar. In de loop der jaren was er een wildgroei ontstaan van routes en bewegwijzering. Bovendien werd niet alles goed bijgehouden. Vanuit de regio werd het initiatief genomen om gezamenlijk eens de bezem door de wirwar te halen en tegelijkertijd de diverse routes aan elkaar te knopen en te moderniseren.

 

Nieuwe bewegwijzering

Een omvangrijk project, dat twee jaar geleden begon. De gemeente Borne sloot zich bij het initiatief aan. Beleidsmedewerker van de gemeente Arend-Jan Compagner: “In Borne zijn diverse mooie routes gemaakt, we hebben een prachtig mooi buitengebied. Vaak zijn er leuke boekjes bij gemaakt, maar veel routes zijn ook alweer vergeten.”

 

Een groot deel van de Bornse routes heeft een plek gekregen in het Twentse knooppunten-systeem. Bewegwijzering in en rond het dorp is er op aangepast. De knooppunten worden aangeduid met een oranje bordje, de routes zelf zijn te volgen via kleine gekleurde pijltjes. Het voordeel van het systeem is dat wandelaars ook hun eigen routes kunnen samenstellen van knooppunt naar knooppunt. Daarnaast is het de bedoeling dat alle routes in de nabije toekomst eveneens digitaal te raadplegen zullen zijn.

 

Digitaal

Nu is het al mogelijk om op die manier eigen fietsroutes samen te stellen via de website van Visit Twente of via de Fietsknoop App. “Voor wandelen is dat helaas nog niet. Dat komt nog. Wel zijn er op de website van Visit Twente al een aantal omschrijvingen van wandelroutes, daar zullen ook Bornse routes een plek krijgen.” Zeer waarschijnlijk zullen de lokale routes ook via de website van de VVV Borne en BorneBoeit te raadplegen zijn.

 

Informatiepanelen

Op de zogenaamde TIP- en TOP-locaties zijn of worden nieuwe informatiepanelen geplaatst met uitleg en een overzichtskaart. Al met al is er, ook in Borne, al een heleboel energie gestoken in het project. Met name Janny Huiskes van de VVV Borne is er heel druk mee geweest. “Ze heeft alle routes gelopen”, vertelt Compagner. “Je wilt natuurlijk wel dat die paaltjes op de goede plek staan. En je kunt ook toeristen beter informeren als je de routes uit eigen ervaring goed kent.”

 

Buiten het knooppuntennetwerk blijven er altijd nog ‘losse’ routes bestaan. In Borne zijn dat bijvoorbeeld het Kloosterpad en het Synagogepad. Het is niet de bedoeling dat er op korte termijn nieuwe bijkomen. “Op enig moment zal dat wel weer mogelijk zijn, maar het zou jammer zijn dat de nieuwe wandelkaarten binnen de kortste keren weer verouderd zijn.”

 

Voor fietsers in Twente zijn er nu twee kaarten, de wandelpaden bestrijken met zes kaarten de hele regio. “Geen enkel gebied heeft het zo goed voor elkaar als Twente”, meent Arend-Jan Compagner. (AJ)

 

(Zie voor het routenetwerk ook: www.visittwente.nl/routes-Twente)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024