‘De Strijd’ kan van start in Hertme
ENSCHEDEËR JEFF BENJAMINS (47) KRIJGT ROL JEZUS IN PASSIESPELEN

‘De Strijd’ kan van start in Hertme

In het Openluchttheater Hertme kwamen zondagavond zo'n tweehonderd mensen bijeen voor de kick-off van de Passiespelen 2019. Onder hen - behalve productieleider Harry Lutkenhaus en regisseur Jos Brummelhuis, werkgroepleden en vrijwilligers - ook de vertellers, apostelen, farizeeërs, marktkooplieden, hogepriesters, soldaten, Pilatus, Herodes, Maria Magdalena, Maria én Jezus natuurlijk. De hoofdrolspeler werd als laatste gepresenteerd. Het bleek de 47-jarige Jeff Benjamins uit Enschede te zijn.

 

Voor velen was het de eerste kennismaking met elkaar nadat ze in de afgelopen weken een telefoontje van Brummelhuis kregen dat ze een rol in de nieuwe Passiespelen hadden bemachtigd. In april en mei deden ze auditie. “We hebben ruim 220 aanmeldingen gehad waarvan we de meesten hebben gezien en gehoord”, zo vertelde Richard IJzereef, de voorzitter, in zijn introductie. “Het worden eigentijdse spelen, geen kopie van de vorige editie, noch een kopie van The Passion, het jaarlijkse tv-spektakel.”

 

Verrassingen

Daarna was het aan Brummelhuis zelf om een tipje van de sluier op te lichten over het nieuwe script van de spelen. “Ja, het wordt écht anders,” zo zei hij. “We gaan het in een veel moderner jasje steken om een groter en ook jonger publiek aan te spreken. Zo maken we gebruik van livemuziek en kiezen we voor een mix van klassiek en modern, waaronder pop. Ook zitten er de nodige verrassingen in, maar ik verklap natuurlijk nog niet alles. Wel kan ik zeggen dat er veel aandacht is voor de twijfel en onmacht in het verhaal. Met een nadrukkelijke link naar de huidige tijd, waarin de vraag opdoemt van ‘heb je nog een eigen mening of roepen we iedereen maar gewoon na?’. Die gedachtenstrijd komt op veel momenten in het nieuwe script terug”, zo zei hij.

 

‘De Strijd’ is daarom tevens de titel geworden van nieuwe Passiespelen. “Met een nieuw logo, posters en een website zal het project de komende tijd worden uitgerold, in de hoop volgend jaar van 12 tot en met 22 april zeven uitverkochte voorstellingen te hebben”, lichtte Evelien Boerrigter toe, die verantwoordelijk is voor de pr.

 

Passie voor toneel

Zoals gezegd neemt Jeff Benjamins de zware rol van Jezus op zijn schouders. De 47-jarige werkt als ambtenaar bij de gemeente Enschede en heeft een grote passie voor toneel. Zo maakte hij jarenlang deel uit van De Verstrooiers en sinds begin dit jaar zit hij bij Music All Enschede, een musicalvereniging. “Dat was nog wel een dingetje”, zo vertelt hij later, want ik zit met een overlap aan repetities, maar gelukkig hebben we een oplossing gevonden.”

 

Benjamins (op de foto links) kwam zingend op vanuit de torenpoort in het theater. “Woensdagavond om half twaalf belde Jos Brummelhuis of ik zondagavond ook een nummer kon zingen tijdens mijn opkomst. Ik kende geen tekst, noch het lied. Dus ook dát had de afgelopen dagen nogal wat voeten in aarde.” Hij doorstaat zijn vuurdoop met glans en krijgt een ovationeel applaus als beloning. Het eerste in een hopelijk lange rij. “Hertme vormt voor mij een enorme uitdaging. Het lijkt me geweldig om - zoals ik al vaak heb gehoord - hier deel uit te mogen maken van de grote familie die we het komende jaar met ons allen zijn. Vanaf nu is het vooral veel oefenen,” aldus de kersverse hoofdrolspeler.

 

Jos Brummelhuis valt hem bij. “Ja, vanaf nu begint het echt. De komende weken hoop ik de laatste hand aan het script te kunnen leggen en dan begint de lange reeks van repetities. Maar als ik het enthousiasme proef van alle mensen die hier vanavond zijn, kan het alleen maar hartstikke mooi worden.” (BM)

 

foto boven: Jos Brummelhuis (links) overhandigt Jezus Jeff Benjamins het eerste script!

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Bløf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024