‘Dit is de allermooiste in Europa’
15-12-2018
ZUSTER JOSEPHINE OPENT 60STE KERSTSTAL IN HERTME

‘Dit is de allermooiste in Europa’

In 1958 stampte een inventieve en creatieve pastoor Veeger in Hertme een openluchtkerststal uit de grond. Hij boetseerde de kerststalkoppen en -handen en vlocht van ijzerdraad de bijbehorende gestaltes. De rest van de benodigde spullen scharrelde hij links en rechts bij elkaar. Het werd een succes en de kerststal trok in de loop der jaren steeds meer kijkers. De mensen kwamen van heinde en verre. Een traditie was geboren. Zaterdagmiddag werd de kerststal voor de zestigste keer geopend. “De mooiste van Hertme, nee van Borne, van Twente, van Nederland, nee van Europa!”, zo omschreef zuster Josephine het tafereel euforisch in haar korte toespraakje.

 

De warmte die voelbaar is

De opening op zaterdagmiddag vormt al jaren een onlosmakelijk onderdeel van het kerstfeest in Hertme. Er wordt een grote partytent opgezet, enkele vuurkorven doen hun uiterste best om voor een beetje warmte te zorgen. De glühwein en andere drankjes, alsmede hamburgers doen de rest. Maar bovenal gaat het toch vooral om het gezellig samenzijn van de Hertmenaren. Dát is de warmte die voelbaar is.

 

De officiële handeling hoort er natuurlijk bij, maar blijft kort. Als Renate Stokkingreef namens de organisatie iedereen van harte welkom heet en alle bouwers en sponsoren bedankt voor hun bijdrage, geeft ze het stokje snel door aan de zuster, die de zestigste opening voor haar rekening mag nemen. Ook zij houdt het kort en combineert haar euforische omschrijving met enkele stichtende woorden. ‘Vier procent van de wereldbevolking is op drift”, zo zegt ze. “Ook zij zijn op zoek naar warmte en geborgenheid. Laten we dat niet vergeten en hen waar mogelijk helpen.”

 

Vol in de schijnwerpers

Een warm en welgemeend applaus klinkt op. Even later wordt de lichtknop omgedraaid en staat de wederom fraaie kerststal vol in de schijnwerpers. Opnieuw klinkt er applaus. De fanfare van St. Gregorius strooit ondertussen het ene kerstlied na het andere over het volle plein en links en rechts wordt getoost op weer een fantastische kerst. Als een kwartiertje later ook de lampjes in de grote kerstboom gaan branden, is het kerstplaatje compleet.

 

Vanaf zondagmorgen 11.00 uur zijn de bezoekers weer welkom. Maria, Jozef en Kindje Jezus, de Drie Koningen, de herders én de levende have zijn er klaar voor. Tot en met zondagavond 6 januari zijn ze te bewonderen in de oude bijenschuren op het Pastoor Veegerplein. De exacte openingstijden en meer over de kerststal lees in onze special Feestmaand december. (HvR/BM)

 

video: © Herman Schabbink

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T HUISKES — 17 dec 2018
Altijd naar de kerststal in Herme vanaf jongsafaan - nu ietsje minder daar ik het dit jaar niet kan zien maar het blijft een mooi geheel en gebeuren en nog jarenlang kan voortbestaan/ Hulde aan de vrijwilligers die dit elk jaar toch maar weer opzetten.

 

 

Opening Kerststal Hertme


  Sten, Lauren en Ruan op tournee

  Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
  14-02-2021

  Willem en Linda doen het met liefde…

  Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
  14-02-2021

  Borne Schittert deelt prijzen uit

  In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
  18-01-2021

  Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

  De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
  04-01-2021

  Gelukkig nieuwjaar!

  Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
  01-01-2021

  Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

  Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
  27-12-2020