Vrijwilligers verzamelen 65 volle zakken
GROTE SCHOONMAAK IN BORNE BELEEFT STRALENDE APOTHEOSE

Vrijwilligers verzamelen 65 volle zakken

Gisteren werd er al een beetje warmgedraaid op en rond het Twickel College in Borne. Zo’n 150 leerlingen scoorden er ruim tien vuilniszakken vol rommel die ze her en der op straat en in het groen verzamelden. Maar vandaag, op de wereldwijde World Cleanup Day, was het echt en gingen tientallen vrijwilligers, buurtverenigingen en ondernemers op pad om in enkele uurtjes tijd hun buurtvuil op te ruimen. Vanmiddag rond 16.15 uur volgde de apotheose op het Dorsetplein. En werd de totale buit van de dag: ruim 65 volle zakken, oude kranten en bouwafval demonstratief uitgestald. “Een succes met een zorgelijk randje”, aldus wethouder Michel Kotteman.

 

Bijtijds op pad

Hoewel de grote schoonmaak officieel pas in de middag zou beginnen, waren er vanmorgen vroeg al enkele tientallen mensen in de weer. Op industrieterrein Molenkamp bijvoorbeeld, waar zes ondernemers de prikkers en vuilniszakken ter hand namen om hun werkterrein weer spic en span te krijgen. Maar ook in de Bornsche Maten en op het Letterveld gingen grote groepen mensen al bijtijds op pad. Vanuit ruim twintig over Borne verdeelde hotspots staken ze vandaag enkele uren hun handen uit de mouwen. Allemaal met hetzelfde doel: Borne weer een beetje schoner krijgen.

 

Hengeloër Tijmen Sissing, de inmiddels wereldwijd bekende trashpacker, was de grote aanjager van de wereldwijde schoonmaakdag, die inmiddels in 150 landen en door miljoenen mensen navolging krijgt. Tijdens de slotmanifestatie op het Dorsetplein zei hij dan ook ‘apetrots te zijn ook de mensen in Borne in beweging te hebben kunnen krijgen’. “En dat moet ook”, zo vervolgde hij, “want ik zie een schoon 2050 als een stip aan de horizon. Daar moeten we met ons allen keihard aan werken. Maar vandaag wil ik toch vooral een toost uitbrengen op iedereen, die ook heeft meegeholpen. En volgend jaar allemaal weer meedoen hè!”, zo besloot hij.

 

Varkentjes in Borne

Ook wethouder Michel Kotteman liet zich in soortgelijke woorden uit. “Wat jij in korte tijd teweeg heb gebracht, is ongelofelijk”, zo begon hij tegen Sissing. “En als ik zie hoeveel vuil we vandaag weer hebben verzameld, dan bekruipen mij gemengde gevoelens. 65 Volle vuilniszakken betekent dat er nog steeds wel wat varkentjes in Borne rondlopen, die argeloos met hun afval omgaan. Maar het betekent ook dat het door de jaren heen wel wat minder wordt.” Daarbij refereerde hij aan de jaarlijkse actie van Borne Schoon in maart, die al acht jaar lang haar vruchten afwerpt.

 

Het feestelijk slot van de grote schoonmaakdag kreeg nog eens extra dimensie door het optreden van de band ‘The Trash Meters’ die met haar ‘lekkere muziek’ het publiek op de volle terrassen volop vermaakte. Tijmen Sissing kon op enig moment de verleiding niet weerstaan er een improviserende rap tegenaan te gooien, waarin hij de succesvolle dag samenvatte. De 65 vuilniszakken, die in een grote T-vorm voor het podium lagen, vormden daarbij de stille getuigen. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

Geen gouden kranen in ‘sportpaleis’

Onderdeel van de kadernota die 22 september vastgesteld moet worden is het bepalen in welke...
16-09-2020

Raad worstelt met kadernota

In Borne is men niet gewend om met een kadernota te werken. Een plan in grote lijnen, waarbinnen...
15-09-2020

Gemeente Borne neemt duurzame energie af van...

Samen met nog negen Twentse gemeenten zet de gemeente Borne verdere stappen in de verduurzaming...
14-09-2020

Gezamenlijk werken aan beter imago

De slechte rapportcijfers voor ‘vertrouwen in bestuur’ en ‘samenwerking met...
09-09-2020

Verder met de energietransitie

In concept heeft de gemeente Borne aangeboden om aan de Twentse opgave om in 2030 de helft van...
09-09-2020

Snelheidsrecord raadsvergadering

In exact 52 seconden was de gemeenteraadsvergadering van dinsdagavond voorbij. Op de agenda een...
08-09-2020