De Bornse Pinksterbruidjes dansen weer
MEISJES KUNNEN ZICH NOG AANMELDEN TOT 17 MEI

De Bornse Pinksterbruidjes dansen weer

De zingende en dansende Pinksterbruidjes zijn ook dit jaar weer in Borne te bewonderen. Op 20 mei, eerste pinksterdag, lopen vanaf 10.00 uur in de wijken van Borne groepen meisjes van vijf jaar en ouder in hun mooie witte jurkjes, dansend en zingend als Pinksterbruidjes. Het is voor hen een hele eer om als Pinksterbruidje mee te mogen doen. Helemaal trots lopen ze in groepjes van 10 tot 15 meisjes en zingen ze de liedjes zo hard ze kunnen, zodat niemand dit mooie gebeuren zal ontgaan.

 

Elk groepje heeft een ‘Rosa’ in haar midden. Zij heeft een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. Telkens stoppen ze even om bij iedereen aan te bellen. Ze wachten tot de mensen naar buiten zijn gekomen en laten dan hun dansje zien, waarvoor ze dan met snoep, fruit of geld beloond worden.

 

De Pinksterbruidjes vinden het enorm leuk als de mensen uit de wijk naar hun mooie dansen komen kijken. Op de website www.pinksterbruidjes.nl staan de routes beschreven waar de Pinksterbruidjes lopen, zodat iedereen kan zien in welke dichtstbijzijnde straat de meisjes in het wit te bewonderen zijn.

 

13.00 uur op Dorsetplein

Om ca. 12.00 uur lopen de Pinksterbruidjes vanuit de wijken naar het centrum. Om precies 13:00 uur komen ze aan op het Dorsetplein, waar de fanfare en malletband Gregorius al vanaf 11.30 de wachtende menigte op muziek trakteert. Hier gaan alle Pinksterbruidjes, in een hele grote kring staan en dan gaan ze onder begeleiding van een accordeonist dansen. Ze dansen hier onder de grote Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. Bij de laatste dans mogen kinderen uit het publiek ook meedansen.

 

Oude traditie

Sinds 1980 organiseert de stichting Folkloregroep Borne in samenwerking met de Scoutinggroep st. Stephanus-Martina deze fleurige traditie.Het is een heel oud gebruik dat vroeger op verschillende plaatsen in Nederland werd gevierd. O.a. op de Waddeneilanden, Deventer, maar vooral in het oosten van het land. De oorsprong ligt in de tijd van de Germanen waarbij er feest werd gevierd rond deze tijd (Pinksteren) om te vieren dat de duisternis van de winter werd verdrongen door de zon.

 

Het was ook een vruchtbaarheidsfeest waarbij de mensen hoopten op goed weer en een goede oogst. Symbool van die vruchtbaarheid is in Borne nog terug te vinden in de vorm van uitgeblazen Ganzeneieren die in de Pinksterkroon hangen. Deze kroon staat op een paal op het Dorsetplein.

 

In de oorlogsjaren werden samenscholingen verboden door de Duitse bezetter en in veel plaatsen is het gebruik dan ook na de oorlog verdwenen. In Borne is de traditie niet verdwenen, maar begin jaren 70 leek de animo af te nemen. De tijd van de flowerpower, waarbij veel werd gebroken met oude gebruiken. Eind jaren ‘70 werd door een aantal mensen uit Borne, samen met de scoutinggroep St. Martina, initiatief genomen om het gebruik nieuw leven in te blazen. Vanuit dit initiatief is in 1980 de stichting Folkloregroep Borne opgericht en werd aan deze traditie vorm gegeven op de wijze zoals deze nu nog steeds georganiseerd wordt.

 

Immaterieel erfgoed

Sinds de plaatsing op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed in 2015 kent het gebruik een groeiende belangstelling. Vorig jaar deden er ruim 130 bruidjes mee en ook dit jaar wordt een groot aantal deelnemers verwacht. Er is ook landelijk belangstelling voor dit unieke evenement. Zo is er een artikel verschenen in de mei-uitgave van het blad Landleven.

 

Alle Bornse meisjes vanaf 5 jaar mogen meedoen. Aanmelden kan nog tot uiterlijk donderdag 17 mei via de website www.pinksterbruidjes.nl, waar ook meer informatie te vinden is.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024