De Sint is er... en hoé!
FEESTELIJKE EN VERNIEUWDE INTOCHT BEPAALT DE ZATERDAGMIDDAG IN BORNE

De Sint is er... en hoé!

Nadat de Goedheiligman rond de middag en stipt op tijd uit de stoomtrein stapte in Apeldoorn en daar een hartelijk welkom beleefde, was het de beurt aan Borne om het Spaanse gezelschap een warme ontvangst te bereiden. En daar zou, zo bleek eerder deze week uit de verhalen van de Verkenningspieten met ceremoniële taken, nogal wat staan te gebeuren. De hoge verwachtingen lokten meer mensen dan ooit naar het dorpscentrum om met eigen ogen getuige te zijn van de start van het mooiste kinderfeest van het jaar.

 

Volop vermaak op Pietenplein

Al ver voor twee uur, het moment dat de Sint zou arriveren, was het druk op het voor deze gelegenheid tot Pietenplein omgebouwde Rheineplein. Er was dan ook volop vermaak. De allerkleinsten konden een rondje maken in een kermisattractie, er werden pizzaatjes en poffertjes gebakken, cadeautjes ingepakt en met behulp van een groot aantal vooruitgesnelde Pieten geoefend op het ‘presentjes in de schoorsteen gooien’. Ook konden de kinderen met de Pieten op de foto. Zo bouwde de spanning zich stilaan op tot het moment waarop Sinterklaas daadwerkelijk, en wederom punctueel op tijd, bij het Pietenplein arriveerde. Daar stond burgemeester Gerard van den Hengel al enigszins gespannen klaar om de bisschop met een ferme handdruk welkom te heten in Borne.

 

Nadat de Sint zich had vergewist van alles wat zich op het plein afspeelde, werden de eerste aanstalten gemaakt om zijn glorieuze intocht door de winkelstraten te beginnen. Want glorieus werd het! Overal stond het rijen dik en de vaak fraai uitgedoste kinderen keken verlangend uit naar het moment waarop de allergrootste kindervriend in zicht zou kunnen komen. Met de burgemeester en de Hoofdpiet aan zijn zijde ging het laatste deel van zijn tocht al wandelend door de Grotestraat. Nou ja, wandelend… het was meer stilstaan dan wandelen, want iedereen wilde wel een handje van de Sint, of met hem op de foto. De goedgeluimde bisschop vond het allemaal prima en genoot er zichtbaar van. Met enige regelmaat moest hij worden aangespoord om ‘de vaart erin te houden’.

 

Een euforische Sint

Uiteindelijk, bijna anderhalf uur later, bereikte hij het Dorsetplein waar vanaf half drie al een groot ontvangstfeest op gang was gekomen. En ook hier was het weer een drukte van belang. De burgemeester zei er op trots op te zijn de Sint in Borne te mogen ontvangen en wist hem te vertellen dat zijn dorp er helemaal klaar voor was. De Goedheiligman zelf bleek al even euforisch en beloofde alle kinderen én de grote mensen die vanavond hun schoen gaan zetten, zoveel als mogelijk op hun wenken te bedienen. Een kinderdansgroep van Danceworkx viel vervolgens de eer te beurt speciaal voor Sinterklaas een mooie feestelijke demonstratie van haar kunnen te geven.

 

En zo is het allemaal weer gelukt: een trotse burgemeester, een blije Sint en vele, vele tevreden kindersnoetjes die het allemaal zelf van nabij mochten meemaken. Maar ook de organisatie van de vernieuwde intocht kon na afloop alleen maar voldaan zijn. Hun inzet had zijn uitwerking niet gemist. De vrolijkheid spatte er zaterdagmiddag vanaf en getuige de enorm grote belangstelling kan dit feest nog jaren verder. (DdG/RH/AJ/BM)

 

Later meer bewegende beelden

 

Intocht Sinterklaas 2019

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

 

 

reageren op deze pagina
Ookdatnog — 17 nov 2019
Ach hou toch op met dat gezeur over zwarte Piet. Doodmoe van die volwassenen die elk moment aangrijpen om hun starheid te verkondigen. Het maakt de kinderen geen moer uit of ze volledig of gedeeltelijk zwart zijn. Zolang ze maar niet herkenbaar zijn.

En wen er maar aan: kwestie van tijd dat alles roetveeg is.
H.S — 17 nov 2019
Super toch een leuk kinderfeest en zelfs de ouderen genieten mee.En Borne gaat voor zwarte Piet top geen discussie gewoon lekker feest vieren .
A & A — 16 nov 2019
Het was een hele leuke sinteklaasmiddag.
Hij het héél mooi samen met de burgemeester en de pieten.
Goed verzocht en voor herhaling vatbaar.
Bedankt.
Lisanne Oosterik — 16 nov 2019
En de tocht door het dorp werd zoals ieder jaar weer opgeluisterd door de Bornse Harmonie 🎶

Nena op 31 augustus in Hertme

Met 25 miljoen verkochte platen is Nena een van de meest succesvolle Duitse artiesten aller...
30-04-2024

Programma 4 en 5 mei Borne, Hertme en Zenderen

Op 3 april is het 79 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er...
30-04-2024

Wie danst er mee onder de Pinksterkroon?

Terwijl menigeen nog nageniet van Borne op z’n Best en Koningsdag, is de organisatie van...
28-04-2024

Oranjefeest vooral op de kleedjes gevierd

Na de feestelijke Lintjesregen op vrijdag was er geen ontkomen meer aan. Borne kleurde vandaag...
27-04-2024

Trots en superblij, maar ook nuchter

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit. Een...
26-04-2024

Koninklijke hulde voor negen ‘BB-ers’

Vandaag, 26 april 2024, is het de dag van de jaarlijkse Lintjesregen. Ook in Borne bleef het...
26-04-2024