Het spel is op de wagen
OEFENEN, PASSEN EN METEN VOOR 180 FIGURANTEN VAN ‘DE STRIJD’

Het spel is op de wagen

Vandaag over precies drie maanden is de eerste voorstelling van De Strijd - Passiespelen in Hertme. Achter de schermen echter wordt al ruim een jaar keihard gewerkt om deze immense productie in goede banen te leiden en naar een nieuw hoogtepunt in de veeljarige historie te voeren. Het script is geschreven, de hoofdrolspelers zijn bekend, de arrangementen worden gemaakt en zo meer. Zaterdagmorgen begon de tweede figuratiedag voor de enkele honderden die ook een bijdrage leveren aan de derde editie van het bijzondere lijdensverhaal.

 

Dringen geblazen

Al ver vóór tien uur vanmorgen is het dan ook dringen geblazen in basisschool De Wheele. Daar meldden zich in alle vroegte zo’n 180 mensen. Mannen, waarvan sommigen al met een beginnende baardgroei, vrouwen en kinderen. Allemaal hebben ze een rol en krijgen ze van regisseur Jos Brummelhuis instructies over wat te doen, hoe te bewegen en de juiste gelaatsuitdrukkingen te kiezen. Maar voor het zover is wordt iedereen volgens een nauwgezet systeem ingecheckt. Nieuwe deelnemers worden op de foto gezet, armlengte, hoofd- en buikomvang opgemeten en sommigen passen zelfs al hun kleding.

 

Eenmaal in de grote ruimte bij elkaar steekt Brummelhuis van wal. En wordt direct duidelijk dat meedoen leuk is, maar vooral ook uiterst serieus genomen moet worden. De regisseur is de baas en dat laat hij merken. Tot in de kleinste details heeft hij de dag en de deelnemers ‘in de vingers’. Als iemand het raam wil sluiten wordt hij direct gecorrigeerd, als er een doos met potloden op een der tafels achterblijft volgt er direct een opmerking dat deze moet verdwijnen en “mensen, denk aan uw koffiebekertjes, we gaan er geen rommeltje van maken vandaag.” De toon is gezet.

 

Voor of tegen Jezus

Dan begint Brummelhuis zijn inhoudelijke uitleg en vertelt hij de aanwezigen dat vandaag vooral de setting aan de orde zal komen. “Hier en daar experimenteren we wat met muziek en we proberen het spel tussen actie en reactie op gang te brengen. Noteer vooral ook waar je wanneer staat en op welke momenten er iets van je wordt verwacht. En bovendien wil ik dat jullie vandaag kiezen of je voor of tegen Jezus bent.” De hilariteit is hoorbaar. Maar als de regisseur even later vertelt dat er in het spel duidelijk twee kampen zijn, met ieder hun eigen rol, gaat het direct weer op een serieuze toon verder.

 

Even later volgen de eerste oefeningen. “We gaan paardrijden”, zegt Jos en hij vraagt de deelnemers in gezamenlijkheid te springen, dan weer te bukken en even later op de plaats te rennen. De eerste truien en vesten gaan uit. “Best inspannend”, mompelt een van de dames. Daarna worden er rondjes gewandeld en op ‘bevel’ moet er plotseling weer worden stilgestaan en een gelaatsuitdrukking verschijnen: boos, verwonderd of blij. Voor velen is het een strijd binnen De Strijd, maar het enthousiasme is overduidelijk voelbaar. “Dit zijn pittige dagen, maar het is geweldig om deelgenoot te zijn van deze familie en samen naar iets heel moois toe te werken”, aldus René Morshuis, de apostel Filippus.

 

De Strijd - Passiespelen vindt van 12 tot en met 22 april plaats in het Openluchttheater in Hertme. De kaartverkoop is inmiddels gestart. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
H.S — 13 jan 2019
Belachelijke intree prijzen voor zo.n amateurs clubje .!!!!

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024