Het Dijkhuis opent het nieuwe jaar
MANAGER JOS VAN DER WAL VERRICHT OPENINGSHANDELING

Het Dijkhuis opent het nieuwe jaar

Elk jaar wordt er een bekende Bornenaar uitgenodigd om tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst op het Rheineplein op de rode knop te drukken, waarmee het nieuwe jaar feestelijk wordt ingeluid. Dit keer echter is er een complete organisatie aan wie de eer te beurt valt: Het Dijkhuis. “We zoeken niet altijd naar een persoon, maar het mag ook een bijzondere organisatie zijn, die belangrijk is voor de Bornse gemeenschap”, verklaart Herman van Delden, voorzitter van de Stichting Nieuwjaarsbijeenkomst, de keuze. “Woonzorgcentrum Het Dijkhuis wordt door de gemeenschap, de cliënten en de werknemers erg gewaardeerd. Uit persoonlijke ervaring weet ik hoe belangrijk dit soort organisaties zijn.”

 

‘Een eer voor onze medewerkers’

Alle 740 medewerkers, waaronder 340 vrijwilligers, op het podium uitnodigen gaat natuurlijk niet en daarom staat Jos van der Wal, regiomanager van TriviumMeulenbeltZorg, op dat moment in de schijnwerpers. “Maar namens de hele organisatie”, benadrukt hij. “We doen het bij Het Dijkhuis met z’n allen.” Burgemeester Rob Welten en Herman van Delden hebben ook alle lof voor Van der Wal als persoon. Welten: “Het is wel een combinatie, hoor. Ik hoor vaak genoeg dat jouw persoon past bij Het Dijkhuis en dat jij uitstraalt wat Het Dijkhuis is. Als manager ben je wel de cultuurdrager en cultuurvormer.” Jos van der Wal wordt er bijna verlegen van en wil eigenlijk niets weten van persoonlijke credits. “De genen van Het Dijkhuis zijn goed. Personen komen en gaan. Het gaat niet om mij, maar het is wel leuk dat Het Dijkhuis in mijn persoon gevraagd is dit te doen. Het is een eer voor onze medewerkers en die eer komt hen ook toe.”

 

Dementievriendelijke gemeente

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie, die op 1 januari 2019 voor de veertiende keer wordt gehouden, mag de speciale gast ook een wens voor het nieuwe jaar uitspreken. En daar hoeft Jos van der Wal niet lang over na te denken. “Ik zou graag willen dat wij stappen zetten om de gemeente dementievriendelijker te maken. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met dementie. Ook buiten Het Dijkhuis. Borne vergrijst snel en mensen blijven langer thuis wonen. Dat is goed, maar het vraagt wel begeleiding, ondersteuning en aandacht in de gemeenschap. Een kassière van de supermarkt kan bijvoorbeeld een belangrijke signaalfunctie hebben. Zij heeft door dat er iets niet klopt als iemand vier keer op een dag een pakje boter koopt. In een hechte gemeenschap als Borne moeten we kunnen samenwerken om mensen met dementie te helpen en te ondersteunen. Dat is voor ons een doelstelling voor 2019.”

 

Succesformule Nieuwjaarsbijeenkomst

Een serieuze boodschap op de eerste dag van het jaar, waar ook altijd veel gezelligheid is. De Nieuwjaarsreceptie vindt met opzet niet in het gemeentehuis plaats en wordt ook niet georganiseerd door de gemeente. De laagdrempeligheid van het evenement bevalt aan alle kanten goed. Rob Welten: “Ik kom ieder jaar nog mensen tegen die ik niet ken, of die mij niet kennen. Ze waren misschien nooit op een receptie in het gemeentehuis gekomen, maar spreken wel graag met familie en vrienden af op 1 januari op het Rheineplein.”

 

Aan de succesformule wordt dan ook niet veel veranderd. Om 16.30 uur zullen de midwinterhoorns klinken ter uitnodiging aan alle Bornenaren. Er zijn korte toespraken en natuurlijk de officiële openingshandeling, waarna iedereen in de gelegenheid is om elkaar onder het genot van muziek, een hapje en een drankje het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen. De Nieuwjaarsbijeenkomst duurt tot 19.30 uur. (AJ)

 

(Op de foto boven vanaf links: Herman van Delden, Jos van der Wal en Rob Welten)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024