Feestelijke lunch jarig museum
19-05-2018
25-JARIG BUSSEMAKERHUIS KIJKT TERUG, MAAR VOORAL OOK VOORUIT

Feestelijke lunch jarig museum

“Eigenlijk was ons museum maandag jarig, maar dat is zo’n vervelende dag om een feestje te vieren”, aldus Liesbeth Hassink, de museumdirecteur. “Daarom doen we het maar vandaag.” En een feestje werd het, want naast de sponsoren en andere relaties waren het vooral de 70 vrijwilligers die zaterdag in het zonnetje werden gezet. In de museumtuin werden ze getrakteerd op een feestelijke lunch en genoten ze van een plezierig en informeel samenzijn.

 

Daaraan voorafgaand memoreerde bestuursvoorzitter Ton Tammerveld in zijn korte toespraak nog eens aan de waarde die de vrijwilligers hebben voor het museum. “Zij maken het museum tot wat het is en doen dat uiterst gepassioneerd. Het gaat dan ook goed met het Bussemakerhuis. En dat zeg ik zonder aan zelfbevlekking te willen doen. Maar natuurlijk zijn er wel zorgpuntjes. We hebben geld nodig om het gebouw intact te houden. En bovendien: hoe ziet ons museum 3.0 eruit?”

 

Nieuwe bestuursvoorzitter

Tammerveld maakte van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat zijn houdbaarheidsdatum als voorzitter er bijna op zit en zich gelukkig te prijzen een nieuwe opvolger te hebben gevonden in de persoon van Paul de Jong, die per 1 juni aanstaande het stokje en dus de zorgen zal overnemen.

 

Daarna was het de beurt aan Liesbeth Hassink, die in vogelvlucht door de geschiedenis van het museum ging. Zo refereerde ze nog eens aan de bijzondere positie die Borne, en daarmee het Bussemakerhuis, inneemt in de geschiedenis van de Twentse textiel. “Want hier ligt toch de bron”, zo zei ze. Ook noemde ze Jan Bussemaker, de fabrikeur en grondlegger in 1779. “Hij zou er trots op zijn te zien dat dit pand er tot op de dag van vandaag nog staat aan de Ennekerdijk.”

 

Lang gekoesterde wens

Ook noemde ze de datum van 14 mei 1993, vijfentwintig jaar geleden dus, waarop het huis als museum werd geopend. In één adem werd Jan Egberink aangehaald, die een groot aantal jaren als conservator zijn stempel op het museum drukte. En tot slot kon ze een nieuw boekwerkje presenteren over de geschiedenis van het Bussemakerhuis. “Een lang gekoesterde wens”, aldus Hassink. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de scheidende voorzitter en het tweede was voor de komende man Paul de Jong. “Dan kun je je direct goed inlezen”, besloot ze lachend. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T HUISKES — 23 mei 2018
Gefeliciteerd en op naar de 50 jaar! Deze kleine "gem" verdient alle aandacht en ook voor de inwoners van Borne die het huis niet kennen: ga eens kijken!

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024