Spektakel in en om Borne
ANTIEKE KOETSEN TREKKEN VEEL BEKIJKS

Spektakel in en om Borne

Ruim vijftig antieke koetsen toerden zondag in het buitengebied van Borne voor de jaarlijkse Twenterit van de Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging De Koets’n Keerls. Mede geholpen door het zomerse weer leverde het prachtige, nostalgische plaatjes op.

 

Vanuit heel Nederland waren de authentieke koetsen richting Twente gekomen. De oudste daarvan uit 1880. De glimmende paarden opgepoetst, de menners en passagiers veelal volledig in stijl gekleed. Een bont gezelschap trok door het zonovergoten landschap. Een genot voor toeschouwers en, naar de vrolijke gezichten in de koetsen te oordelen, zeker ook voor de deelnemers zelf.

 

Vertier in het dorp

In afwachting van de stoet was in Borne het feest al losgebarsten. De terrassen zaten al vroeg vol, er klonk muziek en de kinderen vermaakten zich met allerlei activiteiten, van knutselen, springkussen, ballonenvouwen tot en met eendjes vissen. Aan de Grotestraat was ondertussen het ringsteken begonnen. Er was veel belangstelling voor. De paarden, die om beurten de ringstekers langs het parcours reden hadden het druk. Het bleek nog helemaal niet zo eenvoudig om vanuit een koets de kleine ringetjes te raken, maar het zorgde in ieder geval voor veel plezier.

 

Defilé

Uiteindelijk was het dan om 15.00 uur tijd voor het hoogtepunt: het defilé van alle koetsen langs de jury aan de Grotestraat. “We geven punten voor de algemene indruk, de paarden, de tuigen, het rijtuig en hoe de menners er uitzien”, legt Henk van Amerongen uit. “En onderweg staan we stiekem achter een boom te gluren hoe de wijze van rijden is. En dan gaat het vooral om het vriendelijk met de paarden omgaan.” De publieksjury had inmiddels haar oordeel al geveld. Homan uit Goor had met een Pheaton rijtuig uit 2000 bij hen de meeste punten gescoord. “Complimenten aan de publieksjury”, vond Van Amerongen. “Vaak kiest het publiek voor veel bloemen en allerlei kitsch, maar dit is echt terecht!”

 

Geslaagde dag

Juwelier Marcel Boonk, de kartrekker van het evenement was vooral heel tevreden over het verloop van de dag. “Je gaat echt terug in de tijd en ziet de liefde van de mens voor het paard”, glundert hij. “Nostalgie, prachtig!” De ondernemers vonden dat er een groot gat zat tussen Borne op z’n Best en de Melbuul’ndagen. De Twenterit van de Koets’n Keerls paste helemaal mooi in het verlangen om dat op te vullen.

 

En natuurlijk werd er dan ook meteen een heel randgebeuren opgezet en een thema aan geplakt: ‘De zomer begint in Borne.’ Een op vele fronten geslaagde dag. “Ik ben zeker heel tevreden”, zegt Boonk. “Er zijn heel veel mensen druk mee geweest. Zoals de sponsoren, de VVV die een aparte fietstocht heeft uitgezet, het Kulturhus dat hand- en spandiensten heeft verricht, Hof in Huis waar de sherrystop was en natuurlijk boer Back vanwaar de koetsen vertrokken. En ook heel fijn dat het TMZ de lunch wilde verzorgen.”

 

Marleen Franke van TMZ ’t Dijkhuis vertelde dat die lunch ook bij de bewoners in hele goede aarde was gevallen. “Het was een bijzonder evenement. Wij doen iets voor hen, maar we kregen er ook veel voor terug.” Voor Het Dijkhuis was een terras ingericht en de bewoners kregen hun eigen privé defilé.

 

Kortom een evenement dat smaakt naar meer. Omdat de Koets’n Keerls het liefst zo vaak mogelijk een andere route rijden zal het geen jaarlijks terugkerend gebeuren in Borne kunnen zijn. “Misschien over zes of zeven jaar weer”, hoopt Marcel Boonk. (RH/AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
THUISKES — 11 jun 2018
Erg mooie foto's en het leek wel of ik er zelf bij was!
M.Boonk — 11 jun 2018
Dankjewel voor jullie mooie verslaggeving en foto's,
het was een zonnige, prachtige dag met veel diverse items !


     

     

    Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

    Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
    16-04-2024

    Organisatie Borne op z’n Best popelt

    Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
    07-04-2024

    Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

    Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
    31-03-2024

    Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

    Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
    24-03-2024

    Vele palmpasens sieren druilerig Borne

    Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
    24-03-2024

    Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

    Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
    19-03-2024