Vrijwilligers verzamelen 65 volle zakken
GROTE SCHOONMAAK IN BORNE BELEEFT STRALENDE APOTHEOSE

Vrijwilligers verzamelen 65 volle zakken

Gisteren werd er al een beetje warmgedraaid op en rond het Twickel College in Borne. Zo’n 150 leerlingen scoorden er ruim tien vuilniszakken vol rommel die ze her en der op straat en in het groen verzamelden. Maar vandaag, op de wereldwijde World Cleanup Day, was het echt en gingen tientallen vrijwilligers, buurtverenigingen en ondernemers op pad om in enkele uurtjes tijd hun buurtvuil op te ruimen. Vanmiddag rond 16.15 uur volgde de apotheose op het Dorsetplein. En werd de totale buit van de dag: ruim 65 volle zakken, oude kranten en bouwafval demonstratief uitgestald. “Een succes met een zorgelijk randje”, aldus wethouder Michel Kotteman.

 

Bijtijds op pad

Hoewel de grote schoonmaak officieel pas in de middag zou beginnen, waren er vanmorgen vroeg al enkele tientallen mensen in de weer. Op industrieterrein Molenkamp bijvoorbeeld, waar zes ondernemers de prikkers en vuilniszakken ter hand namen om hun werkterrein weer spic en span te krijgen. Maar ook in de Bornsche Maten en op het Letterveld gingen grote groepen mensen al bijtijds op pad. Vanuit ruim twintig over Borne verdeelde hotspots staken ze vandaag enkele uren hun handen uit de mouwen. Allemaal met hetzelfde doel: Borne weer een beetje schoner krijgen.

 

Hengeloër Tijmen Sissing, de inmiddels wereldwijd bekende trashpacker, was de grote aanjager van de wereldwijde schoonmaakdag, die inmiddels in 150 landen en door miljoenen mensen navolging krijgt. Tijdens de slotmanifestatie op het Dorsetplein zei hij dan ook ‘apetrots te zijn ook de mensen in Borne in beweging te hebben kunnen krijgen’. “En dat moet ook”, zo vervolgde hij, “want ik zie een schoon 2050 als een stip aan de horizon. Daar moeten we met ons allen keihard aan werken. Maar vandaag wil ik toch vooral een toost uitbrengen op iedereen, die ook heeft meegeholpen. En volgend jaar allemaal weer meedoen hè!”, zo besloot hij.

 

Varkentjes in Borne

Ook wethouder Michel Kotteman liet zich in soortgelijke woorden uit. “Wat jij in korte tijd teweeg heb gebracht, is ongelofelijk”, zo begon hij tegen Sissing. “En als ik zie hoeveel vuil we vandaag weer hebben verzameld, dan bekruipen mij gemengde gevoelens. 65 Volle vuilniszakken betekent dat er nog steeds wel wat varkentjes in Borne rondlopen, die argeloos met hun afval omgaan. Maar het betekent ook dat het door de jaren heen wel wat minder wordt.” Daarbij refereerde hij aan de jaarlijkse actie van Borne Schoon in maart, die al acht jaar lang haar vruchten afwerpt.

 

Het feestelijk slot van de grote schoonmaakdag kreeg nog eens extra dimensie door het optreden van de band ‘The Trash Meters’ die met haar ‘lekkere muziek’ het publiek op de volle terrassen volop vermaakte. Tijmen Sissing kon op enig moment de verleiding niet weerstaan er een improviserende rap tegenaan te gooien, waarin hij de succesvolle dag samenvatte. De 65 vuilniszakken, die in een grote T-vorm voor het podium lagen, vormden daarbij de stille getuigen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

BOP gaat verkeersveiligheid onderzoeken

Meer dan 300 lezers lieten hun stem gelden in de poll waarin we vroegen een voorkeur aan te...
24-02-2020

Infoavond over Borne Schoon

Op zaterdag 21 maart is weer de jaarlijkse actiedag Borne Schoon. Ruim honderdvijfentwintig...
24-02-2020

‘Geen aanleiding wijziging vuurwerkbeleid’

In antwoord op schriftelijke vragen van het CDA naar aanleiding van de maatschappelijke...
19-02-2020

Grootschalige renovatie gemeentehuis nodig

Het gemeentehuis is gebouwd in 1988 en kent nu een aantal functionele en technische beperkingen....
19-02-2020

Wat wilt u dat BOP onderzoekt?

Het Borns Onderzoek Platform BOP is van start gegaan! Met het project, waarvoor BorneBoeit van...
15-02-2020

Meedenkers geven input voor toetsingskader

Zo’n 70 mensen gaven gehoor aan de oproep van de gemeente Borne om mee te denken over het...
12-02-2020