Maikel levert stadssleutel in
05-03-2019
CEREMONIE IN TEKEN VAN LOSLATEN EN OVERDRAGEN

Maikel levert stadssleutel in

Het traditionele inleveren van de stadssleutel verliep dinsdagmorgen anders dan in andere jaren. Ongewijzigd waren de weemoed en de dank voor en de blijdschap over het goede verloop van de dolle dagen in de gemeente Borne, maar tegelijkertijd liep het naderende afscheid van burgemeester Rob Welten als een rode draad door het ritueel. Zo weigerde Prins Maikel de sleutel terug te geven aan de burgemeester en liet Welten op zijn beurt het opspelden van de gemeentespeld gierend van het lachen over aan zijn eerste loco, wethouder Herman Mulder. Al snel werd duidelijk waarom…

 

Ze waren er allemaal in de raadszaal: de hoogheden van de vijf Bornse carnavalsverenigingen, de blaaskapel Tis Ma Waj Went Band en het college van Burgemeester en Wethouders. Een overvolle publieke tribune met dansmarietjes, Raden van Elf en aanhang maakte het schouwspel compleet.

 

Uitbreiding Carnahal?

De aftrap was voor Henk van den Berg, als voorzitter van de Stichting Borns Carnaval. Hij roemde de goede harmonie tussen de verenigingen. “Ik heb heel veel vriendschap gezien”, zo zei hij. “Ik heb er maar één woord voor: gewoon fantastisch!” Maar ook keek hij tegelijkertijd vooruit. “We hebben bewezen op de goede weg te zijn en dat biedt alle kansen het in de toekomst nóg beter, nóg groter en nóg professioneler aan te pakken.” Ook roemde hij de vlekkeloze toetreding van De Angorageiten. “Maar dat betekent ook dat we in april aan tafel gaan om ons te beraden op een mogelijke uitbreiding van de Carnahal. We willen simpelweg groter groeien.”

 

Tot slot dankte hij alle bouwers en alle vrijwilligers die het carnaval dit jaar hebben gemaakt tot wat het werd en richtte hij een woord van dank aan het college voor de plezierige samenwerking. “In het bijzonder noem ik daarbij wethouder Michel Kotteman, die het mede mogelijk maakte dat we de schoonmaak van het dorp ná de optocht structureel kunnen aanpakken.”

 

Vervolgens was het de beurt aan Stadsprins Maikel die met wankele stem verklaarde een prachtig mooi carnaval te hebben gehad en het heel jammer te vinden dat het nu allemaal is afgelopen. “Dank je wel allemaal.” Daarna werd het tijd om de sleutel aan de burgemeester terug te geven. “Maar dat doe ik lekker niet", zo zei hij "want binnenkort bent u vertrokken, dus daarom geef ik ‘m maar in de vertrouwde handen van onze voorzitter Henk van den Berg.”

 

Het sleutelprotocol

En daar had niemand rekening mee gehouden. De voorzitter waardeerde het gebaar maar trok het protocol veiligheidshalve toch maar weer in evenwicht door dan maar samen met de burgemeester de sleutel in handen te nemen. Een groot applaus viel hen ten deel.

 

Tot slot was het de burgemeester zelf die het carnaval in Borne roemde. “Er zijn al vele en onmeunig mooie woorden gesproken. Maar ik zag dan ook een geweldige kwaliteit. Niet alleen tijdens de afgelopen dagen, maar eigenlijk het hele jaar door. Dat verdient alle lof.” Daarom vond hij het gepast Stadsprins Maikel en zijn Adjudant Patrick te complimenteren met hun regeerperiode en ze daarvoor te eren met een gemeentespeld. “Maar omdat ik binnenkort vertrek, laat ik dat in dit geval graag over aan mijn eerste loco, wethouder Herman Mulder.”

 

Hij zei het met een schaterlach, uit ervaring wetende dat het opspelden ervan vaak een enorm gehannes is. En dat bleek. Want wat Mulder ook probeerde, hij kreeg het amper voor elkaar. Toen het uiteindelijk toch lukte, werd het tijd om buiten de Krelis te verbanden, ten teken dat het nu echt allemaal is afgelopen. Daar trok de Zenderense blaaskapel nog eenmaal alle registers open en keek iedereen, verzonken in eigen gedachten, naar de vlammen. Het is voorbij. Het carnaval in Borne, Hertme en Zenderen zit erop. (DdG/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
H.S — 07 mrt 2019
Gezellig feest leuke optocht en nu de rommel nog .Laat die stoere jongen of meisje die een winkelwagen van de nettorama mee heeft genomen voor de carnaval nu ook even stoer zijn om het terug te brengen ,staat op de hoek europa straat,wensink straat inmiddels vol afval alvast bedankt en tot volgend jaar .
Jsjs — 05 mrt 2019
En nu vasten maar.... 40 dagen

 

 

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020