‘Beleef Kerstmis’ opnieuw grootser
OUD BORNE VRIJDAGAVOND 13 DECEMBER WEER SPROOKJESACHTIG DECOR

‘Beleef Kerstmis’ opnieuw grootser

Als de kinderfakkeloptocht vrijdagmiddag 13 december om 17.00 uur bij de St. Stephanuskerk in beweging komt, betekent dat tegelijk de start van alweer de derde editie van Beleef Kerstmis in Oud Borne. Een sfeervolle, feeërieke avond vol met onderdelen die Kerstmis zo Kerstmis maken. Lichtjes, koren, orkesten, een markt, eten en drinken en natuurlijk het aloude kerstverhaal, dat traditiegetrouw wordt uitgebeeld door de kinderen van theatergroep Barst, moeten de vele bezoekers het gevoel geven zich in een Anton Pieck-achtige omgeving te wanen, waarin beleving het sleutelwoord vormt.

 

Het tweejaarlijkse sprookje in Oud Borne heeft zich tijdens de voorgaande edities al een stevige positie verworven op de jaarlijkse evenementenkalender. Voldoende motivatie voor de inmiddels zevenkoppige organisatie dit jaar nog eens een tandje bij te zetten. “Het wordt groter en grootser dan ooit”, aldus Annemarie Haak en Petra ter Braak. De animo om mee te doen is enorm, blijkbaar hebben we de juiste snaar te pakken.”

 

Licht- en lasershow

Grote trekker voor velen is natuurlijk de licht- en lasershow rond de Oude Kerk die in 2017 voor het eerst werd opgevoerd. Tegen de toren en het dak van de kerk worden dan lichtbeelden geprojecteerd die -met ondersteuning van bijpassende muziek- voor oogstrelende effecten zorgen. Een variant hierop zal te zien zijn op enkele beeldbepalende gebouwen in de nauwe straatjes, waarop ook videobeelden worden vertoond.

 

Maar slenteren of schuifelen door die met ornamenten en door de bewoners extra verlichte straatjes biedt nog zoveel meer. Zo bereiden vijf internationale koks in de Brinkstraat een bijzondere preuverie met kleine gerechtjes en wordt de Oude Kerkstraat omgedoopt tot Theaterstraat. Daar wordt, naast optredens van theaterschool Luna en dansschool Cladans, een verkorte versie van ‘Scrooge’ uit de Christmas Carol film van Charles Dickens opgevoerd, alsmede ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, het sprookje van Christian Andersen.

 

Tableau vivant

En dan is er nog eens het Tableau Vivant, waarin kinderen van theatergroep Barst het kerstverhaal uitbeelden. Dit keer niet meer bij de Oale Schöp, maar vanuit een pand aan het eind van de Ennekerdijk. Een verlichte kerstmarkt, waarop kaarsen, sieraden, houtsnijwerkjes, kerststukjes en andere decoratiespullen worden verkocht, voert de bezoekers ten slotte onder meer naar de Bornse Synagoge, waar aandacht is voor het Chanoekafeest, het Joodse lichtjesfeest en waar verhalen worden verteld, gedichten worden voorgedragen en Hebreeuwse liederen worden gezongen. In het Bussemakerhuis staat de poëzie centraal, waarin het dichterscollectief en het gitaar- en zangduo Barkel & Co elkaar zullen afwisselen.

 

Dit en nog veel meer op vrijdagavond 13 december. Maar voordat alle activiteiten op gang komen is er dus eerst de fakkeloptocht. Alle kinderen van de basisscholen worden uitgenodigd hieraan deel te nemen, mits ze worden vergezeld door een volwassene. Vanaf 16.45 uur kunnen ze een fakkel afhalen bij de St. Stephanuskerk waarna ze onder begeleiding van de koperblazers van de Bornse Harmonie, en met de spelertjes van het Tableau Vivant in hun midden, naar de oude dorpskern wandelen. Halverwege wordt op het pleintje bij de Hema even haltgehouden om te luisteren naar de Boornse Mirreweenterhoornbloazers. Bij aankomst op De Pellenhof wacht de kinderen een kleine attentie. (AJ/BM)

 

Meer info over het programma is te vinden op de facebookpagina van Beleef Kerstmis in Oud Borne.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Sten, Lauren en Ruan op tournee

Terwijl de ‘grote’ Toet’nbloazers zich zondagmiddag vermaken met een online...
14-02-2021

Willem en Linda doen het met liefde…

Vandaag is het 14 februari, Valentijnsdag. De dag waarop geliefden hun vlinders in de buik de...
14-02-2021

Borne Schittert deelt prijzen uit

In december werd de actie Borne Schittert gehouden, een aansporing voor wijken, buurten en...
18-01-2021

Kerstbomen branden niet in Stroom Esch

De jaarlijkse traditie van het verzamelen en verbranden van de afgedankte kerstbomen in de...
04-01-2021

Gelukkig nieuwjaar!

Het jaar 2021 is begonnen. Normaal gesproken is er dan op de avond van nieuwjaarsdag een...
01-01-2021

Nieuwjaarsbijeenkomst gaat online

Het is inmiddels een jarenlange traditie: de nieuwjaarsbijeenkomst in de vooravond op 1 januari....
27-12-2020