Kerstherberg Borne tóch gered
SCHEIDENDE GIENA VAN DE WEG: ‘WÁT BEN IK TROTS OP BORNE!’

Kerstherberg Borne tóch gered

Ruim een week geleden meldde BorneBoeit dat de Kerstherberg in Borne een stille dood was gestorven. Een gebrek aan vrijwilligers en perikelen rondom de huisvesting dwongen Giena van de Weg en haar team de stekker er definitief uit te halen. Het vervelende bericht ontlokte talloze reacties, die allemaal op hetzelfde neerkwamen: ‘dit mág niet gebeuren’. Inmiddels is er een team vrijwilligers geformeerd dat het stokje heeft overgenomen. “Het zál ons lukken, de herberg gaat hoe dan ook open!” zo roepen ze enthousiast.

 

Kerstverhaal in wording

De affaire rondom de herberg is een Borns kerstverhaal in wording. Terug naar het begin. Tijdens de laatste editie in 2017 luidden Giena en haar mensen al de noodklok. Het leverde enkele aanmeldingen op die echter om uiteenlopende redenen weer werden ingetrokken. Ten einde raad werd er enkele weken geleden besloten dat er dan maar een einde moest komen aan de fraaie traditie, waarin eenzame mensen op eerste kerstdag een plezierig samenzijn wordt geboden met een hapje, een drankje, vermaak én een overheerlijk kerstdiner. Het was niet anders.

 

Totdat BorneBoeit er melding van maakte. Op de site, via Facebook, bij het Kulturhus én bij Giena kwam er een golf van verontwaardigde reacties op gang van mensen die hun diensten aanboden om de Kerstherberg alsnog te redden. Dinsdagavond al zat er een groep van acht bij Giena aan tafel om de ins en outs te horen en te bezien wat er nog te redden viel. “Binnen enkele uurtjes waren we eruit. We zullen de mensen die dit jaar een eenzame kerst tegemoet dreigden te gaan een geweldige dag bezorgen,” aldus Natascha Polak.

 

‘Zegt het voort’

Inmiddels hebben de acht (Alexander en Lidwien Mulder, Evert en Anja Kuipers, Michel en Natascha Polak én Simone Boers en André de Groot) er al de nodige overleg- en regeluurtjes opzitten. Met het Kulturhus kwamen ze overeen dat er ook dit jaar weer een belangeloze medewerking wordt verleend, er zijn posters en flyers gedrukt, er wordt een ronde gemaakt langs sponsoren, de kok die de maaltijden verzorgt, heeft inmiddels ja gezegd en ook enkele artiesten, waaronder goochelaar Magic John en het duo Ronny Cloesmeijer en Gerrie Barkel zijn weer van de partij.

 

“Wat rest,” zegt het achttal, ‘is dat we nu ook de mensen bereiken waarvoor het allemaal is bedoeld. De komende week gaan we flyeren. We hopen posters in supermarkten, gezondheidscentra en op andere plekken waar veel mensen samenkomen op te mogen hangen én we hopen stilletjes dat er ook in de diverse kerken de nodige aandacht aan wordt besteed. Iedereen moet weten dat de deuren van de herberg weer opengaan. Zegt het voort, zegt het voort", klinkt het lachend.

 

Een gat van ruim tweeduizend euro

En dan is er nog het hoofdstuk financiën. Alexander Mulder: “Ook een aantal sponsoren heeft inmiddels toegezegd weer een bijdrage te zullen leveren, financieel of in natura. Toch zitten we nog met een gat van ruim tweeduizend euro. Dat hopen we binnenkort te dichten en daarom doen we een dringende oproep aan iedereen die de Kerstherberg in Borne en de gedachte erachter een warm hart toedraagt, iets te doneren.” Dat kan via NL51 ABNA 050 111 3088, t.a.v. R. van de Weg óf, in het andere geval, een telefoontje naar 06 4737 5584.

 

“Er komt iets op gang,” zo besluit Mulder. “Onze zoon opperde deze week al op school een actie te willen opzetten voor het ophalen van lege flessen. Misschien zijn er mensen of organisaties die het ophalen en terugbrengen van de bezoekers voor hun rekening willen nemen… Wat zou het mooi zijn dat heel Borne achter dit project gaat staan en dat we straks met trots kunnen roepen dat iedereen in ons dorp een mooie kerst beleeft.”

 

Hartverwarmend

Natascha en Anja: “We stappen met ons achten helemaal blanco in dit herbergproject en proberen er een eigen en nieuwe draai aan te geven. Ideeën en suggesties zijn daarom van harte welkom. Maar wát er ook gebeurt, de herberg laten we niet verloren gaan. Onze grootste beloning is straks dat iedereen heel voldaan weer naar huis gaat en roept een volgend jaar graag terug te komen.”

 

“Hoe mooi kan het zijn, echt hartverwarmend”, zegt Giena ten slotte als ze van de voortgang hoort. “Wát ben ik trots op Borne. De belangeloze inzet van velen op zo’n eerste kerstdag laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Mooier kan een kerstverhaal inderdaad niet klinken.” (BM)

 

De flyer van de Kerstherberg Borne is hier te downloaden.

 

Op de foto van links naar rechts:

vooraan: Lidwien Mulder, André de Groot en Simone Boers

staand: Alexander Mulder, Anja Kuipers, Michel en Natascha Polak

Evert Kuipers ontbreekt op de foto

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Natascha Polak — 09 dec 2018
Beste mensen, wat hebben we al hartverwarmende reacties en steun mogen ontvangen, super!! Als er nog mensen willen doneren zowel financieel of in natura dan heel graag contact opnemen met 1 van de personen van onze werkgroep, hartelijk dank hiervoor.
D.Hartendorp -van Dijk — 08 dec 2018
Wat een goed gevoel dat er weer een groep mensen zich beschikbaar hebben gesteld om de oudere / alleenstaande een fijne Kerstdag te bezorgen. Zelf zijn we al aardig op leeftijd dus een handje bijsteken is moeilijk, maar aardappelen schillen zou nog wel kunnen :) Wens de groep veel succes met de hernieuwde oproep.Vredig Kerstfeest .
Rian Jannink — 08 dec 2018
Als er eieren nodig zijn voor het diner of voor hapjes dan kunnen die voor dit mooie doel gratis worden afgehaald bij Hedevelds Bio Ei. Mts Jannink-Schabbink in Hertme.
Groeten Rian & René Jannink
De organisatie weer ons wel te vinden 😊

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020