Lintje voor 10 ‘Bijzondere Bornenaren’
26-04-2019
ORANJEFEESTEN INGELUID MET JAARLIJKSE LINTJESREGEN

Lintje voor 10 ‘Bijzondere Bornenaren’

Vandaag, 26 april 2019, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het niet droog. Maar liefst tien Bornenaren kregen door de kersverse waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel de versierselen opgespeld, die behoren bij de onderscheiding tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In een overvol Kulturhus, waar veel familie, verenigingen en stichtingen aanwezig waren die op de een of andere manier met de gelukkigen zijn verbonden, was het ruim twee uur lang een echt Oranjefeestje.

 

De gedecoreerden

De tien Bijzondere Bornenaren zijn Wim ten Bloemendal, Jaap Bohnenn, Tom Evers, Anette Evertzen, Nel Grothues, Annie Oude Nijhuis-Kemna, Gerry Paalman-Lebbink, Johan Leushuis, Wim Oldenbeuving en Ria Wekdam-Withag. In onze Oranjespecial leest u de achtergronden van de gedecoreerden en op basis waarvan zij de onderscheiding hebben ontvangen.

 

In zijn welkomstwoord memoreerde Van den Hengel aan het feit dat de meeste verzoeken voor een onderscheiding komen uit de samenleving zelf. “Dat is mooi”, zo zei hij. “U staat in de schijnwerpers omdat u het verdient en omdat u als voorbeeld dient voor anderen in de samenleving.” Vervolgens riep hij de gelukkigen een voor een naar voren, waarna hij in het kort vertelde waarom ze de onderscheiding verdienden.

 

Op een trekzak het Wilhelmus spelen

De meesten van hen waren eigenlijk een beetje uit het veld geslagen door de onverwachte onderscheiding en alle schijnwerpers van de massaal uitgerukte pers, die ineens op hen werden gericht. Wim Oldenbeuving verklapte in zijn dankwoord voor deze ene keer tijdens het afsluitende Wilhelmus op zijn trekzak te zullen meespelen en Ria Wekdam-Withag vertelde volledig verrast te zijn. Ze leefde vanmorgen in de veronderstelling te zullen gaan brunchen in het dorp, totdat ze ineens naar het Kulturhus werd gedirigeerd.

 

De overigen kwamen even later, toen ze weer op hun plek zaten, weer bij zinnen toen ze door familie en vrienden werden gefeliciteerd. Bij Jaap Bohnenn bijvoorbeeld ontstond een spontane lange rij wachtenden van de BLOS en de Bornse Schaats- en skeelervereniging die hem met de pas verworven onderscheiding wilden feliciteren. Annie Oude Nijhuis-Kemna, onder meer betrokken bij het Openluchttheater in Hertme, fluisterde haar ‘supporters’ toe in de veronderstelling te leven vandaag op vakantie te gaan. “We hadden de caravan ingepakt en zouden vanmorgen vertrekken tot ik ineens hoorde eerst een lintje te mogen ophalen.”

 

‘Gruwelijk mooi’

De kersverse burgemeester beleefde er duidelijk plezier aan vanmorgen. Bij het opsommen van de verdiensten van de gedecoreerden week hij telkens af van zijn tekst om er een persoonlijke noot aan toe te voegen. Bij Johan Leushuis (foto hiernaast) bijvoorbeeld noemde hij de verdiensten van de verraste man in het Shantykoor. “Was u er veertien dagen geleden ook bij op het plein?”, zo vroeg de burgervader. Na een bevestigend knikje klonk het droogjes” “Gruwelijk mooi!”

 

Na de officiële momenten was het tijd voor de in overvloed aanwezige familieleden, vrienden en bekenden om de kersverse Leden te feliciteren met hun onderscheiding. Morgen, tijdens Koningsdag, wordt de huldiging nog eens dunnetjes overgedaan in Het Dijkhuis, waar de gedecoreerden opnieuw in het zonnetje gezet zullen worden. (AJ/BM)

 

(Meer over Koningsdag, het feestelijke programma én de gedecoreerden vindt u in de Oranje special)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Roel de Ruiter — 27 apr 2019
Aanvullend op de lintjes in borne wellicht aardig nieuws dat oud bornenaren Wolter en Ineke van Tarel beide ook een lintje hebben gekregen. Zie artikel in Meppeler courant : http://m.meppelercourant.nl/nieuws/westerveld/1012437/echtpaar-van-tarel-samen-koninklijk-onderscheiden.html
Yvonne — 26 apr 2019
Gefeliciteerd aan alle gehuldigden!

Landelijk waren er meer mannen dan vrouwen gehuldigd, mooi dat de verhouding hier gewoon gelijk is.
Hans Hobert — 26 apr 2019
Felicitaties aan alle gedecoreerden die zoveel betekenen voor hun verenigingen of organisaties
Ann Zwep — 26 apr 2019
Annie, van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding
Ton HUISKES — 26 apr 2019
Allen gefeliciteerd en speciaal Tom Evers - dit heb je zeker verdiend!
Trees Platvoet-Hoitink — 26 apr 2019
Het was een heel feestelijke bijeenkomst en het is fantastisch dat er in Borne zoveel geweldige vrijwilligers zijn. Als Zonnebloem zijn we heel trots op onze gedecoreerde Ria Wekdam. Ze heeft de onderscheiding dubbel en dwars verdiend en dat geldt voor alle gedecoreerden. Petje af voor dit tiental! 🌻

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024