‘Vergeten bevrijders’ kleuren feesten
MIX VAN GEZELLIGHEID EN CEREMONIEEL VERTOON

‘Vergeten bevrijders’ kleuren feesten

Tijdens de komende bevrijdingsfeesten in Borne, op donderdag 2 en vrijdag 3 april zullen, naast vertegenwoordigers van het Dorsetregiment, ook afvaardigingen van de Sherwood Rangers en Royal Dragoons nadrukkelijk bij de diverse programmaonderdelen worden betrokken. Dat is het resultaat van de vele inspanningen die Wim Geul en Hans Pol zich getroostten om deze zogenaamde ‘vergeten bevrijders’ een plek in de geschiedenis van Borne te geven.

 

Huzaren te paard

“Het is een enorme logistieke operatie, waarbij je van het een in het andere valt”, aldus Geul. Zo verwachten ze in totaal zo’n 35 Britse gasten, die allemaal vervoerd moeten worden en enkele dagen onderdak behoeven. Daarnaast behoren vertegenwoordigers van de Britse ambassade tot de genodigden, komt het Fanfarekorps Bereden Wapens, alsook de Fanfare Garderegiment Grenadiers en Jagers naar Borne en kan gerekend worden op de komst van twee Britse en twee Nederlandse huzaren te paard. “En ook die viervoeters dienen we geschikte stalruimte aan te bieden”, zo vervolgt hij.

 

Inmiddels hebben beiden het programma dat ze de bevrijders in Borne gaan aanbieden in grote lijnen rond. Geul: “De diverse onderdelen vormen een mix van gezelligheid en ceremonieel vertoon en zorgt ervoor dat de genodigden -waaronder ook een aantal veteranen- maar zeker ook de Bornse bevolking, twee heel mooie dagen beleven die de 75-jarige bevrijding van Borne tot een onvergetelijke maakt.”

 

Wervelende show in ’t Wooldrik

Het programma begint donderdag 2 april in de namiddag met een informele ontvangst van alle genodigden. Daarna gaan ze door naar sporthal ’t Wooldrik, waar om 20.00 uur de ‘Tour of Freedom in Concert’ begint. Dit concert wordt gegeven door het Fanfarekorps Bereden Wapens, een van de grootste militaire orkesten, en het damestrio Les Chouettes. Volgens Pol belooft het een wervelende show te worden waarin op een muzikale wijze het verhaal van de veteraan wordt verteld. “Met uiteraard vele nostalgische, maar zeker ook eigentijdse nummers.” Kaarten à 10 euro zijn te verkrijgen bij het Kulturhus.

 

Vrijdagmorgen, op de dag waarop Borne 75 jaar geleden werd bevrijd, worden de gasten om 10.00 uur op het gemeentehuis officieel welkom geheten door het college van Burgemeester en Wethouders. Om 10.45 uur gaat het gezelschap dan naar het oorlogsmonument bij restaurant Dorset, waar de Fanfare Garderegiment Grenadiers en Jagers zich inmiddels heeft opgesteld. Hier volgt een kranslegging en ook zijn er enkele korte toespraken. Een uurtje later, om 11.45 uur, gaat het dan in parade en voorafgegaan door de huzaren te paard en een Dodge uit de Tweede Wereldoorlog naar De Bonte Koe.

 

Nieuwe straatnamen

Op deze plek, vlak naast de Rondweg, zal Hans Pol in het kort dan nog eens toelichten wat de troepenbewegingen ten tijde van de bevrijding waren. Daarna onthult een van de veteranen de nieuwe straatnaamborden. Zo zal het stuk vanaf Bontekoe richting Zenderen de naam Sherwood Rangers krijgen, terwijl de Rondweg vanaf Bontekoe richting Hengelo gewijzigd zal worden in Royal Dragoons. Het doorgaande verkeer op de Rondweg wordt voor die gelegenheid zo’n tien minuten stilgelegd.

 

Vervolgens verplaatst het gezelschap zich naar Het Dijkhuis, waar de lunch wordt gebruikt. Tegen 15.00 uur volgt er dan een informeel samenzijn op De Koem, waarvoor ook de inwoners van Borne van harte worden uitgenodigd. De Britse gasten besluiten hun verblijf in Borne met een farewell diner bij restaurant Dorset, dat tegen 20.30 uur onderbroken zal worden voor het inhalen van de bevrijders op de Grotestraat. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Wim Geul — 15 jan 2020
Mooi Frank, dank je,
Liefhebbers, zorg dat wij snel van onze kaarten af zijn.
Frank Vennegoor — 14 jan 2020
De kaartverkoop voor 2 april is nog niet van start gegaan. Deze zal volgende week online komen en zijn via het Kulturhus te verkrijgen!

Aangepaste open dagen Floralia

De jaarlijkse open dagen van de bloemenvereniging Floralia aan de Twickelerblokweg zijn...
06-08-2020

Jett Rebel etaleert zijn muzikale talent

Alles was anders deze keer in het Openluchttheater in Hertme. In de rij staan moest met...
23-07-2020

Rondleidingen weer van start

Vanaf 1 augustus trekt de Stichting Gidsen Oud Borne, na vijf maanden een pas op de plaats te...
20-07-2020

Jett Rebel op 23 juli in Hertme

Het is lang stil gebleven in Hertme, maar daar komt over enkele weken verandering in. Op...
02-07-2020

Nog geen besluit over carnavalsoptocht

Kortgeleden werd bekend dat in meerdere gemeenten was besloten de carnavalsactiviteiten voor het...
23-06-2020

Dit jaar geen Halloween in Hertme

Op zaterdag 24 oktober zou het Openluchttheater in Hertme weer dé griezelplek in de regio...
16-06-2020