‘Rustigste oudejaarsdag ooit’
04-01-2019
BOA STEFAN BARTELINK POSITIEF OVER JAARWISSELING IN BORNE

‘Rustigste oudejaarsdag ooit’

In Amsterdam vermeden Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) tijdens de jaarwisseling risicowijken, uit angst voor geweld. In Groningen en Rotterdam werden handhavers en hulpverleners belaagd en bekogeld met vuurwerk. Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom meldt meer schade, meer vuurwerkincidenten en een aanzienlijke toename van geweld tegen de politie. Hoe verliep het eigenlijk in Borne dit jaar? We vroegen het aan BOA Stefan Bartelink.

 

Tegenovergesteld geluid

“Het was de rustigste oudejaarsdag die ik sinds 2011 heb meegemaakt”, is het totaal tegenovergestelde geluid. De BOA stond er vanaf 09.00 uur tot 17.00 uur, samen met een stagiaire, alleen voor op de laatste dag van het jaar. Daarna nam de politie de meldingen en controle over. “We hebben zo’n tachtig tot honderd personen gecontroleerd. Er zijn twee jongens doorverwezen naar HALT, vanwege nitraatbommen. Dat was dan ook alles.” Van agressie tegen hem was geen enkele sprake. “Het is ooit wel eens gebeurd dat iemand boos werd, maar als je tekst en uitleg geeft, dan is er eigenlijk altijd wel begrip. Nitraatbommen zijn behalve illegaal ook gevaarlijk. Vaak weten de jongeren niet dat ze af kunnen gaan door statische elektriciteit of door vocht en zweet. Als je een rugzak vol met nitraatbommen hebt, dan wil je niet weten wat de gevolgen kunnen zijn! Als je dat uitlegt, snappen de jongens het meestal wel.”

 

Gevaar en overlast

Voor de BOA’s gaat het zo’n oudejaarsdag vooral om gevaarlijke situaties en overlast. “Alles controleren kan ook niet. En het gaat ons ook niet om jongeren die buiten de toegestane tijden een rotje afsteken. We gunnen mensen ook hun plezier en ach, ik ben zelf ook jong geweest. Echt op je strepen gaan staan moet je ook niet willen op zo’n dag. Met één BOA kun je dat ook helemaal niet handhaven.”

 

Als er sprake is van overlast, dan komt Bartelink wel in actie. “Dit jaar waren er maar twee meldingen”, vertelt hij. Bij een kerstboomverbranding in een vuurton ontstond extreem veel rookontwikkeling en een andere melding kwam van iemand die bang was voor carbidschieten in de buurt. “Het was net buiten de bebouwde kom, maar ik ben naar de jongens gegaan en heb uitgelegd dat een buurtbewoner erg angstig was en gevraagd of ze een stukje verderop wilden staan. ‘Geen probleem”, was het antwoord en ‘Prettige jaarwisseling, Stefan’. Ik word eigenlijk altijd heel netjes behandeld in Borne.”

 

Sociale controle

De rapporten over schade en incidenten zijn nog niet beschikbaar, maar Bartelink heeft begrepen dat het ook dit jaar meeviel in Borne. “Misschien is het ook de sociale controle die hier is. Ik denk dat mensen elkaar aanspreken op ongewenst en onveilig gedrag.” Wat hem dit jaar verder opviel was dat er veel gebruik werd gemaakt van veiligheidsbrillen, afsteeklonten, gehoorbeschermers en vuurpijlstandaards. “En ik zag zelfs halverwege de middag al kinderen de vuurwerkresten opvegen. Daar heb ik dan ook complimenten voor gegeven.”

 

Door incidenten elders laait de discussie weer op over een nationaal vuurwerkverbod. Hoe denkt de Bornse BOA daarover? “Als ik hoor dat er BOA’s bekogeld worden met zwaar vuurwerk, dan vind ik dat wel heel erg spijtig. Wij hebben geen middelen om ons daartegen te beschermen.” Of er verplichte vuurwerkvrije zones moeten komen of wellicht een algeheel vuurwerkverbod, durft Bartelink niet te beoordelen. “We hadden hier nu een paar vrijwillige vuurwerkvrije zones. Persoonlijk heb ik daar ook geen vuurwerk gezien. Maar misschien moeten we wel naar verplichte vuurwerkvrije zones, ik weet het niet. Ik ben wel voor een harde aanpak van illegaal vuurwerk.”

 

Al met al van Stefan Bartelink geen paniekgeluiden uit Borne. “Als het zo elk jaar zou zijn, dan zou dat mooi zijn!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Jett Rebel op 23 juli in Hertme

Het is lang stil gebleven in Hertme, maar daar komt over enkele weken verandering in. Op...
02-07-2020

Nog geen besluit over carnavalsoptocht

Kortgeleden werd bekend dat in meerdere gemeenten was besloten de carnavalsactiviteiten voor het...
23-06-2020

Dit jaar geen Halloween in Hertme

Op zaterdag 24 oktober zou het Openluchttheater in Hertme weer dé griezelplek in de regio...
16-06-2020

Eerste nieuwe haring voor Het Dijkhuis

Eigenlijk zou er gistermiddag weer een grote Bornse Haringparty plaatsvinden. Dit keer was zelfs...
12-06-2020

Geen bloemen in het haar voor Rosa

Morgen is het Pinksteren. Dé dag in Borne waarop, geheel volgens de traditie, uit...
30-05-2020

Veteraan Fred Nachbaur ‘haalt’ de NOS

Fred Nachbaur, de inmiddels 95-jarige oorlogsveteraan die op 3 april 1945 als een van de eerste...
05-05-2020