‘Asbest storten is niet aan de orde’
REACTIE VAN TWENCE OP DE BERICHTGEVING OVER DE ELHORST-VLOEDBELT

‘Asbest storten is niet aan de orde’

“Op dit moment zijn er geen plannen voor het storten van asbest op de Elhorst-Vloedbelt”, zegt woordvoerder Albert Vos van afvalverwerker Twence naar aanleiding van berichten in de pers deze week en een verzoek om toelichting van BorneBoeit. Het nieuws draaide voornamelijk om de voortgang van het provinciaal inpassingsplan om een mestvergistingsinstallatie op het terrein van Twence in Zenderen mogelijk te maken. De mogelijkheid dat er in de toekomst eveneens asbestafval opgeslagen zou worden, kwam daarbij zijdelings ter sprake.

 

‘Voldoende ruimte in Hengelo’

“Het enige dat we kunnen zeggen is dat we een vergunning hebben om in Zenderen afval te storten. Nu wordt daar nauwelijks gebruik van gemaakt. Soms wordt er tijdelijk afval gestort, dat later verbrand wordt. In principe is asbest storten volgens de vergunning mogelijk, maar onze inschatting is dat we nog voldoende ruimte hebben in Hengelo en het voor ons niet noodzakelijk is om de Elhorst-Vloedbelt daarvoor te gebruiken. Uitgesloten is het niet, maar het is nu niet aan de orde.”

 

‘Risico nihil’

Voor 2024 moeten alle asbestdaken volgens de wet verwijderd zijn. Er worden veel middelen en energie ingezet om dat voor elkaar te krijgen. “Weghalen van asbest willen we allemaal, maar we moeten ook snappen dat we het ergens moeten laten.” Nu wordt het materiaal naar de Boeldershoek gebracht. “Het wordt volgens strenge voorschriften aangeleverd en bij ons onmiddellijk weer afgedekt. Het risico dat er asbestvezels vrijkomen is naar onze mening nihil. Asbest klinkt heel griezelig, net als een mestverwerker. Ook daarvan is aangetoond dat de overlast en risico’s min of meer nul zijn.”

 

Mestvergister

Over het provinciaal inpassingsplan van de provincie voor een mestverwerkingsinstallatie wil de woordvoerder op dit moment niet veel kwijt, behalve dat ook Twence voornemens is om een toelichtingsavond te organiseren na 19 juli, als het ontwerp officieel ter inzage ligt. Vos zegt verrast te zijn door het initiatief van de gemeente Borne voor een voorlichtingsavond op 27 juni, waar medewerkers van Twence overigens wel aanwezig zullen zijn.

 

Energiepark

Albert Vos kent de wens van de gemeente om te onderzoeken of een energiepark mogelijk is op de Elhorst-Vloedbelt. “Daar staan wij niet onwelwillend tegenover, maar op dit moment liggen er helemaal geen concrete plannen. Dat is echt een lange termijn verhaal.” (AJ)

 

Zie ook de eerdere berichtgeving: Provincie zet vaart achter pip Elhorst-Vloedbelt

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024