Dahlia’s in de hoofdrol
OPEN DAGEN FLORALIA OP 7 EN 8 SEPTEMBER

Dahlia’s in de hoofdrol

De regen van enkele dagen terug kwam voor de bloemen en planten bij Bloemenvereniging Floralia als een zegen uit de hemel. Vrijwilligers waren bijna de hele hete zomer vroeg uit de veren om de tuin te besproeien, de droogteschade te beperken en de bloemen in topvorm te houden. De helpende hand van de natuur kwam precies op tijd om net dat extra zetje te geven en de bloemenzee in alle glorie te herstellen. Precies op tijd voor de open dagen op 7 en 8 september.

 

De chrysanten, zonnebloemen, zinnia’s en dahlia’s aan de Twickelerblokweg staan er prachtig bij en de bloemenvereniging maakt zich op voor de jaarlijkse, drukbezochte show. Vorig jaar genoot een recordaantal van 1.400 bezoekers van de kleurenpracht en de bijbehorende streekmarkt. Dit jaar is het thema ‘Zon, water en wind’ en dat zal tot uiting komen in de bloemenshow in de serre, waar ongetwijfeld weer adembenemende bloemstukken tentoongesteld worden.

 

Streekmarkt

Er zijn kalebassen, bloemstukken en pompoenen uit de tuin te koop, naast de zelfgemaakte houten producten als vogelhuisjes en dergelijke. De streekmarkt tijdens de open dagen wordt steeds uitgebreider. Er is een imker, een mandenvlechter, er zijn bonsai telers en vlierbessenproducten van Culibes uit Zenderen. Maar ook zijn er schilderijen en andere creatieve producten te koop en kan men kijken naar demonstraties kantklossen, weven en glasschilderen. Wie wil kan een gokje wagen en het juiste gewicht van een reuzenpompoen raden of meespelen in de loterij.

 

Dahlia’s in de hoofdrol

Maar de grootste sterren van de open dagen zijn natuurlijk de dahlia’s met hun extravagante uiterlijk. In allerlei soorten, maten en kleuren zijn ze te bewonderen. Al sinds 1953 vormt de teelt van dahlia’s het hart van Floralia. Ooit opgericht onder het personeel van textielfabriek Spanjaard, met jaarlijkse wedstrijden wie de mooiste dahlia kon kweken. Het verhaal gaat dat de competitie hoog opliep, met spionagepraktijken in elkaars tuinen en wat al niet meer. Alles om de prijs voor de mooiste dahlia te bemachtigen. Die tijden liggen allang achter de vereniging. Tegenwoordig werkt men gezamenlijk en eensgezind aan het assortiment dahlia’s en is men zeker niet minder trots op het resultaat.

 

De dahliaknollen zijn tijdens de open dagen te koop. Ervaring leert dat men er voor de meest bijzondere soorten wel vroeg bij moet zijn om een plekje op de intekenlijst te kunnen bemachtigen.

 

De open dagen zijn op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00 uur tot 16.00 uur. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Wienk — 04 apr 2020
Wil graag weten hoe hoog en hoe breed U de dahlia’s ondersteunt.
B.V:D.
Groeten
Jan Wienk

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024

Vorstelijke bezoeken aan Borne

Het oranjegevoel in Borne kennen we vooral van activiteiten op Koningsdag, morgen is het centrum...
26-04-2024

Koningsdag in de steigers

Opnieuw staat het centrum van Borne twee dagen in het teken van Koningsdag. Met vrijdagavond een...
23-04-2024