Kloostergaarde bouwt aan uitzicht
14-05-2019
ACHT METER HOGE TOREN BIEDT UITKIJK OP ESSENLANDSCHAP

Kloostergaarde bouwt aan uitzicht

In de sortimentstuin de Kloostergaarde in Zenderen wordt gebouwd aan een hoge uitkijktoren, die de bezoeker straks een blik gunt op het karakteristieke essenlandschap richting Azelo. De toren is onderdeel van de nieuwe route ‘Een Twents Blokje Om’, 300 kilometer wandelroute langs onder andere de Twentse essen en beekdalen.

 

Bouwbedrijf Blenke heeft er nog een hele klus aan om de toren te bouwen, want er mocht niet zomaar een toren staan. “We wilden een zo natuurlijk mogelijke uitstraling”, legt Frank van Dam van de Stichting Kloostergaarde uit. “Staal kun je uiteraard niet helemaal voorkomen, maar we hebben wel gekozen voor veel hout.” De houten staanders moesten ook allemaal onder een andere hoek geplaatst worden. Allemaal niet te strak en te industrieel, want dat zou detoneren in de tuin. Het maakt de bouw nog een hele puzzel voor de mannen van Blenke. Rondom het platform wordt om veiligheidsredenen glas geplaatst.

 

Uitzicht over de essen

De Twentse essen zijn ontstaan voordat de kunstmest z’n intrede deed. Boeren reden hun schapenmest uit over de gezamenlijke, schrale akkers om het land vruchtbaarder te maken. Over de eeuwen heen resulteerde dit in de typerende bollingen in het landschap. In de Kloostergaarde zal ook een informatietafel geplaatst worden met uitleg over de essen, inclusief een door Landschap Overijssel ontwikkeld stripverhaal. Daarnaast is er informatie over wat er allemaal in het blikveld komt, zodra men op grote hoogte is. “Wat je ziet is echt prachtig!”, jubelt Van Dam. “Je kijkt over de es heen naar de volgende es en ziet alle kloosters van Zenderen. In de winter kun je helemaal tot aan Azelo kijken.”

 

Sinds kort lopen de diverse toeristische wandel- en fietsroutes niet meer alleen langs de bijzondere tuin, maar tegenwoordig ook erdoor. De nieuwe toren past helemaal in het streven om meer mensen te laten genieten van de mooie tuin met z’n bijzondere bomen en planten. Op dit moment bloeit bijvoorbeeld de bijzondere Anna Paulownaboom met de tere blauwwitte bloempjes.

 

Bruisende ideeën

Het werk in de tuin, dat door vele vrijwilligers wordt gedaan, is nooit klaar. Afgezien van het jaarlijkse onderhoud leven er ook nog volop nieuwe, bruisende ideeën om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. Er staan leuke evenementen op stapel en er is zelfs sprake van de bouw van een klein podium en een intieme setting om als trouwlocatie te kunnen dienen. (AJ/BM)

 

Voor een kaartje van de themaroute Beekdalen-Essen, onderdeel van Twents Blokje Om, klik hier (PDF)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024

(Snoei)hout brengen voor paasvuur

Zondagavond 31 maart, Eerste paasdag, zal er om 20.30 uur weer een paasvuur worden ontstoken aan...
17-03-2024

Blřf opnieuw naar Hertme

Het is niet voor het eerst en ongetwijfeld ook niet voor het laatst… Bløf komt...
13-03-2024

Racoon terug in Hertme

Het is alweer enkele jaren geleden dat Racoon optrad in het Hertmese Openluchttheater. Maar op...
07-03-2024