Afrika Festival geolied van start
OOK DE 31STE EDITIE IS EEN FEEST VOOR BEZOEKERS EN VRIJWILLIGERS

Afrika Festival geolied van start

Een geoliede machine. Dat is de belangrijkste conclusie na één dag Afrika Festivallen. Natuurlijk, Harouna Samake, de vijfkoppige band uit Mali speelde zaterdagmiddag de sterren van de hemel en de langverwachte terugkeer naar Hertme van Fatoumata Diawara (ook al uit Mali) op zaterdagavond zal nog lang in de geheugens van de duizenden bezoekers blijven hangen, maar het is toch vooral de geroutineerde organisatie van het omvangrijke evenement die voor een heel belangrijk deel het festival maakt tot wat het is.

 

Nippen aan muntthee

Dit weekend klopt het gewoon allemaal in Hertme. De honderden vrijwilligers, allemaal gestoken in groene t-shirts, beheersen het festival tot in de finesses. Vriendelijke parkeerwachten brengen de automobilisten tot dichtbij het openluchttheater, waar een volgende groep de bezoekers van harte welkom heet. Eenmaal op het feestterrein kom je ogen en oren te kort. Een bonte mengeling aan bezoekers en standhouders scharrelt vrolijk en relaxed door elkaar. Rondom het fonkelnieuwe Spookhuis liggen mensen op zitzakken. De een doet een dutje, de ander nipt aan muntthee en de derde en vierde knuffelen elkaar eens lekker.

 

Er lopen mensen van de Veiligheidsdienst rond om een oogje in het zeil te houden; ook zij hebben een relaxte dag. Plots verschijnen er twee grote giraffes die wandelend het terrein verkennen. Het plaatje oogst bewondering en een glimlach. Even later hebben de meiden die zich in dat warme pak en op stelten hebben gehesen hun pauzemoment bij het Theaterhoes. Nat bezweet zakken ze onderuit en weer staat er een vrijwilliger paraat om ze van eten en drinken te voorzien.

 

‘Het zal zo allemaal wel weer werken’

Harouna Samake trekt ondertussen een overvol theater. Er wordt geluisterd, gedanst en genoten. Programmeur Rob Lokin heeft zijn vaste plek naast de bühne om het optreden van nabij te volgen. Ook hij straalt tevredenheid uit. “Het loopt allemaal weer gesmeerd”, zegt hij kort. Even breekt er op de grote naastgelegen weide paniek uit als door een stroomstoring de pinautomaten niet werken bij de drinkgelegenheden. Terwijl de plannen zo mooi waren en Hertme dit jaar haar eerste cashless festival zou gaan beleven. De dames achter de bar houden het hoofd echter koel en onder motto ‘het zal zo allemaal wel weer werken’ gaan ze door met schenken. Ze krijgen gelijk. Even later is het euvel getackeld.

 

Het Afrika Festival draait haar 31ste editie met verve. Er valt geen wanklank te horen en de diverse uiteenlopende en vaak verrassende optredens volgen elkaar in hoog tempo op. De 4.000 bezoekers vinden het allemaal prachtig; de vrijwilligers al niet minder. Zondag, op de tweede en laatste dag, komen ze elkaar wellicht weer tegen, want een deel van de bezoekers heeft er zelfs het volle weekend voor uitgetrokken om op te gaan in die bijzondere Afrikaanse muziek. Aan de vrijwilligers zal het niet liggen, want ook morgen staan ze weer in hun groene t-shirt paraat. Op hún festival, in hun theater, in hun Hertme. Ook al ademt het voor eventjes vooral Afrika. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Afrika Festival 2019


    Humor en plezier markeren Familiedag Zenderen

    Jong - en iets ouder - Zenderen staat op Tweede pinksterdag in het teken van de jaarlijkse...
    20-05-2024

    Dansen op een mooie Pinksterdag

    Wie kent het niet: het liedje ‘Op een mooie Pinksterdag’ van Leen Jongewaard en...
    19-05-2024

    De Rosa’s vinden het best een beetje spannend

    “Het ging gewoon hartstikke goed”, klinkt het zaterdag rond het middaguur in het...
    18-05-2024

    Hertme is klaar voor Robin Hood

    Zondagmiddag rond de klok van één oogt het Openluchttheater Hertme als een...
    05-05-2024

    Ingetogen stiltes in Borne, Hertme en Zenderen

    Met een sobere bijeenkomst in de Oude Kerk begon zaterdagavond om 19.00 uur de herdenking van de...
    04-05-2024

    Nena op 31 augustus in Hertme

    Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
    30-04-2024