Theo Lassche schutterskoning 2018
ZINDERENDE FINALE PROOI VOOR DE TWEEDEJAARS SCHUTTER

Theo Lassche schutterskoning 2018

Vorig jaar was hij nog maar een kersvers lid van BSV, de Bornse Schutters Vereniging. “Toen baalde ik enorm, want toen plaatste ik het een-na-laatste schot. En nu, guttegut, schiet ik de vogel gewoon naar beneden.” Het waren de eerste woorden van Theo Lassche, die rond de klok van zessen de vogel naar beneden haalde. Een brede glimlach maakt zich van hem meester, zijn gebalde vuisten priemen hoog in de lucht. Theo Lassche mag zich De Schutterskoning 2018 noemen, en dat in het 35-jarig jubileumjaar van de vereniging.

 

En vanwege dat 35-jarig jubileum stond voorzitter Herman ter Weele in zijn openingstoespraak natuurlijk uitgebreid stil bij de afgelopen 35 jaren. Dat gebeurde nadat de oude schutterskoning Ben Haarhuis en zijn vrouw Ineke onder luid applaus en in een open landauer het terrein bij Theehuis de Karmeliet waren binnengereden.

 

‘De mooiste dag van het jaar’

Ter Weele keek met respect en dank terug op de pioniers van toen, stond stil bij de overleden leden en somde vervolgens een aantal hoogtepunten van de afgelopen 35 jaar op. Zo noemde hij de deelname aan de allegorische optocht, het uitstapje naar Edinburg en de Nachtwachtuitbeelding tijdens Borne 800. “We hebben een bloeiende vereniging”, zo zei hij. “Ook qua leeftijd, de jongste schutter is 34, de oudste inmiddels 85.” Daarna heette hij een groot aantal genodigden welkom, waaronder de schuttersvereniging uit Rheine, die jaarlijks op het Bornse feest aanwezig is. “We gaan er samen de mooiste dag van het jaar van maken,” zo besloot hij.

 

Daarna was het de beurt aan Albert Jonathans, die als vicevoorzitter van het jubilerende NEO de eer kreeg het openingsschot te verrichten. Maar voor het zover was overhandigde de NEO-man de preses van de schutters een NEO-vaantje en stelde hij de finalisten allemaal een jubileumglas in het vooruitzicht. “En o ja, als tegengebaar mag ik u allen uitnodigen voor ons Oktoberfeest of voor de Nieuwjaarsduik op 1 januari. Kiest u maar”, zo zei hij vragend. Veiligheidshalve koos iedereen voor het Oktoberfeest…

 

Eindeloos lijkende strijd

Maar rond de klok van vier kon het dan eindelijk beginnen. De ‘Spassvogel’, een creatie van Jan de Jong, werd omhoog gehesen en ieder diende zich achter het lint op te stellen. Jonathans legde aan, maar helaas. Ook in de twee daaropvolgende herkansingen wist hij geen potje te breken, waarna hij wijselijk het stokje overgaf aan de echte schutters van vandaag. En die leverden een lange en voor sommige kijkers schier eindeloos lijkende strijd. Het duurde dan ook ruim anderhalf uur voor de zeven besten zich op de finale mochten voorbereiden.

 

De zeven - Mark van Leeuwen, Herbert Sonder, Bert Tinselboer, Peter Roetgerink, René Morshuis, Theo Lassche en Rob Munsterhuis - maakten er een waar spektakel van. Ze gunden elkaar de winst, maar konden het onderwijl niet nalaten de anderen op het verkeerde been te zetten. “Er zit nog een beste homp vlees achter’, zo oordeelde Rob Munsterhuis over de taaiheid van de vogel. En René Morshuis keek vlak voor zijn voorlaatste schot nog even om naar het publiek en vroeg: “Waar is Ilse?”, waarop een gevatte tegenstander riep: “Die is allang op hoes an”.

 

In het 464e schot

Uiteindelijk was het dus Theo Lassche die de vogel de baas werd. Dat gebeurde in het 464e schot van de middag, daar waar er vorig jaar maar 303 voor nodig waren. Een zinderende finale dus, met een glorieuze winnaar. Op de vraag ‘wat nu?’ kon Theo niet anders dan een stamelend lachje tevoorschijn toveren. “Het moet nog even indalen, hier had ik eigenlijk geen rekening mee gehouden.” Vervolgens sloot hij pijlsnel zijn vrouw Petra in de armen en verwenden ze elkaar met enkele stevige zoenen.

 

Vanavond is het schuttersbal met de installatie van Theo en Petra als het nieuwe koningspaar. Maar ook daarna zal het feest in Huize Lassche ongetwijfeld een vervolg krijgen. (AJ/BM)

 

 

 

 

Het schuttersfeest '35-jarig jubileum Bornse Schutters Vereniging B.S.V. en meerdere schuttersverenigingen uit de Kreis Rheine' werd in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Annie — 09 jun 2018
THEO VAN Harte Gefeliciteerd het kan dit jaar niet meer stuk .grt Annie
Miriam Oude Wolbers — 09 jun 2018
Proficiat Theo! Een nieuw "lintje", maar nu ben je zelf de koning, de Schutterskoning. Chapeau!


  Sten, Lauren en Ruan op tournee

  Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
  14-02-2021

  Willem en Linda doen het met liefde…

  Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
  14-02-2021

  Borne Schittert deelt prijzen uit

  In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
  18-01-2021

  Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

  De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
  04-01-2021

  Gelukkig nieuwjaar!

  Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
  01-01-2021

  Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

  Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
  27-12-2020