Hertme krijgt zijn paasvuur terug
LUIDT PROCLAMATIEBELOFTE HOOGHEDEN KOLKLEU NIEUWE TRADITIE IN?

Hertme krijgt zijn paasvuur terug

Het klonk ruim een maand geleden nogal ambitieus. De kersverse Prins Wouter en zijn Adjudant Jarno van De Kolkleu verkondigden in hun proclamatie ‘dat we dit jaar de parochie Hertme met Pasen zullen verwarmen door na jaren weer een paasvuur te organiseren’. Deze week bleek het ineens geen loze belofte te zijn. De mannen hadden het rond. Ze vonden een weiland aan de Zandbongenweg, vulden de nodige formulieren in en kregen niet veel later de felbegeerde vergunning in handen. Op zondag 21 april, eerste paasdag, is het zover. ’s Avonds om 20.00 uur gaat de brand erin.

 

Gemeente Dinkelland

“Het is wel lachen”, aldus Jarno Kemna. “Op andere plaatsen gaan de paasvuren om veiligheidsredenen niet door, en wij beginnen er gewoon mee. Eigenlijk was het een idee van Wouter, hij wilde een keer wat bijzonders doen. Iets tastbaars.” Dus ging het tweetal naar de gemeente Dinkelland, want officieel behoort het weiland tot de buurgemeente. “We moesten een aantal formulieren invullen, aangeven hoe groot het vuur zou worden, of we rekening hielden met de veiligheid en hoeveel bezoekers we verwachtten. En dat was eigenlijk alles…” zegt Wouter Kleissen nuchter.

 

Het is alweer meer dan tien jaar geleden dat kerkdorp Hertme zijn eigen paasvuur had. Of het komende vuur het begin is van een nieuwe traditie durven beiden niet te zeggen. Jarno: “Laten we eerst maar eens zien dat we dit rondkrijgen. En als de bezoekers enthousiast zijn, zien we wel weer verder. Misschien moet onze carnavalsvereniging dan het stokje maar overnemen.” Op de vraag wie de eer te beurt zal vallen het vuur te ontsteken, volgt een lange stilte. “O, daar hebben we nog niet eens over nagedacht. Ik denk dat wij dat maar doen’, zo besluit Wouter met een knipoog naar zijn maat.

 

Snoeihout brengen

Het nieuwe prinsenpaar roept mensen die snoeihout hebben op dit vanaf zaterdag 6 april naar de Zandbongenweg te brengen, net achter aannemersbedrijf Blenke, zodat ze zich dan volledig kunnen storten op het bouwen van hun nieuwe boaken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ruud Steltenpool — 01 mrt 2019
"hij wilde een keer wat bijzonders doen. Iets tastbaars.”
Een vuur tasten is niet handig. Iets bijzonders ben ik voor, geef een draai aan de traditie, bijvoorbeeld wedstrijdje bomenplanten. Dat is juist heel hard nodig voor klimaat en volksgezondheid i.p.v. er superslecht voor.
McHak — 01 mrt 2019
Klasse, los van de incidentele fijnstof uitstoot; het gaat om de structurele culturele vreugde die wij allen met Pasen delen; een stukje diepe zingeving!
Herman — 27 feb 2019
Fijn dat deze jongens de traditie in ere houden... Mooi !!!
Q36v
Korf — 27 feb 2019
Applaus voor deze jongens. Dat zij er aan denken om oude tradities in ere te houden.

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024