Hertme swingt en zweet…
BRUISENDE EN TOCH RELAXTE AFTRAP VAN TWEE DAGEN AFRIKA FESTIVAL

Hertme swingt en zweet…

Om twaalf uur zaterdagmiddag gingen de poorten open van het Openluchttheater in Hertme. Een lange rij mensen, veelal bewapend met een flesje water en zonnepet of -hoed, schuifelt dan stapvoets langs de kassa om naar binnen te kunnen of wellicht nog een toegangskaartje te bemachtigen. Amper twee uur later blijken ze de geluksvogels van de dag, want dan verschijnt het bordje ‘uitverkocht’. “Het is niet anders. Natuurlijk zijn we blij zó snel een volle bak te hebben; aan de andere kant is het vervelend wachtende mensen te moeten teleurstellen”, verzucht Herman Hullegie, de voorzitter van het theater.

 

Walmende en hongerig makende standjes

De vierduizend mensen die intussen wél het festivalterrein bevolken, komen dan al ogen en oren te kort. Het swingt en bruist in alle hoeken. Zowel in het theater zelf, als op de verschillende velden rondom, waar de marktkraampjes met Afrikaanse waar direct al goede zaken doen en niet te vergeten de walmende en hongerig makende standjes met exotische gerechtjes of met de simpele puntzak patat.

 

Onder een enorm tentzeil, lekker in de schaduw, is het dan ook heerlijk toeven en smikkelen. Maar ook de nieuwe loungehoek met riante zitzakken mag zich in een grote belangstelling verheugen. In alle gevallen zijn de schaduwplekken de meest gewilde meters. Totdat, zoals bijvoorbeeld bij het tweede podium, een Afrikaanse kindergroep zingend en dansend om aandacht vraagt. Dan stroomt iedereen toe en doet waar mogelijk mee.

 

De meest fraaie snuitjes

Ook in het theater zelf neemt iedereen de brandende zon op de koop toe om maar niets te hoeven missen van het ritmische optreden van de Namibische Kalahari Encounters. De tribunes zitten overvol en iedereen geniet. De sfeer is relaxed, maar tegelijk opzwepend en bruisend. In de kinderhoek kunnen de allerkleinsten ondertussen worden geschminkt en zo verschijnen er de meest fraaie snuitjes. Maar ook de vaak exotisch uitgedoste Afrikanen én Nederlanders zijn een lust voor het oog. En wat te denken van twee levensgrote giraffes, die zich al snuffelend en wandelend door het publiek begeven.

 

Hertme swingt en zweet kortom en mooier kan het op deze eerste dag niet worden. “Natuurlijk houden we zorgvuldig rekening met het warme en droge weer”, aldus Hullegie. “Er zijn extra wateruitgifteplekken gecreëerd en ook proberen we separate rookplekken te realiseren, waar de vele emmers water mogelijke incidenten moeten voorkomen.” Tot op heden gaat het goed. De mensen van het Rode Kruis die er zijn om eventuele calamiteiten de kop in te drukken, hebben een rustige middag.

 

Vannacht om 01.00 uur komt er een einde aan de eerste festivaldag als de Afro-Columbiaanse groep ‘de Palenque à Matongé haar optreden beëindigt. En morgen begint het gewoon opnieuw. Wederom uitverkocht, opnieuw een stralende zon en ongetwijfeld voor de tweede dag in successie met vierduizend swingende en zwetende mensen. (RH/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Afrika Festival 2018 - dag 1


     

     

    Koningsdag in de steigers

    Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
    23-04-2024

    Borne blijkt ook fris op z’n Best

    Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
    21-04-2024

    Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

    Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
    16-04-2024

    Organisatie Borne op z’n Best popelt

    Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
    07-04-2024

    Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

    Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
    31-03-2024

    Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

    Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
    24-03-2024