Jozef heeft z’n sokken weer aan
12-12-2018
BOUWGROEP LACHEND AAN DE SLAG MET DE ZESTIGSTE KERSTSTAL HERTME

Jozef heeft z’n sokken weer aan

Woensdagmorgen negen uur in Hertme. Buiten is het amper een graad of twee, maar dat mag de pret van de zevenkoppige bouwgroep van de befaamde kerststal niet drukken. Ze kent haar taak en die verricht ze met verve. Weer of geen weer. Én met een voortdurende lach, want het moet immers wel gezellig blijven. Vandaag slepen de vrijwilligers de hoofdrolspelers in het aloude kerstverhaal naar de bijenschuren op het Pastoor Veegerplein aan de voet van de H. Stephanuskerk. Het wordt de zestigste editie van het openluchttafereel, dat zaterdagmiddag om 16.00 uur haar officiële opening beleeft.

 

De menshoge en nog onthoofde etalagepoppen verlaten een voor een de schuur naast de pastorie waar ze een jaar lang konden bijkomen van hun koude bivak tijdens de vorige winter. Ze werden er verwend en waar nodig opgelapt. De meeste poppen dragen hier en daar wel een duck tape streep en allemaal zijn ze voorzien van een met viltstift aangebracht ‘rugnummer’: schuur 1, schuur 2, Jozef of Maria. Onderweg naar hun tijdelijk onderkomen verliest een van de herders een been. Met een geroutineerde beweging wordt de amputatie even later weer hersteld.

 

‘Koale veut’

Terwijl enkele leden van de groep zich bekommeren om het plaatsen van de recent opnieuw geschilderde collectebussen nemen Wilma Schabbink en Ria Rijgwaart de poppen onderhanden. Als eerste krijgen ze stuk voor stuk de sokken aangemeten. ‘Aanders kriejt ze koale veut’, klinkt het gekscherend. Het geworstel en gehannes is vermakelijk om te zien en zelf beleven ze er ook de grootste lol aan. “Low d’r meer om lachen, huul’n köw altied nog”, zegt Wilma.

 

Daarna worden de poppen vastgesjord aan ijzeren pinnen die in de grond zijn bevestigd. De markante koppen staan inmiddels op een karretje gereed. “Vanmiddag en vanavond wordt het dan verder antrekk’n”, aldus Ria, waarna de verlichting kan worden aangebracht.

 

Zaterdag volgt de levende have die het aloude plaatje compleet maakt. En om 16.00 uur is er dan officiële opening. De zestigste inmiddels, die traditiegetrouw gepaard gaat met een toespraakje, vuurkorven, een hapje en een drankje, muziek van St. Gregorius en vooral een gezellig samenzijn voor alle Hertmenaren en hen die zich met het kerkdorp en de kerststal verbonden voelen. (BM)

 

Meer over de kerststal en de openingstijden vind je in onze special Feestmaand december.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024