‘Zooo leuk. Dit hoort helemaal bij Borne...’
LYRISCHE AMBASSADEUR NATHALIE BAARTMAN OVER DE PINKSTERBRUIDJES:

‘Zooo leuk. Dit hoort helemaal bij Borne...’

Zondag dansen ze weer, de ruim 140 meisjes die in Borne voor heel eventjes een Pinksterbruidje mogen zijn. Sommigen in een eigentijds witte outfit, anderen in een jurkje dat ooit nog eens door hun mama en misschien zelfs wel oma is gedragen. De Bornse Pinksterbruidjes zijn voor menigeen dan ook veel meer dan folklore. Nostalgie bijvoorbeeld, omdat het hen met de paplepel is ingegoten, ja bijna erfelijk aanvoelt. Óf, zoals de Bornse Nathalie Baartman het zegt: “Het geeft me precies het blije gevoel dat bij het begin van de zomer hoort. Dat is wat een ritueel kan doen. Ik vind dat bijzonder.”

 

Toen de cabaretière in 2016 weer op haar oude nest terugkeerde, werd ze dan ook bijna als vanzelf weer gevangen door de Pinksterbruidjes. “Het is zooo leuk, het hoort helemaal bij Borne.” Haar euforie vertaalde zich al snel in de vraag van de Folkloregroep Borne of ze geen ambassadeur voor de bruidjes zou willen zijn. En voordat die vraag goed en wel was gesteld, klonk al haar volmondige ja.

 

‘Het is zo eenvoudig en daarom ook zo veel’

Nathalie: “Het ontroert me. Ik kan het niet goed uitleggen. Die zingende meisjes op een stille zondagochtend. Je hoort de stemmen in de verte. De ontluikende zon. De witte jurkjes en vooral die kniekousjes. De bloemenkransen. Het dansen in de kring. Het plezier. Het gegiechel. En dat alles zonder K3. Een verademing, hahaha... Maar serieus, het heeft een onschuld die bijna niet meer van deze tijd is. Ik vind het heel puur. Het is zo eenvoudig en daarom ook zo veel.”

 

Voor wie het allemaal eens wil meemaken: het begint zondag, op Eerste pinksterdag, al om 10.00 uur. Dan namelijk trekken de bruidjes in groepjes en met Rosa in hun midden verschillende wijken van Borne in. Na het zingen van ‘Daar komen de mooie Pinksterbruidjes aan, ze zijn zo heel mooi aangedaan. Geef wat, hou wat, volgend jaar is er weer wat.’ bellen ze bij de mensen aan en vragen ze of ze hun dansje willen zien. En als het goed is, worden ze dan beloond met snoep, fruit of een zakcentje. De precieze routes zijn te vinden op de website van de Folkloregroep Borne.

 

Dansen onder de Pinksterkroon

Om exact 13.00 uur volgt dan de climax op het Dorsetplein, waar alle bruidjes samenkomen rondom de inmiddels opgezette Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. De Fanfare- en Malletband St. Gregorius heeft dan net haar opwarmende concert, dat al om 11.30 uur begint, afgerond. Samen met de begeleiders van de scoutinggroep St. Stephanus Martina dansen de bruidjes in grote kringen rond de Pinksterkroon, waarbij ook het publiek kan aansluiten.

 

Tussendoor wordt er tekst en uitleg gegeven over de achtergronden van het bijzondere fenomeen dat, zoals bekend, al in 2015 op de Nationale Inventarislijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland werd geplaatst. Een klein half uurtje later zit het feest erop en kunnen de Pinksterbruidjes 2019 weer in de annalen worden bijgeschreven.

 

Meedoen?

Meisjes van 5 jaar en ouder die willen meedoen en ook een van de bruidjes willen zijn, kunnen zich nog aanmelden op de website. Komende zaterdag wordt er om 11.30 uur met alle bruidjes een half uurtje geoefend in Het Dijkhuis en volgen de laatste instructies om een dag later te kunnen stralen onder de Pinksterkroon. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024

Borne blijkt ook fris op z’n Best

Voor velen was het weer zondagmiddag het gesprek van de dag. ‘Blijft het droog,...
21-04-2024

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024