Welkom ondanks het afschrikwekkende hekwerk
16-03-2019
WANDELROUTES LOPEN NU DOOR DE KLOOSTERGAARDE

Welkom ondanks het afschrikwekkende hekwerk

Zo’n twintig vrijwilligers lieten zich zaterdagmorgen niet door het slechte weer uit het veld slaan en staken de handen uit de mouwen in de Kloostergaarde in Zenderen. Met thermo ondergoed en regenkleding, die in sommige gevallen minder waterbestendig bleek dan het etiket deed vermoeden, werden diverse klussen uitgevoerd in de stromende regen. “Ach, twintig minuten werken en dan koffiedrinken, weer twintig minuten en weer koffiedrinken…… zo hielden we het wel vol”, lacht Frank van Dam van de Stichting Kloostergaarde.

 

Uitzicht op de es

Eén van de thematuinen werd volledig leeg gemaakt om opnieuw ingericht te worden en in de rotstuin werd het werk weer opgepakt dat vanwege de droogte deze zomer moest worden uitgesteld.

 

Aan de zijde met het uitzicht op de es werd een plek vrijgemaakt voor een informatiepunt. “De regio is met een project Essen en Dalen bezig en hier hebben we een prachtige es voor de deur”, legt Van Dam uit. De bedoeling is dat er een zitgelegenheid komt en informatieborden over de geschiedenis van de Twentse essen.

 

Munitieopslag in de oorlog

Een andere klus was het zoveel mogelijk aan het oog onttrekken van een deel van het hekwerk, door er klimplanten met eetbare vruchten tegen te planten. “Het zijn hele lelijke, zware hekken. Niet echt vriendelijk”, vond men. De reden achter die ‘afschrikwekkende’ omheining bleek een verrassende. “We waren in gesprek met het Waterschap om iets te doen aan de drainage in de tuin. Toen kwamen we er achter dat er in de Tweede Wereldoorlog munitieopslag op het terrein was! Daar wisten wij niets van.” Pottenkijkers werden toen om voor de hand liggende redenen niet gewenst, maar nu juist wel.

 

Wandelroutes door de tuin

“Er kwamen hier zoveel wandelaars en fietsers langs, want er liepen veel routes langs de Kloostergaarde. We wilden graag dat ze ook in de tuin komen.”

 

Om aan de passanten duidelijk te maken dat men van harte welkom is lopen de diverse routes nu door in de tuin, is er een uitnodigend bordje bij de ingang geplaatst en onthulde wethouder Herman Mulder zaterdagmorgen bovendien een informatiebord met allerlei interessante informatie over de bijzondere tuin, die het bezoeken meer dan waard is. Belangstellenden zijn van harte welkom in de Kloostergaarde, hoewel het binnenkort verborgen, onvriendelijke hekwerk anders zou kunnen doen vermoeden. Geen bommen en granaten meer te vinden, maar bijzondere bomen en planten, liefdevol verzorgd door vrijwilligers die er een nat pak voor over hebben. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024