Audities belevingstheater van start
RUIM 100 BELANGSTELLENDEN VOOR SPEL OVER OORLOG EN BEVRIJDING IN OUD BORNE

Audities belevingstheater van start

Ruim een week geleden deed de Stichting Belevingstheater oorlogstijd en bevrijding Borne een oproep aan mensen om deel te nemen aan een grote voorstelling op vrijdag 3 april 2020, de dag waarop Borne precies 75 jaar geleden werd bevrijd. Een oproep die niet tegen dovenmansoren bleek gezegd, want inmiddels hebben ruim 100 belangstellenden gereageerd. Zaterdagmorgen waren de eerste audities bij café De Ster aan de Marktstraat.

 

Geweldige response

Diana van Os, de productieleidster, is er helemaal mee in haar nopjes. ”Ja, dit is een geweldige response. We hebben reacties van mannen en vrouwen en zeker ook van kinderen. Precies wat we zochten. Bovendien is het een mix van ervaren acteurs, die bijvoorbeeld ook een rol hadden bij de passiespelen in Hertme of, zoals nu, bij Hanna van Hendrik op de vliegbasis, maar zeker ook van mensen die voor het eerst de stoute schoenen aantrekken en wel willen meedoen.”

 

Vandaag zijn er ruim 65 mensen die kennis maken met Jos Brummelhuis (foto hiernaast), de regisseur van de voorstelling. Hij zal ze vertellen wat zoal de bedoeling is en peilen waar ieders voorkeur ligt. In kleine groepjes, verspreid over de ochtend, druppelen ze binnen waarna ze eerst op de foto gaan om zo ook later een referentiekader te hebben. Er wordt gelachen, ervaringen worden uitgewisseld.

 

‘Iedereen doet mee’

Als Brummelhuis eenmaal aftrapt vertelt hij dat het vooral een informele auditie betreft om ‘even aan elkaar te kunnen snuffelen’. “Maar ik kan jullie nu al verzekeren: iedereen doet mee.” Daarmee wordt het laatste beetje spanning weggenomen en zit de groep redelijk ontspannen met elkaar rond de grote tafel. Daarna ontvouwt de regisseur zijn plannen om tot een serie mini-voorstellingen te komen, die zich bijvoorbeeld in een winkel afspelen, in een oorlogshospitaal, op een boerenerf, bij een hoefsmid of tijdens een razzia.

 

Vervolgens maakt hij een kort rondje langs de auditanten om hun voorkeuren te peilen. Carla geeft aan wel een Duitse te willen zijn, alleen heeft ze nooit les gehad in de Duitse taal. “Dan wordt het dus plat Duuts?!”, antwoordt Brummelhuis lachend. De voorkeur van Guus gaat uit naar de rol van een Duitse soldaat. “Dat lijkt me wel wat, ik kan wel streng zijn.” En dat blijkt als hij even later tijdens een korte improvisatie een toevallige passant om een ‘Ausweis’ vraagt. De toon is gezet...

 

De komende maanden zal Brummelhuis verder aan het script werken. Daarbij baseert hij zich vooral op de oorlogsverhalen van Bornenaren waarmee hij ondertussen diverse gesprekken voert. “En ik kan jullie verzekeren dat ik al een aantal geweldige anekdotes heb gehoord waar we mooie scenes van kunnen maken. Zowel leuk als ontroerend. Ik denk dat dit heel mooi gaat worden.”

 

Aanmelden kan nog

Een klein halfuurtje later zit de eerste kennismaking erop. Onder het welbekende ‘u hoort nog van ons’ nemen ze afscheid van elkaar en krijgen ze alvast een eerste schema aangereikt waarop ruim dertig repetitiedagen zijn ingekleurd. Het spel is op de wagen dus. Over een week is de tweede auditieronde. Diana van Os ten slotte: “Als er mensen zijn die zich nog willen aanmelden, laat ze dan snel een mail sturen naar belevingstheaterborne@gmail.com, want er is nog ruimte voor meer acteurs en figuranten.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hertme is klaar voor Robin Hood

Zondagmiddag rond de klok van één oogt het Openluchttheater Hertme als een...
05-05-2024

Ingetogen stiltes in Borne, Hertme en Zenderen

Met een sobere bijeenkomst in de Oude Kerk begon zaterdagavond om 19.00 uur de herdenking van de...
04-05-2024

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024