Jeroen Pol Jagerskoning 2019
EERSTE SCHUTTERSFEEST ‘DE KROMME LOOP’ ANGORAGEIT-WAARDIG

Jeroen Pol Jagerskoning 2019

Op de avond van 3 mei werd, in een rumoerige rookruimte bij De Steeg, de stichtingsakte met het nodige ceremonieel vertoon ondertekend. Daarmee werd de kersverse Schuttersvereniging De Kromme Loop een feit en hadden de oudgedienden van Karnavalsvereniging De Angorageiten hun nieuwe speeltje gevonden. Na maanden van voorbereiding, want bedenken is één en doen is twee, volgde zaterdagmiddag dan eindelijk het moment waarop de aspirant-schutters voor de allereerste keer naar buiten traden. In vol ornaat en met het onvermijdelijke biertje in de hand.

 

‘Geen pröttel’

Als de plek waar het allemaal moest gebeuren was gekozen voor een ‘jachtterrein’ aan de Twickelerblokweg. De 88-jarige landeigenaresse Jo Ellenbroek vond het allemaal prima. “A’j d’r mer geen pröttel van maakt!”, zo had ze waarschuwend ingestemd. En dat was bij de mannen niet aan dovemansoren gezegd. Sterker, ze nodigden Jo uit om tegen vieren het eerste schot te lossen en op het moment supreme stelden ze zich dan ook in een strakke erehaag op om de grote weldoenster met een warm applaus te ontvangen.

 

Natuurlijk waren nog niet alle leden van de Schuttersvereniging present, want ja… het was immers zaterdagmiddag, mooi weer en iedereen druk, druk, druk. Het mocht de pret echter niet drukken. “We beginnen gewoon”, besloot een meerderheid van stemmen en door alle zenuwen werd zelfs vergeten het daarvoor speciaal geregelde kanon een luide aftrap te laten verrichten. “Noh, dan doen we dat straks wel bij de huldiging”, luidde de even simpele als pragmatische oplossing. Waarmee je je weer voor even op een winters Rheineplein waande, alwaar de opkomst van de Koning ook altijd anders verloopt dan het protocol het doet voorschrijven.

 

Stabiele bodem

Het deerde de 35 mannen allemaal niet. Net zomin als Jo, die haar schot op de vogel (”O ja, we hebben nog geen naam voor het dier”) rakelings naast zag gaan. Daarna was het de beurt aan de jagers, die allen hun eigen theorie hadden, maar daar bleef het vooralsnog ook bij. Het ging om de gezelligheid, om het vertier en het bier, en dat was allemaal prima voor elkaar. Behalve de bierstand was er bijvoorbeeld een springkussen voor de meegenomen kinderen, terwijl voorzitter Hugo Tinselboer nog eens voor een oefenschiettent had gezorgd, die op de Bornse kermis niet zou misstaan. Even verderop wordt zelfs een grote barbecue opgewarmd die de hongerige jagers tegen de avond een stabiele bodem moet verschaffen.

 

Ondertussen gonst het van de geluiden over hoe de vogel het beste te raken en vooral ook wie als grote kanshebber op de eerste titel gezien kan worden. Opvallend vaak valt de naam van Benno Schwering, alleen is hij nog in geen velden of wegen te bekennen. Even later komt vanuit De Steeg een geluid: “Ik kom er zo aan, ben nog even druk”. Maar als de gastheer van De Angorageiten dan ook eenmaal is gearriveerd, groeit het schieten op de anonieme vogel in rap tempo naar een onvermijdelijke climax.

 

Winnaar wordt 'ie echter niet; hij moet genoegen nemen met de kloppersprijs. De drijversprijs gaat naar Tom Ellenbroek en het is Jeroen Pol die tot Jagerskoning 2019 wordt uitgeroepen en even later apetrots de potsierlijke trofee met veel bombarie in ontvangst mag nemen uit handen van Petra Lagrand, de schutterskoningin van Oele. Jeroen woont in Borne, is getrouwd met Liske Braakhuis en samen hebben ze twee kinderen: Hidde en Yfke.

 

Het is na een middag vogelschieten al snel duidelijk: dit is geen eenmalige gebeurtenis. De ouwe hap van De Angorageiten heeft het voor elkaar. Een nieuwe traditie is geboren, de Kromme Loop zorgt voor nieuw spektakel en is volledig Angorageit-waardig. (AJ/BM)

 

Voor meer foto's: zie album op Facebook

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020