‘De Fontein is er voor de samenleving’
ROB HOOGERHUIS, VOORGANGER EN MANUSJE VAN ALLES, OVER 'ZIJN' KERKGEBOUW:

‘De Fontein is er voor de samenleving’

In een periode dat er veel tumult is over de uitlatingen van kardinaal Wim Eijk rond de alsmaar toenemende sluitingen van de rooms-katholieke kerken in ons land, klinkt er aan de Twijnerstraat in Borne een heel ander geluid. Daar staat De Fontein, het kerkgebouw van de Baptistengemeente. Want alhoewel de wekelijkse diensten er ook maar door hooguit zo’n 35 mensen worden bezocht, bruist het er dagelijks van activiteiten. “De kerk is van en voor de samenleving”, zegt Rob Hoogerhuis. “dan is het ook logisch om dit te delen en niet voor jezelf je houden.”

 

Geen financiële problemen

Hoogerhuis, inmiddels 68 en ‘zijn leven lang’ werkzaam geweest in de verzekeringswereld, is behalve voorganger, ook de voorzitter, penningmeester en kerkmeester van De Fontein. “Enkele jaren geleden ontviel ons in korte tijd een aantal mensen, dus ja… vooralsnog doe ik het er allemaal maar bij. Maar met plezier hoor!”, zo zegt hij lachend. “En gelukkig word ik goed ondersteund door een voortreffelijk kostersechtpaar. Als relatief kleine gemeente houden we ons prima staande tussen de grotere als Almelo en Hengelo. We zijn niet zo modern evangelisch ingesteld, maar meer een bezinningskerk. Het gebouw is eigendom, gelukkig kennen we geen financiële problemen.”

 

De overweging om het kerkgebouw vanwege het teruglopende bezoek dan maar te verkopen, is voor Hoogerhuis en de zijnen niet aan de orde. “Nee”, klinkt het stellig. “Verkopen gaat voorbij aan onze doelstelling om midden in de samenleving te staan en we stellen ons dan ook voortdurend de vraag hoe je de kerk, een rijk bezit, kunt openstellen voor de gemeenschap.” Een vraag die bijna onmiddellijk wordt beantwoord als er een groep van zo’n twintig vrouwen, de zogenaamde vrouwenthemagroep, de aangrenzende zaal binnenstapt om er hun tweewekelijkse themadag te houden.

 

Gastgebruikers

Deze groep vrouwen blijkt een van de vele gastgebruikers te zijn, die vrijwel dagelijks van de zaal of kerkruimte gebruik maken. Ook de theorielessen van een rijschool, de videoclub, de damvereniging, de PCOB (Protestant Christelijke Ouderenbond) en een zorggroep met dagbesteding hebben er hun wekelijkse onderdak gevonden. “En dan zijn er nog de Joods-Christelijke gemeente Emmaüs die de kerkruimte wekelijks tot synagoge ombouwt, de Armeense (Syrisch-Orthodoxe) gemeente én de Braziliaanse gemeente die in De Fontein hun diensten vieren”, aldus Hoogerhuis. “In feite dragen de huurders de exploitatiekosten van het gebouw. En zo helpen we elkaar.”

 

Hoogerhuis ten slotte: “We zijn en blijven een kerk, geen verhuurorganisatie. Maar daar waar we de samenleving kunnen helpen willen we er staan. Ikzelf zie de kerk altijd als een gezin: je huilt samen, je lacht samen, dat moet je allemaal niet voor jezelf willen houden.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Mchak — 24 sep 2018
Onder een eik groeit niets, naast een fontein bloeit van alles.
Siny Boer — 23 sep 2018
Samen delen: de lusten en de lasten. Zo behoud je een kerkgebouw en een sociale gemeenschap. Compliment daarvoor!
Jan te Lindert — 22 sep 2018
Dat is een mooie weergave van hoe ook een kleine kerk, als de Baptisten gemeente in Borne, groot kan zijn midden in de wijk. Veel sterkte en zegen gewenst van de Baptisten gemeente Enschede

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024