Wim Geul mag het nieuwe jaar openen
NIEUWJAARBIJEENKOMST OP 1 JANUARI OP HET RHEINEPLEIN

Wim Geul mag het nieuwe jaar openen

Aan Wim Geul valt dit keer de eer ten deel om de openingshandeling te verrichten tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst op 1 januari op het Rheineplein en met een druk op de rode knop het jaar 2020 feestelijk in te luiden. De organisatie kiest ieder jaar een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Bornse gemeenschap. “Dat kan vanwege een bijzondere gebeurtenis in het afgelopen jaar zijn, maar ook vanwege het gehele oeuvre. In de laatste categorie valt Wim Geul”, verklaart voorzitter Herman van Delden.

 

Wim Geul was onder andere jaren betrokken bij de BBO, het Oranjecomité, Borne op z’n Best en de activiteiten rond 4 en 5 mei. “Maar nog veel meer. Eigenlijk te veel om op te noemen”, vindt Van Delden. Redenen genoeg om de eervolle taak in de schoot van Wim Geul te leggen. “Een mooie bijkomstigheid is dat we er in een gesprek achter kwamen dat Wim eigenlijk de founding father van de Nieuwjaarsbijeenkomst is, die toen voor het eerst plaatsvond in de huidige opzet vanwege de viering van 50 jaar bevrijding. Hoe mooi is het om Wim het jaar te laten inluiden waarin we het 75-jarig jubileum van de bevrijding vieren?”

 

Voorloper 25 jaar geleden

“Vijfentwintig jaar geleden wilden we in het jubileumjaar zoveel mogelijk mensen betrekken. Als je dan gaat nadenken over hoe je zo’n jaar begint, kom je automatisch op 1 januari uit”, memoreert Geul. In plaats van het traditionele handjes schudden in het gemeentehuis werd de bijeenkomst verplaatst naar buiten en de organisatie in handen gegeven van een groep vrijwilligers, met steun van de gemeente. “Het was toen al een heel geslaagd concept.” Het leek een eenmalig gebeuren, totdat de Nieuwjaarsreceptie op het Rheineplein weer nieuw leven ingeblazen werd door een andere groep vrijwilligers, onder leiding van Jan Matel. Inmiddels is het gezamenlijk aftrappen van het nieuwe jaar een zeer gewaardeerde traditie geworden, waar tussen de 500 en 800 mensen op afkomen.

 

Vertrouwde formule

Een uniek evenement. “Het is een prachtig initiatief”, vindt ook waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel. “Als er zoveel mensen op een nieuwjaarsreceptie komen… Welke gemeente kan dat zeggen?” Herman van Delden is er trots op dat hij vijf jaar het voorzitterschap van de organisatie op zich mocht nemen, maar geeft na 1 januari het stokje over aan Marco Buitelaar. “Ik vind dat je niet te lang ergens voorzitter van moet zijn”, zegt hij. “Ik heb een mooie tijd gehad en ben blij een rol te hebben kunnen spelen in het laten voortbestaan van zo’n mooi evenement.”

 

Aan de formule wordt niet veel gesleuteld. Vanaf 17.00 uur zijn alle Bornenaren van harte welkom op het Rheineplein. De Schutters komen traditiegetrouw met brandende fakkels uit het gemeentehuis en begeleiden de eregast naar het podium. Er zijn korte toespraken en natuurlijk de officiële openingshandeling, waarna iedereen in de gelegenheid is om elkaar onder het genot van muziek, een hapje en een drankje het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Het bekende en altijd zeer gewaardeerde recept, hoewel dit jaar voor het eerst het Piratenkoor niet van de partij kan zijn en de organisatie zich gelukkig mag prijzen in het bekende zang-gitaar duo Double6 een vervangende muzikale omlijsting gevonden te hebben. De Nieuwjaarsbijeenkomst duurt tot 19.30 uur. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Ook geen Verbonden in Licht

Dit jaar zou voor de zevende keer de nagedachtenisavond Verbonden in Licht plaatsvinden op de...
21-09-2020

Geen Sinterklaas in Borne en Hengelo

De jaarlijkse intochten van de Goedheiligman en zijn gevolg gaan dit jaar niet door in Borne en...
04-09-2020

Geen groots carnaval in Borne

Dinsdag aan het eind van de middag vond er op het gemeentehuis overleg plaats over het al dan...
01-09-2020

‘Volgend jaar een nieuwe kans’

Vanaf vandaag tot en met zondag zou Borne in het teken staan van de jaarlijkse...
26-08-2020

Acteurs en cliënten samen op witte doek

Eigenlijk zou het dit jaar de vijftiende editie worden van het jaarlijkse Aveleijn...
18-08-2020

Aangepaste open dagen Floralia

De jaarlijkse open dagen van de bloemenvereniging Floralia aan de Twickelerblokweg zijn...
06-08-2020