Nukkig schaapje steelt de show
KINDEREN ÉN OUDERS GENIETEN VAN KINDJE WIEGEN IN STEPHANUSKERK

Nukkig schaapje steelt de show

Op tweede kerstdag wordt traditiegetrouw het kindje gewiegd in de Stephanuskerk. In amper dertig minuten voltrekt zich op het priesterkoor dan het aloude kerstverhaal, dat begint met de zoektocht van Jozef en Maria naar een geschikte stal, gevolgd door een spontane bevalling, een bezoek van herders en schaapjes, dansende engeltjes en de cadeautjes gevende drie koningen. De kinderen in de kerkbanken komen dan ogen en oren te kort. Emotie, vertedering en hilariteit volgen elkaar in hoog tempo op.

 

Maria op glitterschoenen

Het is jammer dat de kerkbanken slechts voor een deel zijn gevuld, het spel én de inzet van spelertjes en vrijwilligers verdient meer. Maar voor hen die er wél zijn, is het genieten. Voordat om half elf de ‘voorstelling’ begint, zingt het kinderkoor Unisono al enkele heel bekende kerstliedjes, waaronder natuurlijk het ‘Stille Nacht’. Voorzichtigjes zingt een aantal kinderen mee. Maar dan is het toch echt zover. Jozef, Maria en de ezel komen op. Maria, lopend op een paar glitterschoenen, kijkt nog wat onwennig naar het publiek maar even later wordt toch een geschikte plek gevonden en frunnikt ze vanonder haar blauwe gewaad, het kindje tevoorschijn dat -niet bepaald zachtzinnig- in het kribje wordt gedeponeerd.

 

Dan komen de herders, met in hun kielzog een viertal kruipende schaapjes. Zij spoeden zich naar de stal, maar even later lijkt het jongste schaap er al genoeg van te hebben. Hij ontdoet zich van zijn vacht en zoekt triomfantelijk de blik van mama die wanhopig probeert in te grijpen. Het mag niet baten. Het schaapje blijft nukkig en vindt ten slotte een beschut plekje, net voor de eerste kerkbank, waar hij zijn eigen feestje viert.

 

Vreugdedansje

En zo gaat het nog even door. Via een vernuftig systeem glijdt er vanaf het koor achter in de kerk een ster langs een gespannen touwtje naar de stal op het priesterkoor. Voor de drie koningen de wegwijzer naar daar waar het allemaal gebeurt. Even later overladen ze Maria en Jozef met cadeaus, terwijl ook de vier engelen een vreugdedansje maken. Na een half uur is het allemaal weer voorbij. Alle spelertjes vallen hun ouders trots in de armen. Ze hebben het toch maar even mooi geklaard met elkaar, het nukkige schaapje incluis. Het kindje is geboren, het kerstfeest kan nu echt beginnen. (BM)

 

Kindje wiegen 2019

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
16-04-2024

Organisatie Borne op z’n Best popelt

Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
07-04-2024

Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
31-03-2024

Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
24-03-2024

Vele palmpasens sieren druilerig Borne

Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
24-03-2024

Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
19-03-2024