Olaf Boers schutterskoning 2019
22-06-2019
TROTSE WINNAAR DRAAGT WINST OP AAN ZIJN VADER

Olaf Boers schutterskoning 2019

Na exact 277 schoten was het zover. In dat schot raakte Frank de Boer de vogel weliswaar, maar hij bleef -voor de zoveelste keer- nog hangen. “Hij wordt wel mager”, wist Rob Munsterhuis zijn vijf medefinalisten nog toe te vertrouwen. Maar toen Olaf Boers even later met zijn welbekende grimas de positie innam en de trekker overhaalde, was het wél raak. Als een blok viel de Spassvogel in het gras. Het 278ste schot betekende dat de BSV, de Bornse Schutters Vereniging, een opvolger had gevonden voor Theo Lassche, de Schutterskoning van 2018. Olaf Boers is de onbetwiste nieuwe Koning.

 

Nog steeds groeiende

Het was, dat moge duidelijk zijn, zaterdag de dag van het jaarlijkse Koningsschieten van de vereniging die zoals gebruikelijk plaatsvond in de tuin van Theehuis de Karmeliet in Zenderen. De 36ste editie om precies te zijn. Een trotse Herman ter Wheele, de verenigingsvoorzitter, beet om half vier het spits af met zijn traditionele toespraak, waarin hij de vele genodigden, waaronder de Schützengemeinschaft Rheine, welkom heette. Met genoegen constateerde hij dat de vereniging nog steeds groeiende is en voortdurend nieuwe aanwas verwelkomt. Ook zei hij blij te zijn nu eindelijk eens dominee Johan Meijer te mogen verwelkomen en hem de eer te mogen gunnen het eerste schot te lossen.

 

Johan Meijer zelf was al niet minder verguld. Getooid met een feestelijke goudkleurige vlinderstrik nam hij in zijn woordje de toehoorders mee in de geschiedenis van de schutters waarbij hij, de ene keer humoristisch en dan weer uiterst serieus, de Reformatie, de Gaypride, de Nachtwacht en de komende Veteranendag tot een logisch geheel wist te verbinden. “Vivat, crescat, floreat”, zo sloot hij af, ‘dat je mag leven, groeien en bloeien’, daarmee een ode brengend aan alle schutters “omdat jullie altijd waakzaam en nuchter zijn en altijd paraat staan om onze samenleving, desnoods in de nacht, te beschutten en te beschermen.”

 

Eerste schot van Johan Meijer

Maar toen was het toch echt zover en kroop Meijer achter het gereedstaande geweer. Geroutineerd loste hij het eerste schot, al wist niemand even later welk doel de dominee nu eigenlijk voor ogen had gehad… Daarna was het de beurt aan de 38 mannen van de schuttersvereniging, die een plaats op de voorste rijen kregen toegewezen om vandaaruit de schietpogingen van de concurrentie van nabij te kunnen volgen.

 

Er volgde een lange reeks schoten. De meegekomen bezoekers zochten ondertussen vooral beschutting onder de grote parasols om gezellig keuvelend de middag door te brengen. Nadat Rob van Munster de linkervleugel naar beneden haalde en Toon Kotteman even later het rechterexemplaar voor zijn rekening nam, begon het allemaal serieus te worden.

 

Met zes potentiële kandidaten bleven ze over: Frank de Boer, Olaf Boers, Mark van Leeuwen, Rob Munsterhuis, Freddy Oude Nijhuis en Peter Roetgerink. Zij zouden onderling uitmaken wie zich de Schutterskoning 2019 zou mogen noemen. Bij het 278ste schot werd het dus Olaf Boers die even later zijn dolgelukkige vrouw Marloes in de armen sloot, waarna hij door alle schutters uitbundig werd gefeliciteerd.

 

Loterij

“Dit is heel mooi” zo verwoordde Boers in een eerste reactie zijn overwinning. “Ik ben nu vijf jaar lid van de vereniging, in navolging van mijn vader. Hem is het nooit gelukt de vogel naar beneden te halen, dus ik draag deze winst heel graag aan hem op.” Tegelijkertijd relativeerde hij zijn overwinning door van een pure loterij te spreken, maar de grimas die ondertussen plaats had gemaakt voor een brede grijns, bleef. Vanavond zal Boers officieel worden gekroond, waarna morgen het feest nog eens dunnetjes wordt overgedaan met het plaatsen van een boog voor zijn huis en het ‘nat maken’ ervan. (AJ/BM)

 

Op de bovenste foto links Olaf Boers, die wordt gefeliciteerd door Theo Lassche, de oude Schutterskoning

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Anka — 23 jun 2019
Gefeliciteerd Olaf, je vader zit vast ergens op een wolk te gloeien van trots!

Koningsschieten 2019


   

   

  Speelfilm Lina 11 oktober in premičre

  Het is alweer ruim tien jaar geleden dat Bornenaar Hans Mulder en Karin Nijhof van Aveleijn het...
  17-09-2020

  ‘Eindelijk weer eens een live concert’

  Zaterdagavond werd de concertdriedaagse in het Openluchttheater Hertme afgesloten met een...
  13-09-2020

  Rondje langs het cultureel erfgoed

  Wederom is er in deze coronatijd een creatieve oplossing gevonden om cultuur onder de aandacht...
  12-09-2020

  Pieter Omtzigt over tanend vertrouwen

  Niemand minder dan Pieter Omtzigt is op zondagmiddag 27 september de spreker tijdens het eerste...
  12-09-2020

  Nielson intiem in Hertme

  Het mocht weer, het kon weer, Metropool Open Air concerten in het mooie openluchttheater van...
  10-09-2020

  Roodkapje vermaakt klein én groot

  Zondagmiddag was Roodkapje in Hertme. Met in haar kielzog de wolf, Assepoester, een geit en de...
  06-09-2020