Zonnige start Open dagen
BLOEMENVERENIGING FLORALIA ZET HAAR TUINDEUREN WEER OPEN

Zonnige start Open dagen

Dit jaar is het thema ‘Zon, water en wind’ tijdens de Open Dagen van Bloemenvereniging Floralia. De zon en het water laten zich zaterdag ook letterlijk zien. Tegen het middaguur hadden al zo’n 250 bezoekers genoten van de bloemenpracht en de streekmarkt. “De verkoop van dahliaknollen is een succes. Rond 12.00 uur waren sommige rassen al uitverkocht”, vertelt Henk de Vries, secretaris en penningmeester van de bloemenvereniging.

 

“De vereniging bestaat uit 35 vrijwilligers. De jongste is 42 jaar en de oudste 80. Ieder verzet werkzaamheden naar eigen kunnen. Ook hier kun je spreken van vergrijzing binnen de club. We zijn op zoek naar mensen die interesse en plezier hebben in het kweken en onderhouden van de bloementuin. Met name de zomersnijbloemen vragen om liefdevol verzorgd te worden. Als een belangstellende daarnaast ook een stukje moestuin wil bijhouden dan behoort dat ook tot de mogelijkheden.”

 

Met een stralende lach toont Gemma, een bezoekster, vol trots foto’s van haar dahlia’s op de smartphone. De Vries herkent direct de soort. En al snel vliegen de namen Cornel en Karma met toenemend enthousiasme rond. Gemma: “Ik zoek een Café au lait, voor achter in mijn tuin.” De secretaris weet dat de voorraad beperkt is; er liggen nog drie knollen voor de verkoop.

 

Duizenden verschillende soorten

Wereldwijd bestaan er naar schatting enkele tienduizenden verschillende dahlia’s en elk jaar komen er nog nieuwe variëteiten bij. Omdat het moeilijk is zoveel soorten in te delen, wordt een onderscheid gemaakt tussen laagblijvende en hoge dahlia’s. De lagere soorten, die geen steun nodig hebben, hebben meestal kleinere bloemen en zijn heel geschikt om in een pot te planten voor op het terras of balkon. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt volgens de bloemvorm.

 

Gezelligheid en tuinieren

Op de vraag waarom iemand aangesloten is bij Floralia, antwoordt Linda: “Het is heerlijk om buiten en met bloemen bezig te zijn. Het is hier gezellig.” Willie beaamt dat. “Mijn hobby is tuinieren. Ik ben verantwoordelijk voor de chrysanten. Gemiddeld kom ik hier tweemaal per week. Maar vooral het contact tussen de vrijwilligers onderling geeft mij voldoening.“

 

Naast de dahlia’s, chrysanten, zonnebloemen, zinnia’s, in de volle grond, worden er ook kolossale adembenemende bloemstukken getoond. Bloemen met zelfs een doorsnede van 25 centimeter. Naast de gaarde zijn er tuin- en niet-tuingerelateerde producten op de streekmarkt te zien en te koop, waaronder de levende have van de Twentse Hoeder Club, die dit jaar voor het eerst present is. De tuinen zijn ook zondag nog toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur aan de Twickelerblokweg. (YD/RH/DdG)

 

Voor meer foto's: zie album Facebook

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Melbuul’ndagen gaan toch niet door

De Melbuul’ndagen gaan deze zomer tóch niet door. Dat heeft de organisatie deze...
17-06-2021

Hollandse Nieuwe smaakt ook zo weer uitmuntend

‘Samen het glas heffen in het prille zomerzonnetje met lekkere hapjes en verse haring....
17-06-2021

Rondleidingen Oud Borne weer mogelijk

De gidsen van Oud Borne staan vanaf maandag 21 juni 2021 weer startklaar om belangstellenden...
15-06-2021

Jubilerende Doldraejers gooien roer om

Op het oog lijken het stille tijden voor de carnavalsverenigingen. Corona gooide immers alle...
11-06-2021

Volksfeesten Zenderen zijn springlevend

Voor het tweede achtereenvolgende jaar blijft het weiland aan de Lidwinaweg verstoken van de...
10-06-2021

Pinksterbruidjes, levende folklore in Borne

Pinksteren wordt gevierd op de zevende zondag na Pasen, 10 dagen na Hemelvaartsdag. In de...
23-05-2021