'Optie verdiept spoor laten vallen'
26-09-2013
Ministerie zegt vijf miljoen voor eerste tunnel toe

'Optie verdiept spoor laten vallen'

De gemeenteraad van Borne moet in haar vergadering van 1 oktober het besluit nemen niet langer te opteren voor een verdiepte spoorweg door het dorp. Dat is het dringende verzoek van het college van B & W aan de raad, nu ook staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld heeft laten weten dat een dergelijk scenario financieel niet haalbaar is. De bewindsvrouw adviseert de gemeente de wens van een verdiept spoor los te laten. 

Burgemeester Rob Welten: “We moeten nu eenmaal keuzes maken en kunnen het helaas niet iedereen naar de zin maken. We helpen de Bornse gemeenschap echter wel door realistisch te zijn en nu te kiezen voor een of meer tunnels, waarvan de eerste binnen vijf jaar te realiseren is.”

 

Voor B & W is het van belang dat komende dinsdag in de raad de knoop wordt doorgehakt om vervolgens nog tijdens de huidige regeerperiode van de raad, voor 1 februari 2014, de structuurvisie te kunnen vaststellen. “Die zaken moeten volgtijdelijk gebeuren”, aldus Welten. “Omdat anders de discussie wordt vertroebeld. Pas als duidelijk is dat we voor een of meer tunnels gaan, kunnen we ook met de maatschappij in overleg op welke plek dan de eerste binnen vijf jaar moet komen en of dat al dan niet op de plek van een van de bestaande overwegen moet zijn of op een nieuwe locatie in de wei, om industrieterrein De Molenkamp heen. Daarbij gaat het om het hoogste te verwachten rendement en de minste  maatschappelijke schade. Er zitten voor- en nadelen aan elke optie en we zullen ook extra voorzieningen moeten treffen als de aanleg doorgaat. Waar het om gaat is dat we de Bornse gemeenschap binnen vijf jaar alvast behoorlijk wat meer veiligheid op en rond het spoor kunnen bieden.”

 

Het ministerie heeft het college laten weten vanuit het NaNOV-budget (Na Afwijzing Noord Oostelijke Verbinding voor goederentreinen) vijf miljoen euro beschikbaar te willen stellen voor het vervangen van een overweg door een onderdoorgang. Het vraagt wel van de gemeente op korte termijn een prioriteitsvolgorde voor de aan te pakken overweg(en) aan te geven. Nog dit jaar besluit het ministerie of haar bijdrage kan worden verhoogd tot 13,6 miljoen euro.

Het MInisterie van Infrastructuur en Milieu levert ook een financiele injectie voor de landelijke meting van de 'dichtligtijden' van 633 overwegen in het hele land. Eind dit jaar worden zogenaamde dtaloggers geplaatst bij de overgangen aan de Azelosestraat, Bornerbroeksestraat, Deldensestraat, Jupiterstraat en de voetgangsreoversteek op het station. De gemeente heeft er bij ProRail op aangedrongen ook de overweg aan de Oonksweg in de meting te betrekken. Begin 2014 worden de resultaten van de metingen verwacht. 

De gemeente acht het onderzoek van groot belang, omdat passanten van overwegen de neiging hebben langs gesloten spoorbomen te gaan als de wachttijd naar hun zijn te lang duurt. "Het is realiteit dat de overwegen in Borne nog wel eens problemen opleveren. We zijn een van de gemeenten waar die zich opstapelen. Mensen vertonen daardoor helaas soms aangepast gedrag, ook al is het zelfs wettelijk verplicht te wachten als spoorbomen dicht zijn."

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024

Bornse toppers lunchen samen op Vrouwendag

Vandaag, vrijdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een dag die al - zij het nog...
08-03-2024

Grote stroomstoring in Borne

UPDATE 19.19 uur: Enexis meldt dat de storing is verholpen   Rond 17.45 uur maandagavond...
12-02-2024

Kleiner wonen? Onze wooncoach denkt graag met u...

ADVERTORIAL • Sigrid Mulder is wooncoach bij Welbions. Zij zorgt ervoor dat huurders van...
10-02-2024

‘Sabrina is een schat van een meid. Wat wil je...

ADVERTORIAL • ‘Niet klagen maar dragen.’ Het enige wat er in de nieuwbouwwoning...
09-02-2024