Rode Kruisgebouw wordt veldhospitaal
BEWONERS OUD BORNE BIJGEPRAAT OVER PLANNEN BELEVINGSTHEATER

Rode Kruisgebouw wordt veldhospitaal

“Vrijdagavond 3 april 2020 moet Oud Borne een ‘Sperrgebiet’ zijn voor auto’s”, aldus Jan Matel van de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne donderdagavond in De Ster. Het bestuur van de stichting wilde de bewoners van Oud Borne bijpraten over de grootse plannen die ze voor de avond van de bevrijding, 75 jaar geleden, op stapel heeft staan. Na afloop kreeg de stichting een warm applaus van de circa 35 aanwezigen. De bereidheid om mee te helpen was groot. Zo wil het Bussemakerhuis een workshop voor de bewoners organiseren, om ze te helpen kleding uit de oorlogstijd te maken die ze op de bijzondere avond kunnen dragen.

 

Ramen blinderen

En daar was de avond natuurlijk vooral ook voor bedoeld. Bernadet Wieffer van de stichting deed een hartstochtelijk beroep op de bewoners onderdeel te gaan zijn van alles wat er op die avond in april in Oud Borne staat te gebeuren. Zij is verantwoordelijk voor het theaterdeel. “Maar dat loopt allemaal wel”, vertelde ze. “Wat we graag willen, is dat heel Oud Borne op die avond de sfeer ademt van 75 jaar geleden, en daar speelt u een heel belangrijke rol in. Zo kunt u de ramen blinderen, sanseveria’s in de vensterbank plaatsen, een wastobbe, oude fiets of strontkar buiten zetten, en zelf in kleding uit die tijd rondlopen.”

 

“Alhoewel er op maar liefst vijftien plekken theaterstukken worden opgevoerd, willen we er absoluut geen show van maken”, zo vervolgde Wieffer. “Integendeel, het moet authentiek zijn, waardig en een boodschap overbrengen. Na afloop moeten we met alle bewoners van Oud Borne trots kunnen zijn op wat we hier op deze avond samen hebben gerealiseerd.”

 

Geluid van overvliegende bommenwerpers

Ook lichtte ze een tipje van de sluier op van wat de bezoekers op die avond zoal kunnen verwachten. “Zo zijn we van plan het Rode Kruisgebouw in te richten als veldhospitaal, komt er een parachutist aan de kerktoren te hangen, hoor je het ronkende geluid van overvliegende bommenwerpers en zal er tijdens een bruiloft in De Ster een inval zijn van Duitsers. Ook trekken er zo’n 45 legervoertuigen door de Grotestraat en worden er Joden afgevoerd.” Tegen half negen, zo is het plan, steken alle bewoners dan de nationale driekleur uit ten teken van de bevrijding, waarna ze gezamenlijk doorgaan naar De Koem waar het grote bevrijdingsfeest wordt gevierd.

 

Aan het eind van de bijeenkomst waren er vele bewoners die zich al spontaan aanmeldden om op de een of andere wijze een bijdrage te leveren aan het belevingstheater op 3 april. Bernadet Wieffer van De Ster blijft voor hen de vraagbaak en het eerste aanspreekpunt. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bram Donkers — 18 nov 2019
Mooi dat mensen geweldige initiatieven zijn en fijn dat dat mensen zijn die hun sporen in de Bornse samenleving ruimschoots verdiend hebben. Zij weten dus ook wat Borne aan kan. Succes
NusnW
Ellie Verschoor — 16 nov 2019
Hopelijk krijgen dhr. Vingerling en dhr./mw. Kamp ongelijk, want dat zou bijzonder onsmakelijk en kwetsend zijn
Albert van Daellen — 15 nov 2019
Een fantastisch mooi initiatief van een club mensen die op voorhand het vertrouwen verdient. Voor zover ik de organisatoren en direct betrokken ken hebben zij de intentie het e.e.a. op een waardige, integere en waarheidsgetrouwe manier te brengen. Daar hoort o.a. het naspelen bij van situaties uit die tijd in Borne met materieel uit die tijd. Dat is niet uit platvloerse sensatiezucht maar draagt bij aan een zo echt mogelijke (her)beleving. Daarmee wordt ook gehoor gegeven aan een landelijke oproep voor de viering van de 75-jarige bevrijding; Organisatie, veel succes, mijn sympathie hebt u!

Ronald Vingerling — 15 nov 2019
Uitstekende reactie van de heer of mevrouw Kamp op nogal smakeloze onderdelen van dit plan. Razziaatje spelen op Joden? Hoe verzin je het!
Henk — 15 nov 2019
Ik ben het met de heer Kamp eens. Ik denk dat de organisatie, hoe goed bedoeld ook, in haar enthousiasme is te ver is doorgeslagen.
Kamp — 15 nov 2019
Hoewel ik absoluut niet twijfel. aan de goede intenties van de samenstellers/ bedenkers van dit belevingstheater, heb ik toch het onaangename gevoel, dat het theater een spelletje oorlogje spelen wodt.
Daar maak ik ernstig bezwaar tegen.
Voorbeelden: legervoertuigen door de straten, geronk van overvliegende vliegtuigen.
Nog daar aan toe.
Maar een inval van Duitsers in de Ster en het afvoeren van Joden......
Gaat U dat uitbeelden met “toneel-Duitsers en “ namaak-Joden?
Als dat zo is, gaat u mijns inziens veel te ver en daarom wil ik bij deze mijn diepe verontwaardiging hierover uitspreken.
Herdenken; prima, maar toch niet op deze manier!,,,,

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020