Borne experimenteert met nieuw stembiljet
EEN VAN DE VIJF TESTGEMEENTEN BIJ EUROPESE VERKIEZINGEN OP 6 JUNI

Borne experimenteert met nieuw stembiljet

De voorbereiding voor de Europese verkiezingen in Borne is begonnen. Maandagavond ontvingen de stembureauleden een instructie. Spannend, want Borne is één van de vijf gemeenten in Nederland die deelnemen aan een experiment. Dit betekent dat alle inwoners van de gemeente hun keuze kenbaar maken op een kleiner en handzamer formulier.

 

Nieuw stembiljet: eenvoudiger en kleiner

“Er is twaalf jaar gewerkt aan de totstandkoming van een nieuw stembiljet”, legt Judith Mulder van bureau Osage uit. Af en toe heeft de politiek het proces enkele jaren stilgelegd. Alles is in opdracht en onder auspiciën van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Iedereen kan zich het tafeldekkende formulier van de Tweede Kamerverkiezingen, vorig jaar, nog wel herinneren.

 

Het was vaak een gestoei om het uit en op te vouwen. Nu is het opgevouwen ongeveer een kwart van een A4tje. Dit betekent dat het tellen met dit formaat ook eenvoudiger gaat. Dit formulier is ook makkelijk om te zetten in een stemmal die gebruikt wordt voor slechtzienden en blinden. Bij het stembureau van Het Dijkhuis wordt deze stemmal gebruikt. In de toekomst is het nieuwe stembiljet te gebruiken voor het elektronisch tellen. De stembureauleden glimlachen, herkennen de problemen, en zien voordelen in de verbetering.

 

Wat is het verschil?

Op de bovenste helft van het stembiljet staan de partijen met herkenbare logo’s aangegeven. Logo’s herkenbaar voor laaggeletterden. Ernaast staat een rondje dat rood ingevuld kan worden. Als eerste kies je een partij en vul je het vakje rood in. Op de onderste helft van het biljet staan cijfers met een rondje ernaast dat ook rood ingevuld moet worden. Het verschil met vroeger is dat hier geen namen meer op staan. In een apart overzicht, een los vel, dat iedereen thuisgestuurd krijgt en op het stembureau in het stemhokje ligt, staan de nummers en namen van de kandidaten. Je zoekt een kandidaat uit waarop je wilt stemmen. Het nummer dat ernaast staat vind je terug op het stembiljet. En dit maak je ook rood.

 

Iedereen heeft stempas met bijzondere informatie ontvangen

Inmiddels zijn de stempassen bij iedereen in de brievenbus terecht gekomen. Nieuw is de bedrukking op de enveloppe. “Let op: tijdens de verkiezing op 6 juni 2024 stemt u met een nieuw stembiljet.” “De gemeente doet er alles aan om iedereen erop te attenderen dat we aan een experiment deelnemen”, geeft Elles Grootjans aan. Zij is namens de gemeente belast met de organisatie van de verkiezingen. Het is van belang dat de mensen de enveloppe thuis, voor het stemmen, openen en lezen. Want hierin staat beschreven, aan de hand van voorbeelden, hoe het er uit ziet en hoe het werkt. Tevens is het mogelijk om te oefenen. Dit kan via www.oefenstembiljet.nl.

 

Oefenochtend op woensdag 22 mei en kiezerspastoerisme

Wie de oefenstembiljetten voor 6 juni wil inzien en wil oefenen kan dit op woensdag 6 mei tussen 09.30 en 12.00 uur op het gemeentehuis doen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Men verwacht op 6 juni landelijk veel belangstelling. Naast Borne doen ook de gemeenten Alphen aan de Rijn, Midden Delfland, Boekel en Tynaarlo aan het experiment mee. Het betekent ook dat bij diverse stembureaus medewerkers van het ministerie aanwezig zijn. Her en der worden kiezers bevraagd naar hun bevindingen. Maar ook de landelijke pers zal het volgen. Er is ook kiezerspastoerisme te verwachten: mensen die het interessant vinden om aan deze proef deel te nemen.

 

Of de veranderingen uiteindelijk ook tot een hogere opkomst zullen leiden (in 2022 43,5 procent in Borne), dat blijft voorlopig nog koffiedik kijken... (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Tenhage — 14 mei 2024
Heel mooi een kleiner formulier , maar waarom niet digitaal stemmen niet zo omslachtig gaat tellen veel sneller .
Helmie — 14 mei 2024
Lijkt me duidelijk en handig!

Word jij herenboer op de Zenderense Es?

ADVERTORIAL • In Twente hopen we na Herenboerderij Usseler Es binnenkort een tweede...
05-06-2024

‘Het gemak dient de mens’

Af en toe zie je er nog wel eens één staan langs een sloot of op een boerenerf,...
04-06-2024

Meulenbroek Dierenartsen bestaat 15 jaar

ADVERTORIAL • Wat gaat de tijd snel! 15 jaar geleden begonnen wij uit het niets onze...
06-05-2024

Strijdend onder Britse vlag

In Green Park, hartje Londen, staat het in 2012 door koningin Elisabeth onthulde...
03-05-2024

Overbieden is de trend in krappe huizenmarkt

ADVERTORIAL • De huizenmarkt blijft in beweging en voor verkopers kan dit goed nieuws zijn....
27-03-2024

De arbeidersklasse roert zich!

Het begin van de twintigste eeuw kenmerkte zich door de opkomst van vakbonden en...
25-03-2024